За нове граничаре потребно осам милиона марака

Да би Гранична полиција БиХ адекватно заштитила границу БиХ у условима појачаног прилива илегалних миграната након одлуке Турске да отвори границе за мигранте, према процјенама, потребно јој је додатних 1.200 граничних полицајаца.

Босна и Херцеговина 09.03.2020 | 11:26
За нове граничаре потребно осам милиона марака

Директор Граничне полиције Зоран Галић наводи да Гранична полиција послове надзора границе спроводи на граници БиХ дужине око 1.600 километара, те 83 гранична прелаза.

"Ове послове, према Правилнику о унутрашњој организацији, предвиђено је да обавља 2.426 полицијских службеника, колико је систематизованих радних мјеста полицијских службеника. Закључно са 1. мартом, број попуњених радних мјеста полицијских службеника износи 2.025, што значи да Граничној полицији тренутно недостаје 401 полицијски службеник", наводи Галић.

На питање колико је Граничној полицији потребно нових граничних полицајаца да би се на адекватан начин суочила са новим великим приливом миграната, Галић каже да је, према процјенама, то три пута више него што је Правилником предвиђено.

"Направили смо процјене колико је људи потребно за одговарајући одговор на источном дијелу границе како би се покриле све могуће тачке преласка у дужини око 600 километара. Ријеч је о недостатку око 1.200 полицијских службеника", истиче Галић.

Уколико би Гранична полиција БиХ одмах добила средства да прими потребан број полицајаца, према Галићевим ријечима, новопримљени полицијски службеници на границу би могли да буду упућени тек након годину дана.

"Прије свега, треба истаћи да сама конкурсна процедура и процес школовања граничних полицајаца траје око годину дана. Када бисмо, хипотетички, примили нових недостајућих 400 полицијских службеника са чином полицајаца у 2020. години, почевши од 1. априла ове године било би потребно осам милиона марака", наводи Галић.

Од тог износа, појашњава Галић, за плате би било потребно 6.500.000 КМ, а за накнаде 1.500.000 КМ.

Галић додаје да је евидентан притисак држављана земаља високог миграционог ризика из смјера Србије и Црне Горе на границу БиХ, због чега је ангажовано додатних 145 полицијских службеника Агенције за истраге и заштиту, Дирекције за координацију полицијских тијела и Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

"Гранична полиција улаже свој максимум и чинимо све што је у нашој моћи како бисмо квалитетно заштитили границу", рекао је Галић.

Према његовим ријечима, упркос лимитирајућим факторима који се огледају у знатном недостатку кадровских и материјално-техничких капацитета, Гранична полиција предузима низ организационих и оперативних мјера и радњи с циљем спречавања и сузбијања незаконитих миграција.

"Интензивирана је размјена информација и других видова заједничких активности са граничним службама сусједних земаља. Поред тога, обавља се континуирано ванредно ангажовање полицијских службеника у организационим јединицама Граничне полиције које су изложене појачаном миграционом притиску.

Такође, прераспоређују се специјализоване јединице Граничне полиције, мобилна јединица за подршку и контролу, те јединица за надзор и осматрање на критичним тачкама илегалних прелазака и слично", наводи Галић.

Галић је рекао да је током прошле године 13.251 особа одвраћена у покушају илегалног преласка границе БиХ.

"Од почетка ове године одвраћено је више од 1.500 особа у покушају илегалног преласка границе. Највише је држављана Пакистана, Авганистана, Ирака, Марока и Алжира", навео је Галић.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бомбооо

09.03.2020 11:53

Ста има да је цувају склоните се са граница кога цувате од цега због цега, само сметате људима кад путују и онако пролази све сто треба да продје,само јаднике конторлисете,На крају крајева Босна ницим не заслузује да се цува,бјезите људи из тог пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијесна ситуација

09.03.2020 11:57

Мигранти не знају гдје је РС или ФБиХ, само ви вјерујте Додику и његовој дипли, наравно да он неце да задрзи мигранте на граници, јер овако це добити пара од ЕУ фондова за помоц нер све се врти око пара а паре су јако потребне РС јер је пред банкротом, односно она је вец банкротирала, само сто укупно гледајуци вади је БиХ, односно ФБиХ! Дамо гледајте и узивајте у потезима Додика који ради у интересу БиХ! Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