У РС 308 особа под надзором, нема нових случајева

308 особа, које су допутовале из иностранства су под надзором, надзор је завршен код 114 особа, док је Институт издао 87 рјешења за изолацију, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Алена Шеранића, поводом епидемиолошке ситуације у Републици Српској, а у вези вируса корона.

Република Српска 11.03.2020 | 11:42
У РС 308 особа под надзором, нема нових случајева

Шеранић је, након састанка са руководиоцима болница у Српској, којем је присуствовао и директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић, рекао да нема потврду о петом случају заразе вирусом корона у РС, да се у УКЦ тренутно налази пет пацијената, те да систем редовно функционише.

"Имаћемо поврат наших ученика уз Италије, мјера обусатве наставе је везана са смањивање ризика ширења вируса у РС. Било би тешко исконтролисати повратак наших ђака и студената", рекао је Шеранић.

Казао је да земље доносе различите врсте препорука, гдје се ситуација мијења сваки дан и да се шири подручје заражености.

Што се тиче улазака у државу, Шеранић је појаснио да се може забранити улазак страном држављниану, али не и свом држављанину.

Апеловао је на грађане да поштују прописане мјере.

"Јавна окупљања су забрањена, а окупљања на основу ваше приватне одлуке су дозвољена", појаснио је Шеранић.

Додао је да у вртићком узрасту нема ни сумњивих нити обољелих случајева вируса корона.

Поводом појаве корона вируса у Републици Српској су на снази превентивне мјере. До 30. марта биће затворене све основне и средње школе и факултети, а забрањена су и сва јавна окупљања.

Влада је издвојила 500.000 КМ за набавку медицинске, заштитне опреме и дезинфекционих средстава.

До даљег нема посјета стационарним здравственим установама, установама за смјештај старијих лица и домовима пензионера, а главна препорука у борби против вируса и даље остаје лична хигијена - редовно прање руку, кихање и кашљање у надлактицу или једнократну марамицу, провјетравање просторија, те смањено кретање старијим лицима и хроничним болесницима.

У Републици Српској до сада су регистрована четири случаја заразе вирусом корона, а ријеч је о оцу и сину из Бањалуке, и мушкарцу и његовој кћерки из Челинца.

(Независне)

Фото: Александар Голић/РАС Србија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боки

11.03.2020 11:03

Најважније је да нема масовних окупљања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку нама

11.03.2020 11:30

И ако на подруцју опстине Осмаци се није појавијо ни један слуцај корона вируса мјестани села Борогова узурбано раде на ископу гробница за неда бозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

11.03.2020 12:27

дај бозе да остане тако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недисциплина

11.03.2020 12:38

У оба случаја заражена су дјеца од стране недисциплованих родитеља, ово нам свима треба бит "велика поука", недисциплином штету чинимо оном што нам је нај светије! Памет у главу и слушат докторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.03.2020 13:07

Дизинфекцију из зрака урадити као против комараца

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

11.03.2020 13:13

Колико је особа тестирано? Дају се цифре о особама под надзором, а не знамо колико је особа тестирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За неупућене

11.03.2020 14:53

Тестирају се особе које имају респираторне сметње тј. клиничку слику инфекције, доктори знају шта раде, писало се о томе, зар је битан број, потребна је индивидуална одговорност, према себи и другима. То није био случај код првих позитивних. Толико о одговорности појединаца.

ОДГОВОРИТЕ