Potrebno preko 10 mil. KM za sanaciju Rafinerije nafte

Poslovni prihodi manji pet puta, gubitak veći osam puta, broj radnika u prošloj godini manji za 223 u odnosu na godinu prije. Ovako se ukratko može napraviti presjek finansijskog poslovanja Rafinerije nafte u Brodu tokom prošle godine, u kojoj se od oktobra 2018. ne prerađuje sirova nafta zbog havarije koja je u potpunosti uništila postrojenje.

Republika Srpska 12.03.2020 | 07:25
Potrebno preko 10 mil. KM za sanaciju Rafinerije nafte

Dakle, u finansijskom izvještaju jedina Rafinerija nafte u BiH je prikazala neto gubitak od 117,1 milion KM, poslovne prihode od samo 4,4 miliona maraka, te 676 radnika.

U revizorskom izvještaju o poslovanju Rafinerije nafte u 2019. godini nezavisna revizija se osvrnula na havariju u Rafineriji nafte.

– Proces prerade nafte nije obnovljen do datuma ovog izvještaja. Rafinerija je evidentirala oštećenje osnovnih sredstava u iznosu od oko 3,8 miliona maraka. Procjenu oštećenja napravile su stručne službe Rafinerije bez utvrđene metodologije.

Osim toga, komisija Rafinerije je utvrdila, prema prvim preliminarnim procjenama, da je za remontno sanacione radove pogona, koji su bili zahvaćeni požarom, potrebno uložiti nešto više od deset miliona maraka.

Nismo dobili informaciju od Rafinerije kada bi remontno-sanacioni radovi na postrojenjima trebalo da počnu niti kako će biti finansirani. Na osnovu raspoložive dokumentacije nismo bili u mogućnosti da utvrdimo efekte na finansijske izvještaje Rafinerije po ovom pitanju – istakli su revizori.

Revizori su takođe naveli da je akumulirani gubitak Rafinerije nafte u Brodu veći od 742 miliona konvertibilnih maraka, a da su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za oko 82,2 miliona KM.

– Sposobnost Rafinerije nafte da nastavi poslovanje zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva, koje se obavezalo da će pružiti finansijsku podrušku – napominju revizori koji su dali mišljenje s rezervom Rafineriji nafte Brod.

(Srpskainfo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ministar

12.03.2020 07:35

Interesantno je da su im rashodi gotovo na istom nivou i kada rafinerija radi i kada ne radi.

ODGOVORITE
Name

Boki

12.03.2020 08:59

Strašno.

ODGOVORITE
Name

Rafinerija

12.03.2020 09:26

Zaista ne razumijem ovu poslovnu politiku, toliki minus, ne rade, nemaju sanse za opstanak i opet se nesto kao spominju. Ko ne vidi buducnost Ruskih kompanija na nasem trzistu taj ima problem!

ODGOVORITE
Name

Unkovic

12.03.2020 09:46

Ode sve u ELAĆ .

ODGOVORITE