Да ли је овај чин злоупотреба пацијената у УКЦ?

„Не ради се овдје о никаквој промоцији и реклами. Сви смо ми овдје здрави. Вирусу су присутни, овдје није потврђен ниједан случај вируса. Ми овим чином или гестом не угрожавамо ни мајку ни бебу, а дајемо до знања свима у Републици Српској и шире шта може да се уради у Клиничком центру и у Бањалуци“, каже Милојевић.

Република Српска 11.03.2020 | 20:03
Да ли је овај чин злоупотреба пацијената у УКЦ?

- У Универзитетском клиничком центру Републике Српске прије двије седмице обављен је сложен хируршки захват, у коме су љекари трудници у деветом мјесецу трудноће радили истовремено царски рез и операцију анеуризме на мозгу.

Операција је прошла успјешно, а пацијенткиња је данас пуштена кући.

Представници УКЦ РС искористили су и ову прилику како би се похвалили својим радом и то за нешто што је у другим земљама уобичајена пракса.

Упркос мјерама Владе РС које забрањују било каква беспотребна окупљања због страха од ширења вируса корона, за представнике УКЦ РС то очигледно не важи.

Сазвали су прес конференцију на којој су се похвалили успјешном операцијом. Одговорни на УКЦ РС су заборавили да су мајка и дијете били изложени медијској пажњи, али и присуству већег броја људи и то у тренутку када је опрез због ширења вируса корона подигнут на највиши ниво.

Операцију је обавио др Милоје Јоксимовић, пензионисани неурохирг из Србије.

На питање да ли је у овом тренутку било етички и хумано излазити у јавност са хвалисањем сопственог рада, а пацијенткињу излагати стресу и потенцијалном вирусу Милојевић каже:

„Не ради се овдје о никаквој промоцији и реклами. Сви смо ми овдје здрави. Вирусу су присутни, овдје није потврђен ниједан случај вируса. Ми овим чином или гестом не угрожавамо ни мајку ни бебу, а дајемо до знања свима у Републици Српској и шире шта може да се уради у Клиничком центру и у Бањалуци“, каже Милојевић.

О Јоксимовићевом раду и ангажману у УКЦ РС БН телевизија извјештавала је и раније.

Већ десетак година Милоје Јоксимовић редовно долази у Бањалуку, гдје је ангажован Уговором о обављању привремених и повремених послова на УКЦ РС и то за послове: 

1. Едукација кадрова наручиоца посла

2. Надзор над радом едукованих љекара

3. Консултантски послови из области неурохирургије

4. Операције из области неурохиругије, према врстама услуга из Цјеновника Републичког Фонда за здравствено осигурање Србије.

По наведеном уговору, услуге и послове које обавља, Јоксимовић енормно наплаћује.

Наручилац посла, а то је у овом случају УКЦ РС, за осигуране пацијенте Јоксимовићу исплаћује посебну накнаду за сваку операцију коју обави и то у износу од 15% средстава које УКЦ РС рефундира ФЗО. Сличан случај је и са неосигураним пацијентима, с тим да у том случају Јоксимовићу новац исплаћује директно УКЦ РС, зависно од тога колико кошта оперативни захват.

„Наручилац посла ће Извршиоцу посла за пацијенте који нису осгураници ФЗО РС исплаћивати накнаду за извршени посао по услузи у износу од 15% вриједности фактурисаног, односно наплаћеног оперативног захвата.

Наручилац посла ће Извршиоцу посла за обављање едукације кадрова наручиоца посла исплаћивати накнаду у износу од 2000 евра мјесечно", пише у Уговору.

Судећи по уговору и цјеновнику за обављен посао др Милоје Јоскимовић за неколико дана мјесечно заради и по десетак хиљада марака.

Истовремено, бањалучки, али и љекари у другим здравственим установама у Републици Српској имају и по пет пута мања примања за рад у пуном радном времену.

С обзиром на то да Јоксимовић само за едукацију кадрова зарађује 2000 евра мјесечно, питали смо га колико кадра је оспособио у претходних десет година.

„Сви се ми усавршавамо временом. Ако мислите да сам ја достигао врх на свом усвршавању исто се варате, као и ви у вашем послу. Циљ је наш да се ове интервенције у Клиничком центру у Бањалуци раде без присуства доктора са стране. А и онда када се оспособе, међусобна сарадња је увијек корисна.“, одговара Милојевић.

Конкретан одговор колико је кадра оспособљено, како се може закључити, нисмо добили. Међутим, може се закључити како Јоксимовићу одговара међусобна сарадња. А како и не би. За деценију, успио је зарадити више стотина хиљада марака.

