I druge zemlje će usvojiti mjere kao Italija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da je samo pitanje vremena kada će i druge evropske zemlje usvojiti agresivne korake kao Italija da bi pokušale da spriječe širenje virusa korona.

Svijet 08.03.2020 | 15:25
I druge zemlje će usvojiti mjere kao Italija

Kurc je za mrežu ORF rekao da je situacija u Austriji pod kontrolom i da su usvojene odgovarajuće mjere, ali, najvjerovatnije, nisu konačne.

"Austrija bi, ako bude potrebno, mogla da zatvori škole, obdaništa i univerzitete ili ograniči javna okupljanja", rekao je Kurc i dodao da je u kontaktu sa liderima drugih evropskih zemalja.

Kurc je naglasio da je dilema u tome kako bez prevelike ekonomske štete spriječiti vrhunac epidemije koja bi mogla da parališe javni zdravstveni sistem.

"Morate pažljivo da razmotrite kada da usvojite te mjere jer nacionalna ekonomija ne može predugo da izdrži ovu situaciju", rekao je Kurc.

Prema njegovim riječima, virus će uticati na privredni rast Austrije, koji je prvobitno procijenjen na 1,2 do 1,7 odsto ove godine.

Austrija je prošle sedmice najavila uvođenje "punktova" za zdravstveni pregled na granici sa Italijom na dvije sedmice.

Kurc je pojansio da ti punktovi ne bi samo detektovali zaražene pojedince, već bi smanjili prekogranični protok putnika, a time i rizik od infekcije.

Austrija je prošle sedmice najavila da će privremeno obustaviti letove za sjever Italije, ali i druga žarišta epidemije kao što su Iran i Južna Koreja.

"Austrijan erlajnz" obustavila je letove za Kinu do 24. aprila.

Italija je uvela praktično blokadu bogatog sjevernog dijela zemlje, uključujući finansijsku prijestonicu Milano, što je predstavlja drastičan pokušaj da se suzbije širenje virusa.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ovako

08.03.2020 16:52

Samo vam je novac bitan! Kapitalisti! A što ljudi umiru, nema veze??

ODGOVORITE
Name

Boy

08.03.2020 17:48

Ljepo zatvore skole, mi dobijemo otkaz jer nema ko djecu da cuva sem nas roditelja i ode sve u ljepu..

ODGOVORITE