Donald Tramp zabranio letove u Evropu zbog virusa

Američki predsednik Donald Tramp usled pandemije virusa korona uveo je privremenu zabranu ulaska u SAD ljudima iz delova Evrope. Prema informacijama, zabrana se odnosi na zemlje u okviru Šengena.

Svijet 12.03.2020 | 07:30
Donald Tramp zabranio letove u Evropu zbog virusa

Trampovo obraćanje unelo je nemir građanima SAD ostavivši ih bez preciznog objašnjenja novonastale situacije zbog korona virusa, pa je kasnije Vlada izdala zvanično saopštenje u kom je, između ostalog, pojasnila da se mera ne odnosi na državljane te zemlje, osobe koje imaju dozvolu trajnog boravka, kao i na većinu članova njihovih porodica.

- Uvodimo punu snagu Vlade i privatnog sektora, na kraju ćemo poraziti virus. Putovanja iz Evrope u SAD biće privremeno obustavljena od petka i trajaće najmanje mesec dana. Zabrana se neće odnositi na Veliku Britaniju.

Apelujem starijim Amerikancima da izbegavaju put ukoliko je to moguće, svi stariji građani moraju da budu veoma, veoma pažljivi - tim rečima je predsednik SAD počeo obraćanje, uputivši poziv domovima za stare da suspenduju posete koje "nisu neophodne".

Tramp je napomenuo da je za većinu državljana SAD rizik oboljevanja usled pandemije korona virusa veoma mali, pa naglasio da osim putovanja, treba da se izebegavaju veća okupljanja: "Svaka zajednica je podložna različitim rizicima, slušajte lokalne zvaničnike".

- Načinili smo potez koji je spasio mnogo života kada smo doneli odluku oko Kine, sada moramo da iste mere primenimo na Evropu. Ovo nije finansijska kriza, ovo je samo privremeni trenutak u protoku vremena koji ćemo prevazići kao nacija, ali i ceo svet - poručio je Tramp, pa dodao da će pokrenuti "hitne akcije" da pomogne radnicima koji su na bilo koji način obuhvaćeni novonastalom situacijom, te da će od Kongresa tražiti 50 milijardi dolara kredita za manje preduzetnike, a pozvao je i na "momentalne" poreske olakšice.

U svom kratkom obraćanju, Tramp je naglasio i da pandemija predstavlja veći rizik izvan granica SAD ne osvrnuvši se na to da se korona virus širi i unutar američkih granica.

- SAD su u boljem položaju od Evrope. EU je zakazala i nije uvela iste preventivne mere, pa nije ograničila putovanja iz Kine i drugih žarišta. Rezultat toga je i niz novih mesta u SAD u kojima su putnici iz Evrope - kazao je američki predsednik, a "Gardijan" napominje da su na teritoriji Evrope organizovana testiranja stanovništva, dok još nije precizno utvrđeno koliko je zaraženih unutar SAD.

Tramp je otkazao ranije planirana putovanja u Kolorado i Nevadu, ali će sutra prisustvovati događanju namenjenom prikupljanju sredstava, a imaće i obraćanje u subotu.

S obzirom na to da u govoru nije izneo mnogo detalja, naknadno je Čad Vulf, sekretar za Nacionalnu bezbednost SAD izneo preciznije pojedinosti napomenuvši i da će stranim državljanima koji su boravili u područjima snažno obuhvaćenim pandemijom biti zabranjen ulaz u zemlju-

"Moramo da sačuvamo Amerikance i da spasimo živote. Ovo nisu lake odluke, ali su neophodne. U narednih 48 sati izdaćemo saopštenje sa detaljnijim instrukcijama" naveo je Volf na svom Tviter nalogu.

U dokumentu koji je pratio objavu, napomenute su i zemlje na koje se odnose nove restrikcije.

"Suspendovana je dozvola ulaska na teritoriju SAD svim stranim državljanima koji su u prethodnih 14 dana boravili u određenim evropskim zemljama.

U pitanju su zemlje Šengena - Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugalija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švajcarska", navedeno je, između ostalog, u obaveštenju.

Prema informacijama koje su prethodile odluci predsednika SAD, Tramp se pre obraćanja javnosti sastao sa američkim državnim sekretarima Majkom Pompeom i Majkom Pensom, kao i bankarima s kojima je diskutovao oko situacije nastale usled pandemije.

Opozicioni političari poput Nensi Pelosi i Čaka Šumera iskritikovali su Trampovu odluku skrenuvši pažnju na to da postoje i veće brige, poput toga da SAD broje nestašicu testova za korona virus.

(Novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar