Ко то прећутно тргује српским мјестима у Сарајеву?

Већ два и по мјесеца Република Српска је закинута за једно министарско мјесто у Савјету министара БиХ, јер СДА не жели да подржи именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице,.. Према незваничним информацијама, Џаевад Махмутовић (СДА) је добио прешутну сагласност да се понашао као министар... 

Република Српска 08.03.2020 | 11:14
Ко то прећутно тргује српским мјестима у Сарајеву?

Већ два и по мјесеца Република Српска је закинута за једно министарско мјесто у Савјету министара БиХ, јер СДА не жели да подржи именовање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице, пише  Српскаинфо.

Портал пише да је ту позицију присвојио замјеник министра Џевад Махмутовић "и по свему судећи, не намјерава да је испусти".

Крњи сазив Савјета министара БиХ у Представничком дому је изабран још 23. децембра прошле године, без Божовића који у том тренутку није био прошао све провјере Централне изборне комисије (ЦИК) и Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Међутим, када је добио зелено свјетло, СДА се окренула против њега, тако да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија био принуђен да повуче његово именовање.

Портал пише да добре воље нема све до данас, и да се  криза појачала након одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту у Републици Српској, због чега у институцијама БиХ не пролази ни једна одлука.

Портал такођер подсјећа да Република Српска није добила још једну позицију у Савјету министара – замјеника министра безбједности.

Први кандидат СП за ту позицију Владимир Мијатовић није прошао провјере због спорне дипломе, а друго име кога су социјалисти предложили, Недељко Јовић из Зворника, добио је зелено свјетло ЦИК, али још није именован.

Међутим, ситуација са министром је много озбиљнија јер се дешава да замјеник министра, кадар СДА, Бошњак по националности, Џевад Махмутовић, више од два мјесеца обавља функцију министра на којој би требало да буде министар из РС, Млађен Божовић који се изјаснио као припадник националне мањине, Црногорац, приједлог ДНС.

Знајући односе у БиХ, лако се може десити да тако остане све до краја мандата Савјета министара, односно да СДА задржи управљање Министарством за људска права и избјеглице БиХ.

Према информацијама са сајта министарства, Махмутовић иде на сједнице Савјета министара, обавља дипломатске активности, дијели на кориштење стамбене јединице, честита „Дан независности БиХ“…

Српскаинфо наводи да су Служби за односе с јавношћу Савјета министара БиХ још 10. фебруара упутили питање које гласи:

- С обзиром да још није именован министар за људска права и избјеглице БиХ, ко у овом тренутку води и представља Министарство, присуствује сједницама Савета министра БиХ и на основу које законске одредбе? Одговор до сада није стигао, али се на фотографијама види Махмутовићево присуство на сједницама Савјета министара.

Према незваничним информацијама, Махмутовић је добио прешутну сагласност да се понашао као министар, јер се овакве ситуације ријетко дешавају. 

– Оваква ситуација није предвиђена Законом о Савјету министара БиХ. Међутим, на основу неких тумачења, Махмутовићу је дозвољено да води министарство, да га представља у јавности и да учесвује на сједницама Савјета министара БиХ – тврди анонимни саговорник Српскаинфо. 

Портал наводи да је Џевад Махмутовић "један од најоданији кадрова лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је као донедавни шеф Клуба бошњачких делегата у Вијећу народа Републике Српске, био на челу тима који је поднио апелацију Уставном суду БиХ, на основу које је проглашен неуставним кључни члан Закона о пољопривредном земљишту РС".

Вршилац дужности предсједника ДНС Ненад Нешић, чији кандидат већ мјесецима чека именовање у Савјету министара, сматра да је ријеч о чистој злоупотреби положаја од стране Махмутовића.

– Ко га је могао овластити да ради то што тради, ако не постоји министар? Према информацијама које имам, Махмутовић то ради по овлаштењу претходног министра за људска права и избјеглице БиХ, иако он није могао то да уради. Махмутовић уредно запошљава људе, и то кадрове СДА – каже Нешић за Српскаинфо.

Према Закону о Савјету министара БиХ, замјеник министра привремено обавља дужности министра током периода између: дана када министар поднесе оставку и дана када насљедник наведеног министра преузме дужност, или дана када се установи да је министар трајно спријечен да врши своју дужност и дана када насљедник наведеног министра презуме дужност.

Када је ријеч о гласању замјеника министра, у закону пише: „Приликом рачунања већине, урачунава се глас наведеног замјеника министра, али се не сматра гласом припадника било којег од конститутивних народа“.

Босић: Додикови аутоголови

Бивши предсједник СДС и актуелни делегат и Дому народа БиХ Младен Босић сматра да су се представници РС у институцијама БиХ „показали неспособност“ да парирају својим коалиционим партнерима и да је на самом старту репрезентација, коју предводи Милорад Додик, добила „пет голова, од којих су већина били аутоголови“.

