Kolegijum danas o izboru sudija Ustavnog suda

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici trebao bi odrediti nadležnu komisiju za razmatranje Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina 10.03.2020 | 08:47
Kolegijum danas o izboru sudija Ustavnog suda

Ovaj zakon u proceduru su uputili poslanici HDZ-a BiH, SNSD-a i satelitskih stranaka okupljenih oko SNSD-a, odnosno Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto danas bi trebali odrediti parlamentarnu komisiju koja bi se trebala izjasniti o prijedlogu ovog zakona s obzirom na to da je on upućen u proceduru po redovnom zakonodavnom postupku.

Prema ovom prijedlogu, izbor domaćih sudija bi se vršio tako da Predsjedništvo BiH imenuje troje domaćih sudija u Ustavni sud i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Sudije koje imenuje Predsjedništvo BiH potvrđivao bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Strane sudije u Ustavnom sudu BiH razlog su zbog kojeg SNSD drži u potpunoj blokadi rad državnih institucija, odnosno Savjet ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Ostaje nejasno kako će na sjednici Kolegija Predstavničkog doma PSBiH glasati Nebojša Radmanović iz SNSD-a te da li će paradoksalno glasati protiv određivanja nadležne komisije u skladu sa zaključcima NSRS.

SNSD-ovi parlamentarci već su u nekoliko navrata glasali protiv prijedloga koje su sami usaglasili poput imenovanja u određenim komisijama gdje su i lično predloženi. Međunarodna zajednica u više navrata upozorila je SNSD da je blokiranje rada državnih institucija nedopustivo.

Predsjednik SDS-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirko Šarović već je najavio da neće podržati Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Za očekivati je da ovaj zakon u Zastupničkom domu PSBiH takođe ne podrže SDA, SBB, SDP, DF, A-SDA, Naša stranka i Nezavisni blok.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Lana

10.03.2020 08:26

Naj bolje bi bilo kad bi sudije bili stranci,iz dosadašnjeg rada domaćih sudija mogli smo vidjeti kako rade. Vladajući bi htjeli da budu sudije koje bi radile u njihovu korist,a nikako u korist naroda i pravde.

ODGOVORITE
Name

099

10.03.2020 08:36

sve lopov bira lopova

ODGOVORITE
Name

re

10.03.2020 13:15

Zar ovi naši ne rekoše da neće ništa da rade?

Name

AR

10.03.2020 08:48

I sta onda Baja ce kriviti nekog drugog a on uvlaci narod u jos vecu bijedu Ako moze biti veca bijeda nego sto vec jeste narod Baja cuva svoje dupe ne brinite

ODGOVORITE
Name

Šume Srpske

10.03.2020 09:03

Pitajte Simovića i Krstana kad će odlučivati o uknjižbi šuma u RS na BIH, i to uskoro ide, oni to odavno znaju.

ODGOVORITE
Name

mimi53

10.03.2020 10:21

Kamo srece da se to vec desilo ,ovako sumari isjekose sve deblje od prsta ,a RS svakim danom sve siromasnija.

Name

Re

10.03.2020 12:04

Golet poslije bivše šume nikome netreba...

Name

Grga

10.03.2020 12:04

Krišto dobila novu kožnu fotelju...

ODGOVORITE