Турковић и Поџић на састанку са Столтенбергом

Висока делегација Босне и Херцеговине предвођена замјеницом предсједавајућег Савјета министара и министрицом спољних послова Бисером Турковић и министром одбране БиХ Сифетом Поџићем била је у радној посјети сједишту НАТО-а у Бриселу, гдје су учествовали на на састанцима у форматима највишег нивоа.

Босна и Херцеговина 11.03.2020 | 10:01
Турковић и Поџић на састанку са Столтенбергом

Осим министра одбране Поџића, у саставу делегације били су, у име МО и ОС БиХ, и помоћник министра одбране за међународну сарадњу Зоран Шајиновић, шеф Војног дијела Мисије БиХ при НАТО-у бригадир Јасмин Чајић, шеф Канцеларије министра одбране БиХ Кемал Корјенић и замјеник шефа Војног дијела Мисије БиХ при НАТО бригадир Велибор Пурковић. 

У фокусу разговора, током састанака, било је интензивирање сарадње с НАТО-ом, те имплементација Програма реформи БиХ.

"Посјета сједишту НАТО започела је радним доручком у формату Сјеверноатлантског савјета и делегације БиХ. На том састанку били су стални представници или шефови мисија држава", наводи се у саопштењу.

Домаћин тог догађаја био је стални представник Мађарске при НАТО-у Золтан Нагy.

Активности делегације МО БиХ настављене су у Мисији БиХ при НАТО, гдје је министар Поџић са сарадницима имао радни састанак са припадницима Војног дијела Мисије БиХ, током којега је извршена припрема за послијеподневни састанак НАТО одбора замјеника сталних представника или шефова мисија, те информисање бригадира др. Јасмина Чајића о најважнијим активностима Војног дијела Мисије БиХ при НАТО.

Радна посјета делегације БиХ настављена је учествовањем на састанку НАТО одбора замјеника сталних представника или шефова мисија.

Таском састанка министрица спољних послова Турковић фокусирала се на политичке аспекте Програма реформи БиХ, док је министар обране БиХ Поџић у излагању нагласио најважнија питања из области одбране у контексту имплементације Прегледа одбране, као и Плана модернизације ОС БиХ као његовог најзначајнијег сегмента.

У излагањима представника савезничких држава, током састанака, наглашено је да су савезници препознали значај реформских процеса у БиХ, као и напоре које чине институције БиХ, нарочито у погледу имплементације Програма реформи БиХ и у том контексту су исказали подршку и понудили помоћ.

Радна посјета је завршена у касним послијеподневним сатима састанком са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, који представља највиши ниво званичника НАТО са којим се сусрела делегација БиХ.

"Цијенећи интерес који су током састанака показали представници савезничких држава, као и чињеницу да је НАТО у посљедњих неколико дана отказао одређени број догађаја у сврху превентивних мјера због ситуације узроковане ширењем корона вируса, а при томе задржавајући састанке у формату НАТО - БиХ, све то на својеврстан начин указује на значај и важност тих састанака, као и опредијељеност НАТО-а за пружање подршке БиХ и интензивирање сарадње НАТО - БиХ у свим аспектима", саопштено је из Министарства одбране БиХ.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АР

11.03.2020 10:00

Кад це баја да се прикљуци том састанку

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ АР

11.03.2020 11:28

Никад а мозда ни тад.

Name

Ооо

11.03.2020 15:30

Има ли Србина у тој делегацији или само зелене бретке, џамијски голубови, патриотска лига итд.

Name

дрина

11.03.2020 12:52

ово извјестај о покренутим реформама. дуга је табела из програма, коју у нсрс наравно нису видјели.

ОДГОВОРИТЕ