Prevoznici traže da prepolove broj polazaka autobusa

Mjere koje su u Republici Srpskoj naložene zbog virusa korona direktno utiču i na smanjenje broja korisnika usluga javnog linijskog prevoza, zbog čega pružaoci usluga prevoza trpe negativne ekonomske posljedice, saopštila je Privredna komora RS.

Republika Srpska 12.03.2020 | 13:37
Prevoznici traže da prepolove broj polazaka autobusa

Zbog toga, ističu, predlažu da resorno ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti i zbog smanjenja broja putnika, prevoznicima omogući redukciju broja polazaka do polovine registrovanih polazaka, u periodu do 30. marta 2020, kako bi se smanjili gubici u poslovanju.

– Kako bi obezbijedili zaštitu korisnika usluga javnog prevoza i transparentnost u ovom procesu, predlažemo da prevoznici u oblasti republičkog i područnog prevoza, u najkraćem mogućem roku, u narednih pet dana, Privrednoj komori RS dostave precizan plan smanjenja broja polazaka, koji bi Komora proslijedila Ministarstvu saobraćaja i veza, nadležnoj inspekciji i javnosti – ističu iz Komore.

Uzimajući u obzir vanredne okolnosti, prilikom pripreme preporuka prevoznicima, neophodno je obezbijediti i uključenost i saglasnost saobraćajne inspekcije, kako bi se izbjegle potencijalne sankcije zbog redukcije obima prevoza.

– Pored predloženog, neophodne su i korekcije u Uputstvu za čišćenje i dezinfekciju vozila, koje je izdao JZU Institut za javno zdravstvo RS i u kojem se koristi stručna terminologija poznata profesionalcima iz oblasti medicinskih, tehnoloških, hemijskih, bioloških i sličnih zanimanja, ali ne i prevoznicima, vozačima i široj javnosti.

Tako se prevoznicima preporučuje da koriste sredstva za čišćenje na bazi etanola, natrijum hipohlorita, glutaraldehida, izopropanola itd, što nisu supstance koje su bliske javnosti, a ni prevoznicima, pa bi bilo korisnije da se u Uputstvu koriste pojmovi koji su poznatiji i prepoznatljiviji građanima i ciljnoj populaciji, poput termina medicinski alkohol i slično – ističu iz Komore.

Uputstvo dalje sadrži informacije o samom postupku dezinfekcije u vozilima. Navodi se da se „obuče zaštitna oprema koja štiti od infektivnog materijala“, bez preciziranja koja je to zaštitna oprema, odnosno da li su to samo maske i gumene rukavice ili je potrebno imati i zaštitno odijelo ili nešto drugo.

Konačno, u Uputstvu se preporučuje prevoznicima da „vreću za infektivni otpad zatvore i osiguraju adekvatan transport i zbrinjavanje“, bez obrazloženja šta je adekvatan transport i zbrinjavanje. Neophodno je precizirati kako se prevozi taj otpad i gdje se deponuje, da li u kontejnerima za komunalni otpad ili na reginalnim sanitarnim deponijama ili na neki drugi način, navodi se, između ostalog, u saopštenju Komore.

Većina prevoznika koji obavljaju javni linijski prevoz, imaju registrovane i međuentitetske i međunarodne redove vožnje, koji zahtjevaju jednake mjere redukcije broja polazaka, s obzirom na to da su i zemlje u regionu i Evropskoj uniji uvele brojne zaštitne mjere u pogledu kretanja lica, pa je samim tim neophodna koordinacija prijedloga, mjera i instrukcija i sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH.

– Komplikacije i nedostatak informacija prisutan je i u oblasti prevoza tereta, posebno na granici sa Hrvatskom, koja je danas uvela zabranu ulaska u ovu zemlju za kamione iz Republike Srpske koji dolaze iz Italije ili robu prevoze u Italiju.

Zaustavljanje kamiona iz Srpske na granici s Hrvatskom stvara ozbiljne probleme našoj privredi i prijeti velikim štetama, s obzirom da je Italija jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera. 

Uzimajući u obzir navedeno, očigledno je neophodna sveobuhvatna i koordinisana akcija od strane resornog ministarstva, nadležne inspekcije, Komore, institucija na nivou BiH i prevoznika kako bi se u ovim složenim uslovima, neophodne mjere hitno i adekvatno preduzimale i kako bi se prevoznicima kod kojih je najveći rizik izlaganja virusu pružila podrška u obezbjeđivanju neophodnih sredstava, instrukcija i informacija – zaključuje se u saopštenju.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zeko

12.03.2020 14:33

Autobusu, slomicu ti krila..

ODGOVORITE
Name

Solidarnost

12.03.2020 14:47

Smanjiti i letove Helikoptera iz Bl.

ODGOVORITE