Због вируса корона највише трпе туризам, транспорт ...

Колики је износ директних и индиректних штета због коронавируса у БиХ, посебно када је у питању пословање компанија, још се са сигурношћу не зна прецизно, али према прелиминарним показатељима засигурно је да ће поједине индустрије, као што су туризам, транспорт и прерађивачка индустрија, забиљежити лошије пословне резултате у односу на исти период претходне године.

Босна и Херцеговина 12.03.2020 | 13:24
Због вируса корона највише трпе туризам, транспорт ...

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, а када су у питању тржишта, извоз из Босне и Херцеговине у Кину и даље биљежи раст од 5,5 посто, а у паду је увоз за 4,5 посто.

На тржиште Италије, према прелиминарним показатељима, у прва два мјесеца ове године извезено је робе у укупној вриједности 173,11 милиона КМ, што показује пад извоза од 38,67 милиона КМ или 18,26 посто мање у односу на исти период претходне године.

У овој години смо из Италије увезли производа у укупној вриједности 228,67 милиона КМ, што је мање за 18,67 милиона КМ или 6 постомање у односу на 2019. годину.

Овакве промјене у спољнотрговинској размјени резултирале су смањењем обима спољнотрговинске размјене БиХ с Италијом за 54,23 милиона КМ, и према прелиминарним подацима у овој години обим износи 401,73 милиона КМ.

У односу на прошлу годину није се промијенила структура размјене, али су сви најзначајнији извозни производи извезени у мањој вриједности, што би се могло приписати утицају епидемије коронавируса на глобалну економију, подсјећају из ВТКБиХ.

Поред наведеног, у Босни и Херцеговини су највише погођени сектори туризма и транспорта, а потом се појављују компаније које се баве индустријском производњом због спречавања набавке репроматеријала из одређених земаља. Проблеми који се реално јављају јесте кретање поштанског промета, због бојазни од преноса вируса, те се прелази се на онлине финансијско пословање.

Када је у питању сам транспортни сектор, који биљежи одређене проблеме због успоравања кретања преко граница и појачајних прекограничних санитарних и медицинских контрола, може се казати да се према броју издатих билатералних дозвола које се односе на Републику Италију, закључно с 10.03., а према информацијама државног министарство промета и комуникација, не биљежи се пад искористивости тих дозвола.

У наредном периоду ово кретање, како се наводи из ВТКБиХ, пратиће се готово на свакодневној бази.

Међутим, проблеми коју настају јесу успоравање кретања роба, посебно јер су органи Републике Словеније , Хрватске, Аустрије и Босне и Херцеговине појачали своје мјере на границама.

Спољнотрговинска комора БиХ се обратила Међународној унији превозника (ИРУ) при чему је добила одређене податке о транспорту на поједином тржиштима, а који су занимљиви за босанскохерцеговачко окружење.

ВТКБиХ добила је и упутство Федералног министарства здравља везано за проведбу надзора путника у међународном промету и превозу роба.

Како би добили прецизније податке и на дневној бази пратили што се дешава на тржишту, Спољнотрговинска комора БиХ је на wеб страници објавила Упитник и исти дистрибуирала на адресе одређеном броју компанија.

Према анализи до сада запримљених упитника, установљено је да највише проблема има у сектору транспорта, складиштења и логистике. Што се тиче утицаја коронавируса на пословање, њих 90 посто је навело да осјећа одређене проблеме, али да немају радника у самоизолацији.

Компаније су у примједбама навеле, између осталог, проблеме у транспорту роба, задржавање на границама, те проблем у поштанском промету јер одређене поште не желе да прихвате пошиљке које долазе из угрожених подручја.

Комора ће све нове информације објавити на wеб страници и позива привреднике да испуне Упитник и доставе своје коментаре и примједбе како би заједнички дали допринос праћењу ове ситуације и сви се између себе адекватно информирали.

(Фена)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Кратко и јасно

12.03.2020 12:33

А угоститељи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

12.03.2020 12:47

Ста цете у италији просијаци... Сједите код куца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богицевиц

12.03.2020 13:08

Назалост Рс нема ни туризма,ни привреде тако нема Проблема, осим милијарде дугова у здравству,рафинерији Брод, глиници Бирац Зворник....

ОДГОВОРИТЕ
Name

З

12.03.2020 14:02

Трпе , народ трпи сиромаси сто неко не натјера нафтне дисдрибутере да снизе цијене реци це слободно формирање цијена не моземо ниста па пандемија је вандредне мјере натјерајте их да снизе . Затварате тезне центре сиротиња да остане без посла плате 500 км у делти сада ни то неце дати радницима рецице нисте радили нафта пала на 30долара нико не спуста цијену на пумпама и ником ниста ето види се на вандредним ситуацијама као ова пандемија каква нам је дрзава удри по сиротињи и србуј а богати да се богате ма фуууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.03.2020 14:23

Сва срећа па имамо робне резерве , упс пардон - немамо

ОДГОВОРИТЕ