Овакав примјер, само је један у низу одговора на питање, због чега љекари и друго медицинско особље из Републике Српске одлазе на рад у иностранство.

БН ТВ 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

:)

11.03.2020 19:40

Китите се тудјим успехом.Лијепо пише захват обавио пензионисани неурохирург из Србије.Наравно на УКЦ нема доктора који то може обавити,све сте успјешно растјерали,или бар стручнију средину....

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

11.03.2020 21:52

Управо тако. Мозе се оп обавити и у било коној клиници ал треба струцан и образован љекар. Ал посто наКлиницком таквог нема ни близу зато се ви докторе и поред заслузене пензије морали доци. Назалост

Name

Аооо

11.03.2020 19:42

Све сто је иоле пизитивно у насој РС вама не ваља,како сијес тако цес зњати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2020 20:20

А ово је позитивно па нису ово робови снсд а ста вам је де се бар покусајте дозвати памети или је и за тебе Дудук издајник БОГ како она несретница данас реце јадни ви небили.

Name

Ре

12.03.2020 12:57

Ста је то позитивно? Отјерали струцне људе на запад, а пензионера ангазовали. Залосно стс се ради докторима који су струцни и морални.

Name

Зворник

11.03.2020 19:45

А ниста цудно, и у зворницку болницу долазе тезгароси са стране да оперису а све сто је од домацих лекара вредило је потерано куд који. Питајте директора болнице колико месецно за операције мрене исплати страном дрзављанину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоца

11.03.2020 19:47

Мислим да је заиста некоректно да било ста прицате о др Јоксимовицу, великом струцњаку. Захваљујуци њему, пацијенти и остају зиви, не морају ици ван РС. Кад је у питању људски зивот, паре су најмање битне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2020 20:22

10 година је овде узима 10 000 € мјесецно и кога је обуцио до сада гдје су ти кадрови нема појела маца зато Дјајицева љубавница има цетверособан стан и најновији ауди дзип е зато нам је здравство у дубиози зато сто на разноразним тендерима покрадосе све битанге сеоске .

Name

Деменција

11.03.2020 22:00

Дати пензионеру два зивота у руке је, и поред искуства, ризик. О хуманом и братском чину нема говора, јер европски наплаћује. Али , ето, немамо бољег.

Name

Ухх

11.03.2020 19:58

Да је ово опозизија урадила? Вец би били на суду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

11.03.2020 20:12

Реклама те здравствене установе нам није неопходна. Нароцито нама који смо користили њихове услуге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др кц

11.03.2020 20:34

Није за 10 година оспособио ни једног неурохирурга у Б.Луци да ради те операције.Па засто би кад мјесцно заради од 8 до 11600 еура..Он никоме неда ни да му асистира а камоли да некога обучи..Боље да су послали насе неурохирурге у неку установу на обуку а не сто су њега довели у Б.Луку..Он је у Бања Луку досао преко Додика а Додика је лично за тај ангазман Јоксимовица звао кошаркаш Дејан Бодирога који је велики пријатељ са јоксимовићем..Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјмаја77

11.03.2020 21:08

Нека је дошао преко било кога,спасио је стотине живота,треба га платити дупло!

Name

Горан П

12.06.2022 19:36

Ако нисте упознали Др Јоксимовица, немојте га пљувати. Менторисао је неколико младих неурохирурга, али их је константно саботирала нацелница професорица. Хвала Богу успјели су заврсити специјализацију. Др Јоксимовиц је толико цијењен у региону, да нема смисла коментарисати његову струцност. Прихвата и ради толико теске операције, какве неце ниједан неурохируг, да прихвати. О свака му цаст, за све сто ради на насем УКЦ Бања Лука.

Name

Аполо 11

12.03.2020 05:39

Па каква је то едукација наших хирурга која траје нон стоп. Па то је 2000 Еура мјесечно тешка едукација. Цјели мозак власти је усмерен како огулити овај народ. Скупо кошта она Додикова пјесма под шатором.Тешка на милијарде марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

12.03.2020 18:44

Само ме интересује сви ви који негативно коментарисете овог "пензионисаног" доктора и цијену његових услуга, да ли би исто тако говорили да вама или некоме васем буде потребна његова услуга.А појма немате колико је цовјек спасио зивота.Само молите Бога да вам не буде требала његова услуга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

13.03.2020 13:35

мозда би требало одузети докторима примања, нека батале професију и нека се баве политиком!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александра

10.11.2020 13:53

Доктор Јоксимовић, велики човек! Колико је само људи спасао <3

ОДГОВОРИТЕ