Колегијум данас о избору судија Уставног суда

Колегиј Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине на данашњој сједници требао би одредити надлежну комисију за разматрање Приједлога закона о избору судија Уставног суда Босне и Херцеговине које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Босна и Херцеговина 10.03.2020 | 08:47
Колегијум данас о избору судија Уставног суда

Овај закон у процедуру су упутили посланици ХДЗ-а БиХ, СНСД-а и сателитских странака окупљених око СНСД-а, односно Небојша Радмановић, Сњежана Новаковић-Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

Предсједавајући Представничког дома ПСБиХ Денис Звиздић и његови замјеници Небојша Радмановић и Борјана Кришто данас би требали одредити парламентарну комисију која би се требала изјаснити о приједлогу овог закона с обзиром на то да је он упућен у процедуру по редовном законодавном поступку.

Према овом приједлогу, избор домаћих судија би се вршио тако да Предсједништво БиХ именује троје домаћих судија у Уставни суд и то два из Федерације БиХ и једног из Републике Српске. Судије које именује Предсједништво БиХ потврђивао би Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.

Стране судије у Уставном суду БиХ разлог су због којег СНСД држи у потпуној блокади рад државних институција, односно Савјет министара БиХ и Парламентарну скупштину БиХ. Остаје нејасно како ће на сједници Колегија Представничког дома ПСБиХ гласати Небојша Радмановић из СНСД-а те да ли ће парадоксално гласати против одређивања надлежне комисије у складу са закључцима НСРС.

СНСД-ови парламентарци већ су у неколико наврата гласали против приједлога које су сами усагласили попут именовања у одређеним комисијама гдје су и лично предложени. Међународна заједница у више наврата упозорила је СНСД да је блокирање рада државних институција недопустиво.

Предсједник СДС-а и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирко Шаровић већ је најавио да неће подржати Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

За очекивати је да овај закон у Заступничком дому ПСБиХ такође не подрже СДА, СББ, СДП, ДФ, А-СДА, Наша странка и Независни блок.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лана

10.03.2020 08:26

Нај боље би било кад би судије били странци,из досадашњег рада домаћих судија могли смо видјети како раде. Владајући би хтјели да буду судије које би радиле у њихову корист,а никако у корист народа и правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

10.03.2020 08:36

све лопов бира лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.03.2020 13:15

Зар ови наши не рекоше да неће ништа да раде?

Name

АР

10.03.2020 08:48

И ста онда Баја це кривити неког другог а он увлаци народ у јос вецу биједу Ако мозе бити веца биједа него сто вец јесте народ Баја цува своје дупе не брините

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шуме Српске

10.03.2020 09:03

Питајте Симовића и Крстана кад ће одлучивати о укњижби шума у РС на БИХ, и то ускоро иде, они то одавно знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

10.03.2020 10:21

Камо среце да се то вец десило ,овако сумари исјекосе све дебље од прста ,а РС сваким даном све сиромаснија.

Name

Ре

10.03.2020 12:04

Голет послије бивше шуме никоме нетреба...

Name

Грга

10.03.2020 12:04

Кришто добила нову кожну фотељу...

ОДГОВОРИТЕ