Prodavci magle!

Prije nekoliko decenija, dovitljivi engleski trgovci pakovali su u konzerve ''londonsku maglu''. Sa atraktivnom etiketom prodaja tih konzervi išla je sasvim dobro. Ovih dana ''prodaju magle'' u RS najavili su premijer RS Radovan Višković i član Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

Republika Srpska 09.03.2020 | 19:27
Prodavci magle!

Državni lideri su na velika zvona najavili preuzimanje FG Birača, a time i Alumine. Međutim, odmah po objavljivanju vijesti i razobličavanja novog pokušaja privatizacije FG Birač, čitaoci portala RTV BN su reagovali razvijavanjem magle.

Najprije su ukazali da se na adresi AluChema nalazi i ''Imperio club'', gdje pjevaju Baja Mali Knindža, Milan Stanković, Halid Bešlić, itd.

Vjerovatno bi konzorcijum ova tri pjevača, podržana sa Mitrom Mirićem, bio ozbiljniji kupac Alumine od mnogih koji su bili, ili su još uvijek, u proceduri nadajući se da to mogu da učine.

Drugi čitaoci su javili da je Aleksandar Čenić Dodikov pajtos u Lincu. Prošle godine su zajedno otvorili tzv. paviljon Republike Srpske. Neko je iz Telekoma Srbije njegovom sinu dao da prodaje IPTV pakete GO4YOU po smiješno niskim cijenama.

Nakon što su uvidjeli prevaru, Telekom mu je od polovine januara ukinuo povlastice. Inače kompaniju vodi porodica Čenić uz izvjesnog Milisava Dodika. 

Aleksandar Čenić, koga mediji RS opisuju kao uspješnog privrednika, istovremeno je i predsjednik Evropske inicijative za južnu i jugoistočnu Evropu, za podsticanje saradnje privrede RS i Austrije. Naziv lijepo zvuči, ali predstavlja praznu školjku.

Na drugom Forumu srpske dijaspore u maju prošle godine, ocijenio je da ovdašnji privrednici imaju potrebne sertifikate za nastup i na austrijskom tržištu, te da je pomenutu činjenicu pokazao nastup privrednika Srpske na nedavnom otvaranju izložbeno-prodajnog salona u Lincu, kome je prisustvovao premijer Srpske Radovan Višković.

Čenić je uspio da otvori i kancelariju predstavništva ''Jugoistočna inicijativa'' u Laktašima. Prema riječima Čenića, Laktaši mogu da ''reafirmišu imidž najbolje opštine za poslovanje''.

Drugi manjinski akcionar AluChema sa učešćem od 3.500 evra, je Dr. Rudolf Otto Kores koji se opravdano nada da će njegovom navodnom ulogu, poslije uspješne operacije papirima i obećanjima, biti dopisane tri nule, tako da će stati iza potraživanja od 3.5 miliona evra.

Naravno ista situacija sa brojem dodatih nula bila bi i u slučaju Rona Zapletala i Aleksandra Čenića, s tim što bi se Zapletal popeo na 31,5 miliona evra.

Već je konstatovano da je Dr. Rudolf Otto Kores prijatelj Valentina Inzcka, Visokog predstavnika za BIH koji tu dužnost obavlja više od jedne decenije.

Dotični Kores je nastojao da mu se omogući učešće na Skupštini povjerilaca, iako nije povjerilac, kako bi uz podršku Incka pokušao da utiče na rad i iznese svoje prijedloge.

Kako je to prijatelj Visokog predstavnika došao u priliku da se bavi Aluminom i prekooperacije ''papir lijevo-papir desno'', namjerava da postane suvlasnik najpotentnije kompanije u RS.

Bez ikakvih insinuacija, na to pitanje ipak bi morao javno da odgovori sam Visoki predstavnik Incko.

Jer da se podsjetimo da je Visoki predstavnik Valentin Incko, gostujući na Face TV, rekao da je Milorad Dodik stavio potpis na ANP zbog para i vlasti.

