“Радницима који не могу на посао због вируса корона исплаћивати пуне плате"

Цијенећи тренутну епидемиолошку ситуацију, односно појаву корона вируса у Републици Српској и у земљама са којима  Српска има економску сарадњу, Савез синдиката РС апелује на послодавце у РС да се придржавају свих мјера и препорука које издају надлежне институције и здравствене установе.

Република Српска 11.03.2020 | 13:57
“Радницима који не могу на посао због вируса корона исплаћивати пуне плате"

– На тај начин би се заштитило здравље сваког радника, имајући у виду одредбе Закона о заштити на раду РС, Закона о раду РС  и колективних уговора, који прописују обавезу послодавца да радницима обезбиједи сигурно радно мјесто и здраву радну средину.

Једна од мјера је и да се радницима који због превенције, појаве симптома болести или ради његе обољелих чланова уже породице, одсуствују са посла и не могу извршавати своје редовне обавезе и задатке, исплаћује накнада плате у пуном износу.

Такође, апелујемо на све раднике у РС да максимално буду одговорни према свом здрављу и здрављу других, придржавајући се свих мјера и препорука које издају надлежне институције и здравствене установе, ради властитог здравља и безбједности.

Од власти РС очекујемо пуну подршку привредним субјектима у провођењу мјера заштите здравља запослених – наводи се у саопштењу.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Питање

11.03.2020 13:29

Са којим земљама има РС сарадњу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р ГАРРОС

11.03.2020 14:12

сви који смо радили и радимо код приватника имамо нарадјено по неколико година , рад сед 40х а радило се по 90х

Name

Ја

11.03.2020 20:48

А сто би платио ако не раде????!!! Мени радник долази у фирму и лијепо казе при тапослењу, моја је дневница или сатница толико. Ја казе ок, мозе или не мозе. Он врло добро зна ста је рекао и испостујем тај договор. Тако да молим ове остале да не баљезгају овдје по порталу. Све сто је радио бице плацено а сто није неце. И тацка.

Name

Маxо

11.03.2020 14:21

бас ме интересује одакле послодавац који има 2 или 3 радника мозе да исплацује плату ако нико неради? то мозда могу гиганти а ситни приватници ако немогу да наплате ни оно сто су урадили а камоли да плацају а да се неради. За 15 дана ако се стање не поправи вец погорса 50% малих радњи це да затвори. А питање ста це и велики који сију обуцу и одјецу за Италију итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесењин

11.03.2020 14:52

Људи гдје нам је премијер? Јел ово вази и за њега,пуна плата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

11.03.2020 16:09

Пљачкају раднике и кад раде а сад као да се плате кад силом прилика нераде. Неће их платити и ником ништа. Џаба вам ваша шупља прича по ко зна који пут до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.03.2020 20:29

Нас синдикат као да зиви на Марсу,прицају бесмислице да се види да постоје.Стидите се Бога и народа.