И друге земље ће усвојити мјере као Италија

Аустријски канцелар Себастијан Курц рекао је да је само питање времена када ће и друге европске земље усвојити агресивне кораке као Италија да би покушале да спријече ширење вируса корона.

Свијет 08.03.2020 | 15:25
И друге земље ће усвојити мјере као Италија

Курц је за мрежу ОРФ рекао да је ситуација у Аустрији под контролом и да су усвојене одговарајуће мјере, али, највјероватније, нису коначне.

"Аустрија би, ако буде потребно, могла да затвори школе, обданишта и универзитете или ограничи јавна окупљања", рекао је Курц и додао да је у контакту са лидерима других европских земаља.

Курц је нагласио да је дилема у томе како без превелике економске штете спријечити врхунац епидемије која би могла да паралише јавни здравствени систем.

"Морате пажљиво да размотрите када да усвојите те мјере јер национална економија не може предуго да издржи ову ситуацију", рекао је Курц.

Према његовим ријечима, вирус ће утицати на привредни раст Аустрије, који је првобитно процијењен на 1,2 до 1,7 одсто ове године.

Аустрија је прошле седмице најавила увођење "пунктова" за здравствени преглед на граници са Италијом на двије седмице.

Курц је појансио да ти пунктови не би само детектовали заражене појединце, већ би смањили прекогранични проток путника, а тиме и ризик од инфекције.

Аустрија је прошле седмице најавила да ће привремено обуставити летове за сјевер Италије, али и друга жаришта епидемије као што су Иран и Јужна Кореја.

"Аустријан ерлајнз" обуставила је летове за Кину до 24. априла.

Италија је увела практично блокаду богатог сјеверног дијела земље, укључујући финансијску пријестоницу Милано, што је представља драстичан покушај да се сузбије ширење вируса.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Овако

08.03.2020 15:52

Само вам је новац битан! Капиталисти! А што људи умиру, нема везе??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боy

08.03.2020 16:48

Љепо затворе сколе, ми добијемо отказ јер нема ко дјецу да цува сем нас родитеља и оде све у љепу..

ОДГОВОРИТЕ