Nesumnjivo da je tako! Ali zbog čega onda on podržava svog prijatelja Koresa da manipulativnim načinom pokušava da dođe do dijela Alumine?

Nema sumnje da se ovde radi o lijepim željama tri strane i ''nemogućoj misiji''. Prva strana u vidu rukovodstva RS i liku Milorada Dodika oglašava i podržava interes AluChema, ali je pitanje šta Vlada RS ima sa prodajom privatnih potraživanja, bilo da su ona realna ili fantomska.

Vlada treba da vodi računa o potraživanjima institucija RS, koja ovdje nisu predmet kupovine.

Druga strana su Pavgord i razne Litvanske grupe, u vidu nosilaca fantomskih potraživanja. Ta potraživanja su presudama najviših sudskih instanci potvrđena kao ništavna i nepostojeća, tako da nema osnova za bilo kakvu trgovinu.

To što je respektabilni advokat Pavgorda, Aleksandar Sajic optimista, nema ovdje pokriće u činjenicama.

Slučaj dodatno komplikuju novokomponovani litvanski zahtjevi za priznanjem potraživanja koji su misteriozno osvanuli prošle godine, u iznosu preko 40 miliona KM.

Priznanje samo jednog nelegalnog potraživanja, moglo bi da izazove Litvansku štampariju lažnih dugovanja da krene da radi punom parom, sa nesagledivim posljedicama po RS.

To što predsjednik VSTV Milan Tegeltija nije htio da reaguje na tužbe, zbog odbijanja osnovnog suda u Zvorniku da poštuje presude Vrhovnog suda u Banja Luci, dovoljna je ilustracija stanja u pravosuđu.

Treća strana je američki državljanin Ronald Zapletal koji se ovde pojavljuje u svojstvu fizičkog lica u austrijskoj firmi AluChem, sa Čenićem i Korasom.

Pored Pavgorda, nesuđenog prodavca potraživanja, njih kao nesuđene kupce takođe zastupa advokat Sajić. Kako će se nastaviti rašomonijada sa najpoželjnijom mladom u RS, ostaje da se vidi.

U njoj učestvuju i važne ličnosti koje navode ponašanje sve tri strane, sigurno zaklonjene od javnosti. Nema nikakve sumnje o kojim ličnostima se radi.

Niko nije naivan da povjeruje da se Alumina može preoteti bez odobrenja ili kreativnog lopovluka sa najvišeg mjesta. Sa druge strane, situacija u kojoj je još jednom javno razobličen pokušaj otimačine privrednog dragulja RS, baš kao i prošli put, upravo na RTV BN, govori da to neće biti tek tako izvodljivo.

Stoga je moguće da ova epizoda, dugog serijala o pokušajima otimanja Alumine, dobije na kraju naslov ''Kako ošišati Rona''. Naravno, bez uspjeha u privatizaciji Alumine, to bi i bio konačan ishod.

Zato je za gospodina Zapletala možda bolje da kupi konzervu ''londonske magle'', od ove konzerve sa natpisom ''FG Birač''. U svakom slučaju je jeftinije.  

Korisni linkovi:

https://catelekom.com/sr/o-nama 

http://www.cee-initiative.com/sr/about 

https://infosrpska.ba/cenic-agresivnije-nastupiti-na-evropskom-trzistu/ 

http://opstina-laktasi.com/cir/лакташи-на-корак-до-реализације-знача/?script=lat 

https://www.glaslaktasa.com/u-laktasima-otvorena-kancelarija-predstavnistva-jugoistocna-inicijativa/ 

https://www.capital.ba/proizvodi-iz-srpske-uskoro-u-lincu/ 

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=339116 

https://inforadar.ba/svetlana-cenic-pranpcenje-u-mozak/

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dex

10.03.2020 00:00

Ekonomski patriotizam je da država ostane većinski vlasnik, da li ova vlast namejrava šta ostaviti iza sebe ovom napaćenom narodu ?!

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.03.2020 01:39

Planira itekako. Dugove. :)))