U RS 308 osoba pod nadzorom, nema novih slučajeva

308 osoba, koje su doputovale iz inostranstva su pod nadzorom, nadzor je završen kod 114 osoba, dok je Institut izdao 87 rješenja za izolaciju, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića, povodom epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, a u vezi virusa korona.

Republika Srpska 11.03.2020 | 11:42
U RS 308 osoba pod nadzorom, nema novih slučajeva

Šeranić je, nakon sastanka sa rukovodiocima bolnica u Srpskoj, kojem je prisustvovao i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić, rekao da nema potvrdu o petom slučaju zaraze virusom korona u RS, da se u UKC trenutno nalazi pet pacijenata, te da sistem redovno funkcioniše.

"Imaćemo povrat naših učenika uz Italije, mjera obusatve nastave je vezana sa smanjivanje rizika širenja virusa u RS. Bilo bi teško iskontrolisati povratak naših đaka i studenata", rekao je Šeranić.

Kazao je da zemlje donose različite vrste preporuka, gdje se situacija mijenja svaki dan i da se širi područje zaraženosti.

Što se tiče ulazaka u državu, Šeranić je pojasnio da se može zabraniti ulazak stranom državljnianu, ali ne i svom državljaninu.

Apelovao je na građane da poštuju propisane mjere.

"Javna okupljanja su zabranjena, a okupljanja na osnovu vaše privatne odluke su dozvoljena", pojasnio je Šeranić.

Dodao je da u vrtićkom uzrastu nema ni sumnjivih niti oboljelih slučajeva virusa korona.

Povodom pojave korona virusa u Republici Srpskoj su na snazi preventivne mjere. Do 30. marta biće zatvorene sve osnovne i srednje škole i fakulteti, a zabranjena su i sva javna okupljanja.

Vlada je izdvojila 500.000 KM za nabavku medicinske, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Do daljeg nema posjeta stacionarnim zdravstvenim ustanovama, ustanovama za smještaj starijih lica i domovima penzionera, a glavna preporuka u borbi protiv virusa i dalje ostaje lična higijena - redovno pranje ruku, kihanje i kašljanje u nadlakticu ili jednokratnu maramicu, provjetravanje prostorija, te smanjeno kretanje starijim licima i hroničnim bolesnicima.

U Republici Srpskoj do sada su registrovana četiri slučaja zaraze virusom korona, a riječ je o ocu i sinu iz Banjaluke, i muškarcu i njegovoj kćerki iz Čelinca.

(Nezavisne)

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Boki

11.03.2020 11:03

Najvažnije je da nema masovnih okupljanja.

ODGOVORITE
Name

Kuku nama

11.03.2020 11:30

I ako na podrucju opstine Osmaci se nije pojavijo ni jedan slucaj korona virusa mjestani sela Borogova uzurbano rade na iskopu grobnica za neda boze

ODGOVORITE
Name

drina

11.03.2020 12:27

daj boze da ostane tako..

ODGOVORITE
Name

Nedisciplina

11.03.2020 12:38

U oba slučaja zaražena su djeca od strane nedisciplovanih roditelja, ovo nam svima treba bit "velika pouka", nedisciplinom štetu činimo onom što nam je naj svetije! Pamet u glavu i slušat doktore!

ODGOVORITE
Name

Mile

11.03.2020 13:07

Dizinfekciju iz zraka uraditi kao protiv komaraca

ODGOVORITE
Name

pitanje

11.03.2020 13:13

Koliko je osoba testirano? Daju se cifre o osobama pod nadzorom, a ne znamo koliko je osoba testirano.

ODGOVORITE
Name

Za neupućene

11.03.2020 14:53

Testiraju se osobe koje imaju respiratorne smetnje tj. kliničku sliku infekcije, doktori znaju šta rade, pisalo se o tome, zar je bitan broj, potrebna je individualna odgovornost, prema sebi i drugima. To nije bio slučaj kod prvih pozitivnih. Toliko o odgovornosti pojedinaca.

ODGOVORITE