Продавци магле!

Прије неколико деценија, довитљиви енглески трговци паковали су у конзерве ''лондонску маглу''. Са атрактивном етикетом продаја тих конзерви ишла је сасвим добро. Ових дана ''продају магле'' у РС најавили су премијер РС Радован Вишковић и члан Предсједништва БИХ Милорад Додик.

Република Српска 09.03.2020 | 19:27
Продавци магле!

Државни лидери су на велика звона најавили преузимање ФГ Бирача, а тиме и Алумине. Међутим, одмах по објављивању вијести и разобличавања новог покушаја приватизације ФГ Бирач, читаоци портала РТВ БН су реаговали развијавањем магле.

Најприје су указали да се на адреси АлуЦхема налази и ''Империо цлуб'', гдје пјевају Баја Мали Книнџа, Милан Станковић, Халид Бешлић, итд.

Вјероватно би конзорцијум ова три пјевача, подржана са Митром Мирићем, био озбиљнији купац Алумине од многих који су били, или су још увијек, у процедури надајући се да то могу да учине.

Други читаоци су јавили да је Александар Ченић Додиков пајтос у Линцу. Прошле године су заједно отворили тзв. павиљон Републике Српске. Неко је из Телекома Србије његовом сину дао да продаје ИПТВ пакете ГО4YОУ по смијешно ниским цијенама.

Након што су увидјели превару, Телеком му је од половине јануара укинуо повластице. Иначе компанију води породица Ченић уз извјесног Милисава Додика. 

Александар Ченић, кога медији РС описују као успјешног привредника, истовремено је и предсједник Европске иницијативе за јужну и југоисточну Европу, за подстицање сарадње привреде РС и Аустрије. Назив лијепо звучи, али представља празну шкољку.

На другом Форуму српске дијаспоре у мају прошле године, оцијенио је да овдашњи привредници имају потребне сертификате за наступ и на аустријском тржишту, те да је поменуту чињеницу показао наступ привредника Српске на недавном отварању изложбено-продајног салона у Линцу, коме је присуствовао премијер Српске Радован Вишковић.

Ченић је успио да отвори и канцеларију представништва ''Југоисточна иницијатива'' у Лакташима. Према ријечима Ченића, Лакташи могу да ''реафирмишу имиџ најбоље општине за пословање''.

Други мањински акционар АлуЦхема са учешћем од 3.500 евра, је Др. Рудолф Отто Корес који се оправдано нада да ће његовом наводном улогу, послије успјешне операције папирима и обећањима, бити дописане три нуле, тако да ће стати иза потраживања од 3.5 милиона евра.

Наравно иста ситуација са бројем додатих нула била би и у случају Рона Заплетала и Александра Ченића, с тим што би се Заплетал попео на 31,5 милиона евра.

Већ је констатовано да је Др. Рудолф Отто Корес пријатељ Валентина Инзцка, Високог представника за БИХ који ту дужност обавља више од једне деценије.

Дотични Корес је настојао да му се омогући учешће на Скупштини повјерилаца, иако није повјерилац, како би уз подршку Инцка покушао да утиче на рад и изнесе своје приједлоге.

Како је то пријатељ Високог представника дошао у прилику да се бави Алумином и прекооперације ''папир лијево-папир десно'', намјерава да постане сувласник најпотентније компаније у РС.

Без икаквих инсинуација, на то питање ипак би морао јавно да одговори сам Високи представник Инцко.

Јер да се подсјетимо да је Високи представник Валентин Инцко, гостујући на Фаце ТВ, рекао да је Милорад Додик ставио потпис на АНП због пара и власти.

Несумњиво да је тако! Али због чега онда он подржава свог пријатеља Кореса да манипулативним начином покушава да дође до дијела Алумине?

Нема сумње да се овде ради о лијепим жељама три стране и ''немогућој мисији''. Прва страна у виду руководства РС и лику Милорада Додика оглашава и подржава интерес АлуЦхема, али је питање шта Влада РС има са продајом приватних потраживања, било да су она реална или фантомска.

Влада треба да води рачуна о потраживањима институција РС, која овдје нису предмет куповине.

Друга страна су Павгорд и разне Литванске групе, у виду носилаца фантомских потраживања. Та потраживања су пресудама највиших судских инстанци потврђена као ништавна и непостојећа, тако да нема основа за било какву трговину.

То што је респектабилни адвокат Павгорда, Александар Сајиц оптимиста, нема овдје покриће у чињеницама.

Случај додатно компликују новокомпоновани литвански захтјеви за признањем потраживања који су мистериозно осванули прошле године, у износу преко 40 милиона КМ.

Признање само једног нелегалног потраживања, могло би да изазове Литванску штампарију лажних дуговања да крене да ради пуном паром, са несагледивим посљедицама по РС.

То што предсједник ВСТВ Милан Тегелтија није хтио да реагује на тужбе, због одбијања основног суда у Зворнику да поштује пресуде Врховног суда у Бања Луци, довољна је илустрација стања у правосуђу.

Трећа страна је амерички држављанин Роналд Заплетал који се овде појављује у својству физичког лица у аустријској фирми АлуЦхем, са Ченићем и Корасом.

Поред Павгорда, несуђеног продавца потраживања, њих као несуђене купце такође заступа адвокат Сајић. Како ће се наставити рашомонијада са најпожељнијом младом у РС, остаје да се види.

У њој учествују и важне личности које наводе понашање све три стране, сигурно заклоњене од јавности. Нема никакве сумње о којим личностима се ради.

Нико није наиван да повјерује да се Алумина може преотети без одобрења или креативног лоповлука са највишег мјеста. Са друге стране, ситуација у којој је још једном јавно разобличен покушај отимачине привредног драгуља РС, баш као и прошли пут, управо на РТВ БН, говори да то неће бити тек тако изводљиво.

Стога је могуће да ова епизода, дугог серијала о покушајима отимања Алумине, добије на крају наслов ''Како ошишати Рона''. Наравно, без успјеха у приватизацији Алумине, то би и био коначан исход.

Зато је за господина Заплетала можда боље да купи конзерву ''лондонске магле'', од ове конзерве са натписом ''ФГ Бирач''. У сваком случају је јефтиније.  

Корисни линкови:

хттпс://цателеком.цом/ср/о-нама 

хттп://www.цее-инитиативе.цом/ср/абоут 

хттпс://инфосрпска.ба/цениц-агресивније-наступити-на-европском-трзисту/ 

хттп://опстина-лактаси.цом/цир/лакташи-на-корак-до-реализације-знача/?сцрипт=лат 

хттпс://www.гласлактаса.цом/у-лактасима-отворена-канцеларија-представниства-југоистоцна-иницијатива/ 

хттпс://www.цапитал.ба/производи-из-српске-ускоро-у-линцу/ 

хттпс://лат.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=339116 

хттпс://инфорадар.ба/светлана-цениц-пранпцење-у-мозак/

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

деx

10.03.2020 00:00

Економски патриотизам је да држава остане већински власник, да ли ова власт намејрава шта оставити иза себе овом напаћеном народу ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.03.2020 01:39

Планира итекако. Дугове. :)))