Zbog virusa korona najviše trpe turizam, transport ...

Koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta zbog koronavirusa u BiH, posebno kada je u pitanju poslovanje kompanija, još se sa sigurnošću ne zna precizno, ali prema preliminarnim pokazateljima zasigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate u odnosu na isti period prethodne godine.

Bosna i Hercegovina 12.03.2020 | 13:24
Zbog virusa korona najviše trpe turizam, transport ...

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, a kada su u pitanju tržišta, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Kinu i dalje bilježi rast od 5,5 posto, a u padu je uvoz za 4,5 posto.

Na tržište Italije, prema preliminarnim pokazateljima, u prva dva mjeseca ove godine izvezeno je robe u ukupnoj vrijednosti 173,11 miliona KM, što pokazuje pad izvoza od 38,67 miliona KM ili 18,26 posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovoj godini smo iz Italije uvezli proizvoda u ukupnoj vrijednosti 228,67 miliona KM, što je manje za 18,67 miliona KM ili 6 postomanje u odnosu na 2019. godinu.

Ovakve promjene u spoljnotrgovinskoj razmjeni rezultirale su smanjenjem obima spoljnotrgovinske razmjene BiH s Italijom za 54,23 miliona KM, i prema preliminarnim podacima u ovoj godini obim iznosi 401,73 miliona KM.

U odnosu na prošlu godinu nije se promijenila struktura razmjene, ali su svi najznačajniji izvozni proizvodi izvezeni u manjoj vrijednosti, što bi se moglo pripisati uticaju epidemije koronavirusa na globalnu ekonomiju, podsjećaju iz VTKBiH.

Pored navedenog, u Bosni i Hercegovini su najviše pogođeni sektori turizma i transporta, a potom se pojavljuju kompanije koje se bave industrijskom proizvodnjom zbog sprečavanja nabavke repromaterijala iz određenih zemalja. Problemi koji se realno javljaju jeste kretanje poštanskog prometa, zbog bojazni od prenosa virusa, te se prelazi se na online finansijsko poslovanje.

Kada je u pitanju sam transportni sektor, koji bilježi određene probleme zbog usporavanja kretanja preko granica i pojačajnih prekograničnih sanitarnih i medicinskih kontrola, može se kazati da se prema broju izdatih bilateralnih dozvola koje se odnose na Republiku Italiju, zaključno s 10.03., a prema informacijama državnog ministarstvo prometa i komunikacija, ne bilježi se pad iskoristivosti tih dozvola.

U narednom periodu ovo kretanje, kako se navodi iz VTKBiH, pratiće se gotovo na svakodnevnoj bazi.

Međutim, problemi koju nastaju jesu usporavanje kretanja roba, posebno jer su organi Republike Slovenije , Hrvatske, Austrije i Bosne i Hercegovine pojačali svoje mjere na granicama.

Spoljnotrgovinska komora BiH se obratila Međunarodnoj uniji prevoznika (IRU) pri čemu je dobila određene podatke o transportu na pojedinom tržištima, a koji su zanimljivi za bosanskohercegovačko okruženje.

VTKBiH dobila je i uputstvo Federalnog ministarstva zdravlja vezano za provedbu nadzora putnika u međunarodnom prometu i prevozu roba.

Kako bi dobili preciznije podatke i na dnevnoj bazi pratili što se dešava na tržištu, Spoljnotrgovinska komora BiH je na web stranici objavila Upitnik i isti distribuirala na adrese određenom broju kompanija.

Prema analizi do sada zaprimljenih upitnika, ustanovljeno je da najviše problema ima u sektoru transporta, skladištenja i logistike. Što se tiče uticaja koronavirusa na poslovanje, njih 90 posto je navelo da osjeća određene probleme, ali da nemaju radnika u samoizolaciji.

Kompanije su u primjedbama navele, između ostalog, probleme u transportu roba, zadržavanje na granicama, te problem u poštanskom prometu jer određene pošte ne žele da prihvate pošiljke koje dolaze iz ugroženih područja.

Komora će sve nove informacije objaviti na web stranici i poziva privrednike da ispune Upitnik i dostave svoje komentare i primjedbe kako bi zajednički dali doprinos praćenju ove situacije i svi se između sebe adekvatno informirali.

(Fena)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Kratko i jasno

12.03.2020 13:33

A ugostitelji

ODGOVORITE
Name

Sda

12.03.2020 13:47

Sta cete u italiji prosijaci... Sjedite kod kuca...

ODGOVORITE
Name

Bogicevic

12.03.2020 14:08

Nazalost Rs nema ni turizma,ni privrede tako nema Problema, osim milijarde dugova u zdravstvu,rafineriji Brod, glinici Birac Zvornik....

ODGOVORITE
Name

Z

12.03.2020 15:02

Trpe , narod trpi siromasi sto neko ne natjera naftne disdributere da snize cijene reci ce slobodno formiranje cijena ne mozemo nista pa pandemija je vandredne mjere natjerajte ih da snize . Zatvarate tezne centre sirotinja da ostane bez posla plate 500 km u delti sada ni to nece dati radnicima recice niste radili nafta pala na 30dolara niko ne spusta cijenu na pumpama i nikom nista eto vidi se na vandrednim situacijama kao ova pandemija kakva nam je drzava udri po sirotinji i srbuj a bogati da se bogate ma fuuuj

ODGOVORITE
Name

Igor

12.03.2020 15:23

Sva sreća pa imamo robne rezerve , ups pardon - nemamo

ODGOVORITE