За добро здравље је важан сан!

Уморни сте од тога да сте стално уморни? Сви смо то већ проживели: очајнички желите да коначно легнете у кревет и одморите се, а опет не можете да заспите.

Здравље 09.03.2020 | 08:38
За добро здравље је важан сан!

Ништа се не бојте, свако може да научи добар ритуал одласка на спавање.

Постарајте се да сте заиста будни

Звучи очигледно, али много је лакше спавати ноћу ако сте зрели за кревет. Међутим, ноћним птицама посебно је тешко да утону у сан у време које други сматрају "нормалним" за одлазак на починак.

Ако сте се пронашли у овоме, изложите се природном светлу током дана колико год можете - и то чим устанете.

Научници су показали да ово може да помогне ноћним птицама да наместе биолошке сатове да буду спремне за ранији одлазак на спавање.

Довољно физичке вежбе у току дана такође је важно; али избегавајте вежбање током четири сата пре одласка на спавање, јер би адреналин који настане могао да вас одржи будним.

И уколико нисте малишан или у посебном заостатку са сном, покушајте да избегнете дневне дремке: спавање током дана - посебно после четири сата по подне - отежаће вам да се угасите ноћу.

Пазите шта једете и пијете

Путовање до доброг сна започиње дуго пре одласка на спавање – отприлике шест сати раније, тачније, кад би требало да уживате у последњем дневном пићу са кофеином.

Кофеин може да се задржи у вашем систему и до девет сати, тако да ако озбиљно желите добро да спавате ноћу, размислите о смањењу уноса чаја, кафе и газираних пића после поднева.

Већини људи је тешко да спава на празан стомак, али одлазак у кревет препуног стомака може да има подједнако лош исход по спавање.

Уколико можете, вечерајте око четири сата пре одласка на спавање, избегавајући било шта тешко (што би могло да вам омета сан) или с много шећера (због чега бисте могли да се будите током ноћи).

И одуприте се ноћној капљици: алкохол ће вам можда помоћи да брже заспите, али он је лош по квалитет вашег сна, а нагоре утиче на РЕМ фазу сна – виталну за учење и памћење.

Он је и диуретик, што значи да уколико пијете пред спавање, врло је вероватно да ћете се будити током ноћи са потребом да идете у тоалет.

(Б92) 

Коментари / 0

Оставите коментар