Turković i Podžić na sastanku sa Stoltenbergom

Visoka delegacija Bosne i Hercegovine predvođena zamjenicom predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministricom spoljnih poslova Biserom Turković i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem bila je u radnoj posjeti sjedištu NATO-a u Briselu, gdje su učestvovali na na sastancima u formatima najvišeg nivoa.

Bosna i Hercegovina 11.03.2020 | 10:01
Turković i Podžić na sastanku sa Stoltenbergom

Osim ministra odbrane Podžića, u sastavu delegacije bili su, u ime MO i OS BiH, i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Kancelarije ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković. 

U fokusu razgovora, tokom sastanaka, bilo je intenziviranje saradnje s NATO-om, te implementacija Programa reformi BiH.

"Posjeta sjedištu NATO započela je radnim doručkom u formatu Sjevernoatlantskog savjeta i delegacije BiH. Na tom sastanku bili su stalni predstavnici ili šefovi misija država", navodi se u saopštenju.

Domaćin tog događaja bio je stalni predstavnik Mađarske pri NATO-u Zoltan Nagy.

Aktivnosti delegacije MO BiH nastavljene su u Misiji BiH pri NATO, gdje je ministar Podžić sa saradnicima imao radni sastanak sa pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tokom kojega je izvršena priprema za poslijepodnevni sastanak NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija, te informisanje brigadira dr. Jasmina Čajića o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO.

Radna posjeta delegacije BiH nastavljena je učestvovanjem na sastanku NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija.

Taskom sastanka ministrica spoljnih poslova Turković fokusirala se na političke aspekte Programa reformi BiH, dok je ministar obrane BiH Podžić u izlaganju naglasio najvažnija pitanja iz oblasti odbrane u kontekstu implementacije Pregleda odbrane, kao i Plana modernizacije OS BiH kao njegovog najznačajnijeg segmenta.

U izlaganjima predstavnika savezničkih država, tokom sastanaka, naglašeno je da su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa u BiH, kao i napore koje čine institucije BiH, naročito u pogledu implementacije Programa reformi BiH i u tom kontekstu su iskazali podršku i ponudili pomoć.

Radna posjeta je završena u kasnim poslijepodnevnim satima sastankom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji predstavlja najviši nivo zvaničnika NATO sa kojim se susrela delegacija BiH.

"Cijeneći interes koji su tokom sastanaka pokazali predstavnici savezničkih država, kao i činjenicu da je NATO u posljednjih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja u svrhu preventivnih mjera zbog situacije uzrokovane širenjem korona virusa, a pri tome zadržavajući sastanke u formatu NATO - BiH, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost tih sastanaka, kao i opredijeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje saradnje NATO - BiH u svim aspektima", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

AR

11.03.2020 10:00

Kad ce baja da se prikljuci tom sastanku

ODGOVORITE
Name

RE AR

11.03.2020 11:28

Nikad a mozda ni tad.

Name

Ooo

11.03.2020 15:30

Ima li Srbina u toj delegaciji ili samo zelene bretke, džamijski golubovi, patriotska liga itd.

Name

drina

11.03.2020 12:52

ovo izvjestaj o pokrenutim reformama. duga je tabela iz programa, koju u nsrs naravno nisu vidjeli.

ODGOVORITE