Према Босићу, два аутогола односи се управо на мањак два представника РС у Савјету министара БиХ.

– Министарство за људска права сада води кадар СДА, који је, како наводе из његове странке, један од најзаслужнијих за одлуку Уставног суда БиХ око пољопривредног земљишта РС – појашњава Босић.

Власт на нивоу БиХ држе СНСД, СДА и ХДЗ.

(Агенције)

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Будале

08.03.2020 11:16

А сте це будале играти. Ту треба ставити 10 Срба који су заврсили Стенфорд а не 10 сељацина који су љиге Клептомана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2020 12:06

Тешко да ћеш наћи а да нису љиге..

Name

Семберија

08.03.2020 13:09

Мој народе, Милица Марковић ће бити именована за директора ФИПА - Агенције за унапређење страних инвестиција. Бајни стручњак и поново плата 5.000 КМ. Ал' им Сарајево тешко пада.

Name

Ре Будале

08.03.2020 14:17

Народ висе воли Клосарца, Спирица, Додика. Сколовани и паметни људи немају сансе.

Name

ВРС

08.03.2020 14:22

20 год једна те иста “ репрезентацика” у секти снсд- е игра, Додик, Мајкић, Шпирић, Тегелтија, Марковић, Вишковић, учитељица ... Просијек старости преко 60 год.., ако се то може назвати неком репрезентацијом ,онда ми боље и не заслужујемо. ааа дефинитивно и не заслужујемо!!! народ паметан види куда то води ,диже сидро и напушта овај “стадион” заувијек!!! Та “репрезентација” ће још мало “ играти “ пред празним трибинама !!! Боље и ме задлужују!!!

Name

БАЊА ЛУКА

08.03.2020 11:39

БАНДА, БАНДА, БАНДА... СВЕМУ ДОЂЕ КРАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

08.03.2020 14:23

Али долази и нама крај... у том је квака!!!

Name

борац

08.03.2020 11:46

Ста се то промијенило од кад имамо савјет министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али бас

08.03.2020 16:07

Никакве користи ми од њих немамо, таман да су сви Срби, за ста је одлицан примјер РС. Континуирано нам производе тензије, стрес, некакве сукобе, пријетње ратом..., а на страну унистена привреда, здравство, сколство,све,... овдје се они искљуциво боре за своје лицне интересе, своје богацење, грабљење милиона, сто је постало бесмислено,... док вецина народа једва презивљава, умире прије времена, младји бјезе вани. Ово вази за све три стране, тј нације.

Name

Ноле

08.03.2020 11:54

Па зна се ко тргује, највећи шверцера региона. Ај сад погодите ко је то.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смотанкоо

08.03.2020 12:27

Ко је крив сто СДС и ПДП не знају да одговоре Додику да ОН развласцује Републику Српску..јер да је обрнута ситуација Додик би их на дрво објесио како они слузе Бакиру и Сарајеву..зато нек мало размисле о ономе ста Додик ради и пласирају у јавност...па нек онда он(Додик) буде ИЗДАЈНИК као сто и јесте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2020 14:19

Глупом цовјелу не мозес објаснити ниста. Само кад се сјетим како су циктали на СДС и називали их бакировцима а ово сад све пролази глатко без коментара.

Name

!!!

08.03.2020 14:32

Тако је!!! Све си у праву друже, овај је њи оптуживао за “баналне” ствари и небитне, у јавности створио слику да су “ издајници” , а он сад ради 10 пута горе по РС... Само Нато је довољно и АНП, о томе се несмије престати причати ... наш народ брзо заборавља све!!!

Name

Ре ре

08.03.2020 16:04

СИПА, АИД, ОСА... све слузбе су под контролом Бакирових људи. Заузврат, они су дали Тегелтији функцију на којој он и баја могу понесто украсти. Таман да их касније ухапсе.

Name

Горан

08.03.2020 13:47

Тако нам и треба кад посаљем коње у Сарајево, најбитније је било смакети Саровица и Мектица удомити Тегелтију и Косарца а ове функције које су битне препустити муслиманима, Додик не спомиње уопсте те позиције као да их се одрекао. Па народе видите сад коме је било само до фотеља а сто се продају позиције Републике Српске боли њих уво за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

08.03.2020 14:13

Е ако се ико надавао аутоголова онда си то управо ти. 10 година си тамо неђе у врху тих некаквих БХ институција и шта си урадио за то вријеме. Ништа. 10 година само кмечиш о Додику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

08.03.2020 14:51

Само излазак на изборима народ спасава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјецити опозиционар

08.03.2020 18:19

Снсд и додик тргују српским мјестима у Сарајеву, додику је битно да тегелтија остане на челу ВСТВ да га чува од криминала који је направио, а што ће нестати Републике Српске и што немамо представнике у Сарајеву, није њему важно, важно је сачувати покрадено.

ОДГОВОРИТЕ