Za dobro zdravlje je važan san!

Umorni ste od toga da ste stalno umorni? Svi smo to već proživeli: očajnički želite da konačno legnete u krevet i odmorite se, a opet ne možete da zaspite.

Zdravlje 09.03.2020 | 08:38
Za dobro zdravlje je važan san!

Ništa se ne bojte, svako može da nauči dobar ritual odlaska na spavanje.

Postarajte se da ste zaista budni

Zvuči očigledno, ali mnogo je lakše spavati noću ako ste zreli za krevet. Međutim, noćnim pticama posebno je teško da utonu u san u vreme koje drugi smatraju "normalnim" za odlazak na počinak.

Ako ste se pronašli u ovome, izložite se prirodnom svetlu tokom dana koliko god možete - i to čim ustanete.

Naučnici su pokazali da ovo može da pomogne noćnim pticama da nameste biološke satove da budu spremne za raniji odlazak na spavanje.

Dovoljno fizičke vežbe u toku dana takođe je važno; ali izbegavajte vežbanje tokom četiri sata pre odlaska na spavanje, jer bi adrenalin koji nastane mogao da vas održi budnim.

I ukoliko niste mališan ili u posebnom zaostatku sa snom, pokušajte da izbegnete dnevne dremke: spavanje tokom dana - posebno posle četiri sata po podne - otežaće vam da se ugasite noću.

Pazite šta jedete i pijete

Putovanje do dobrog sna započinje dugo pre odlaska na spavanje – otprilike šest sati ranije, tačnije, kad bi trebalo da uživate u poslednjem dnevnom piću sa kofeinom.

Kofein može da se zadrži u vašem sistemu i do devet sati, tako da ako ozbiljno želite dobro da spavate noću, razmislite o smanjenju unosa čaja, kafe i gaziranih pića posle podneva.

Većini ljudi je teško da spava na prazan stomak, ali odlazak u krevet prepunog stomaka može da ima podjednako loš ishod po spavanje.

Ukoliko možete, večerajte oko četiri sata pre odlaska na spavanje, izbegavajući bilo šta teško (što bi moglo da vam ometa san) ili s mnogo šećera (zbog čega biste mogli da se budite tokom noći).

I oduprite se noćnoj kapljici: alkohol će vam možda pomoći da brže zaspite, ali on je loš po kvalitet vašeg sna, a nagore utiče na REM fazu sna – vitalnu za učenje i pamćenje.

On je i diuretik, što znači da ukoliko pijete pred spavanje, vrlo je verovatno da ćete se buditi tokom noći sa potrebom da idete u toalet.

(B92) 

Komentari / 0

Ostavite komentar