Вјерујући народ Црне Горе у молитвеном ходу

У ватри и огњу, у сметовима снијега, држим чврсто барјак. Не одричем се Њега: Црна Гора у молитвеном ходу!

Регион 08.03.2020 | 20:30
Вјерујући народ Црне Горе у молитвеном ходу

Недјеља је у Црној Гори дан за литије и народно сабрање. За вјеру и одбрану светиња и православља. Прва литија је по снијегу и зими, кренула јутрос из Мурине. 

И становници Дурмитора су поручили да не дају светиње. Они су 44 километра кроз мећаву ишли до Жабљака.


„Ја имам свој олтар на дну вреле душе,
Што га никад буре не могу да сруше.
Ту стоје две капи материног млека,
И кап свете крви Распетог Човека“ - говорили су грађани цитате М. Петровића.

За крст часни и слободу златну: Даниловград у литији.

„Вера моја бесмртност осваја:
У њој су ми и отац и наја,
И сви преци до претка онога,
 
Што се први прекрсти с три прста,
И крштењем све потомство сврста
Око свога распетога Бога“ - пјевали су и грађани Даниловграда.

Након празничне свете литургије у цркви свете првомученице Текле, улицама Данилограда прошла свечана литија као знак прославе побједе Православља над свим јересима и за одбрану светиња.

Више хиљада грађана Данилограда је уз појање црквених пјесама са иконама прошло улицама града, а испред цркве свете Текле прочитан је Синодик Православља, акт Цариградског сабора 843. године, када је успостављено иконопоштовање.

Сјевер је чврсто био уз Христа: Бијело Поље брани част.

Литија из Фемића крша ишла је према Бијелом Пољу!

Литија за спас светиња и у Рожајама!

"Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко, и на путу грјешничком не стоји, и у друштву неваљалијех људи не сједи", цитирали су окупљени.

Ријека вјерујућег народа слила се код манастира Ђурђеви ступови у Беранама.

Јеромонах Евстатије рекао је у обраћању вјерницима у Манастиру Ђурђеви ступови у Беранама да црногорска власт прави и прислушкује свештенике, монахе и слободне новинаре умјесто да се бави криминалцима и криминалним обрачунима на улицама.

Јеромонах је послије молебана истакао да власт, када већ прати њихов рад, треба да обрати пажњу на народ који се окупља сваког четвртка и недјеље на литијама против Закона о слободи вјероисповијести, а ријеч о 70 одсто људи Црне Горе.

"Њих Устав Црне Горе обавезује да буду народна власт. Они морају да слушају вољу народа и да буду у служби народа", рекао је јеромонах Евстатије.

У Котору молебан и литија за одбрану светиња.

Бијело Поље пише историју!

Православље се брани у Никшићу: Владика Јоаникије поручио – не тражимо ништа више, али ни мање од оног што имају друге вјере у Црној Гори.

Јер Господ зна пут праведнички; а пут безбожнички пропашће: Велика литија у Подгорици

Подгорица је и вечерас показала да неће дозволити отимање светиња и да стоји уз своју СПЦ.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је предводио молитвену литију у Подгорици, рекао је да народ у литијама говори језиком правде и да актуелна црногорска власт треба да зна да је свака власт привремена.

"Нити су они Црна Гора, нити сам ја Црква, него овај народ говори језиком Божјим. Глас овога народа је глас Божји", рекао је митрополит Амфилохије пред више десетина хиљада вјерника, који су се зауставили испред зграде Скупштине.

Владика Амфилохије је навео да литије превазилазе братомржњу, да народ од Скупштине и посланика траже да их спаси од усвојеног Закона о слободи вјероисповијести, а Црну Гору "од изгубљеног образа".

Црна Гора у молитвеном ходу! Његово преосвештенство епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије поручио је вјерницима окупљенима у Манастиру Савина у Херцег Новом да се моле за помоћ од Господа да спаси светиње у Црној Гори.

"Не уздамо се у себе, већ у Његову помоћ. Колико ћемо морати да трпимо, то само Господ зна, до коначне побједе православља", нагласио је владика Теодосије.

Он је вјернике позвао да посте и да се моле током свете четрдесетнице, те им поручио да се уздају у силу Господњу да неразумне уразуми.

Владика Теодосије служио је и помен на гробу оца Јустина Тасића, ранијег дечанског и игумана манастира Савина.

Литургији су присуствовали предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Никола Самарџић, као и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

(ИН4С)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ал

08.03.2020 19:49

Се народ повампирио па нико вам ниста не отима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мело Дјекановиц

08.03.2020 20:23

Срби, не одриците се православља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ау

08.03.2020 20:25

Па овдје има минимум пол милијуна литијаша

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ау

08.03.2020 20:52

Испаде да има висе него ЦГ становникс

Name

Ре

09.03.2020 01:19

Хехехехе...код оптичара што прије!!!