“Radnicima koji ne mogu na posao zbog virusa korona isplaćivati pune plate"

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju, odnosno pojavu korona virusa u Republici Srpskoj i u zemljama sa kojima  Srpska ima ekonomsku saradnju, Savez sindikata RS apeluje na poslodavce u RS da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove.

Republika Srpska 11.03.2020 | 13:57
“Radnicima koji ne mogu na posao zbog virusa korona isplaćivati pune plate"

– Na taj način bi se zaštitilo zdravlje svakog radnika, imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti na radu RS, Zakona o radu RS  i kolektivnih ugovora, koji propisuju obavezu poslodavca da radnicima obezbijedi sigurno radno mjesto i zdravu radnu sredinu.

Jedna od mjera je i da se radnicima koji zbog prevencije, pojave simptoma bolesti ili radi njege oboljelih članova uže porodice, odsustvuju sa posla i ne mogu izvršavati svoje redovne obaveze i zadatke, isplaćuje naknada plate u punom iznosu.

Takođe, apelujemo na sve radnike u RS da maksimalno budu odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju drugih, pridržavajući se svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove, radi vlastitog zdravlja i bezbjednosti.

Od vlasti RS očekujemo punu podršku privrednim subjektima u provođenju mjera zaštite zdravlja zaposlenih – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Pitanje

11.03.2020 13:29

Sa kojim zemljama ima RS saradnju?

ODGOVORITE
Name

R GARROS

11.03.2020 14:12

svi koji smo radili i radimo kod privatnika imamo naradjeno po nekoliko godina , rad sed 40h a radilo se po 90h

Name

Ja

11.03.2020 20:48

A sto bi platio ako ne rade????!!! Meni radnik dolazi u firmu i lijepo kaze pri taposlenju, moja je dnevnica ili satnica toliko. Ja kaze ok, moze ili ne moze. On vrlo dobro zna sta je rekao i ispostujem taj dogovor. Tako da molim ove ostale da ne baljezgaju ovdje po portalu. Sve sto je radio bice placeno a sto nije nece. I tacka.

Name

Maxo

11.03.2020 14:21

bas me interesuje odakle poslodavac koji ima 2 ili 3 radnika moze da isplacuje platu ako niko neradi? to mozda mogu giganti a sitni privatnici ako nemogu da naplate ni ono sto su uradili a kamoli da placaju a da se neradi. Za 15 dana ako se stanje ne popravi vec pogorsa 50% malih radnji ce da zatvori. A pitanje sta ce i veliki koji siju obucu i odjecu za Italiju itd.

ODGOVORITE
Name

Jesenjin

11.03.2020 14:52

Ljudi gdje nam je premijer? Jel ovo vazi i za njega,puna plata?

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

11.03.2020 16:09

Pljačkaju radnike i kad rade a sad kao da se plate kad silom prilika nerade. Neće ih platiti i nikom ništa. Džaba vam vaša šuplja priča po ko zna koji put do sada.

ODGOVORITE
Name

re

11.03.2020 20:29

Nas sindikat kao da zivi na Marsu,pricaju besmislice da se vidi da postoje.Stidite se Boga i naroda.