Доналд Трамп забранио летове у Европу због вируса

Амерички председник Доналд Трамп услед пандемије вируса корона увео је привремену забрану уласка у САД људима из делова Европе. Према информацијама, забрана се односи на земље у оквиру Шенгена.

Свијет 12.03.2020 | 07:30
Доналд Трамп забранио летове у Европу због вируса

Трампово обраћање унело је немир грађанима САД оставивши их без прецизног објашњења новонастале ситуације због корона вируса, па је касније Влада издала званично саопштење у ком је, између осталог, појаснила да се мера не односи на држављане те земље, особе које имају дозволу трајног боравка, као и на већину чланова њихових породица.

- Уводимо пуну снагу Владе и приватног сектора, на крају ћемо поразити вирус. Путовања из Европе у САД биће привремено обустављена од петка и трајаће најмање месец дана. Забрана се неће односити на Велику Британију.

Апелујем старијим Американцима да избегавају пут уколико је то могуће, сви старији грађани морају да буду веома, веома пажљиви - тим речима је председник САД почео обраћање, упутивши позив домовима за старе да суспендују посете које "нису неопходне".

Трамп је напоменуо да је за већину држављана САД ризик обољевања услед пандемије корона вируса веома мали, па нагласио да осим путовања, треба да се изебегавају већа окупљања: "Свака заједница је подложна различитим ризицима, слушајте локалне званичнике".

- Начинили смо потез који је спасио много живота када смо донели одлуку око Кине, сада морамо да исте мере применимо на Европу. Ово није финансијска криза, ово је само привремени тренутак у протоку времена који ћемо превазићи као нација, али и цео свет - поручио је Трамп, па додао да ће покренути "хитне акције" да помогне радницима који су на било који начин обухваћени новонасталом ситуацијом, те да ће од Конгреса тражити 50 милијарди долара кредита за мање предузетнике, а позвао је и на "моменталне" пореске олакшице.

У свом кратком обраћању, Трамп је нагласио и да пандемија представља већи ризик изван граница САД не осврнувши се на то да се корона вирус шири и унутар америчких граница.

- САД су у бољем положају од Европе. ЕУ је заказала и није увела исте превентивне мере, па није ограничила путовања из Кине и других жаришта. Резултат тога је и низ нових места у САД у којима су путници из Европе - казао је амерички председник, а "Гардијан" напомиње да су на територији Европе организована тестирања становништва, док још није прецизно утврђено колико је заражених унутар САД.

Трамп је отказао раније планирана путовања у Колорадо и Неваду, али ће сутра присуствовати догађању намењеном прикупљању средстава, а имаће и обраћање у суботу.

С обзиром на то да у говору није изнео много детаља, накнадно је Чад Вулф, секретар за Националну безбедност САД изнео прецизније појединости напоменувши и да ће страним држављанима који су боравили у подручјима снажно обухваћеним пандемијом бити забрањен улаз у земљу-

"Морамо да сачувамо Американце и да спасимо животе. Ово нису лаке одлуке, али су неопходне. У наредних 48 сати издаћемо саопштење са детаљнијим инструкцијама" навео је Волф на свом Твитер налогу.

У документу који је пратио објаву, напоменуте су и земље на које се односе нове рестрикције.

"Суспендована је дозвола уласка на територију САД свим страним држављанима који су у претходних 14 дана боравили у одређеним европским земљама.

У питању су земље Шенгена - Аустрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Немачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Италија, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Пољска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарска", наведено је, између осталог, у обавештењу.

Према информацијама које су претходиле одлуци председника САД, Трамп се пре обраћања јавности састао са америчким државним секретарима Мајком Помпеом и Мајком Пенсом, као и банкарима с којима је дискутовао око ситуације настале услед пандемије.

Опозициони политичари попут Ненси Пелоси и Чака Шумера искритиковали су Трампову одлуку скренувши пажњу на то да постоје и веће бриге, попут тога да САД броје несташицу тестова за корона вирус.

(Новости)

Коментари / 0

Оставите коментар