Потребно преко 10 мил. КМ за санацију Рафинерије нафте

Пословни приходи мањи пет пута, губитак већи осам пута, број радника у прошлој години мањи за 223 у односу на годину прије. Овако се укратко може направити пресјек финансијског пословања Рафинерије нафте у Броду током прошле године, у којој се од октобра 2018. не прерађује сирова нафта због хаварије која је у потпуности уништила постројење.

Република Српска 12.03.2020 | 07:25
Потребно преко 10 мил. КМ за санацију Рафинерије нафте

Дакле, у финансијском извјештају једина Рафинерија нафте у БиХ је приказала нето губитак од 117,1 милион КМ, пословне приходе од само 4,4 милиона марака, те 676 радника.

У ревизорском извјештају о пословању Рафинерије нафте у 2019. години независна ревизија се осврнула на хаварију у Рафинерији нафте.

– Процес прераде нафте није обновљен до датума овог извјештаја. Рафинерија је евидентирала оштећење основних средстава у износу од око 3,8 милиона марака. Процјену оштећења направиле су стручне службе Рафинерије без утврђене методологије.

Осим тога, комисија Рафинерије је утврдила, према првим прелиминарним процјенама, да је за ремонтно санационе радове погона, који су били захваћени пожаром, потребно уложити нешто више од десет милиона марака.

Нисмо добили информацију од Рафинерије када би ремонтно-санациони радови на постројењима требало да почну нити како ће бити финансирани. На основу расположиве документације нисмо били у могућности да утврдимо ефекте на финансијске извјештаје Рафинерије по овом питању – истакли су ревизори.

Ревизори су такође навели да је акумулирани губитак Рафинерије нафте у Броду већи од 742 милиона конвертибилних марака, а да су краткорочне обавезе веће од обртне имовине за око 82,2 милиона КМ.

– Способност Рафинерије нафте да настави пословање зависи од континуиране финансијске подршке матичног друштва, које се обавезало да ће пружити финансијску подрушку – напомињу ревизори који су дали мишљење с резервом Рафинерији нафте Брод.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Министар

12.03.2020 06:35

Интересантно је да су им расходи готово на истом нивоу и када рафинерија ради и када не ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

12.03.2020 07:59

Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рафинерија

12.03.2020 08:26

Заиста не разумијем ову пословну политику, толики минус, не раде, немају сансе за опстанак и опет се несто као спомињу. Ко не види будуцност Руских компанија на насем трзисту тај има проблем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Унковиц

12.03.2020 08:46

Оде све у ЕЛАЋ .

ОДГОВОРИТЕ