Ko to prećutno trguje srpskim mjestima u Sarajevu?

Već dva i po mjeseca Republika Srpska je zakinuta za jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH, jer SDA ne želi da podrži imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice,.. Prema nezvaničnim informacijama, Džaevad Mahmutović (SDA) je dobio prešutnu saglasnost da se ponašao kao ministar... 

Republika Srpska 08.03.2020 | 11:14
Ko to prećutno trguje srpskim mjestima u Sarajevu?

Već dva i po mjeseca Republika Srpska je zakinuta za jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH, jer SDA ne želi da podrži imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, piše  Srpskainfo.

Portal piše da je tu poziciju prisvojio zamjenik ministra Dževad Mahmutović "i po svemu sudeći, ne namjerava da je ispusti".

Krnji saziv Savjeta ministara BiH u Predstavničkom domu je izabran još 23. decembra prošle godine, bez Božovića koji u tom trenutku nije bio prošao sve provjere Centralne izborne komisije (CIK) i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Međutim, kada je dobio zeleno svjetlo, SDA se okrenula protiv njega, tako da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija bio prinuđen da povuče njegovo imenovanje.

Portal piše da dobre volje nema sve do danas, i da se  kriza pojačala nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj, zbog čega u institucijama BiH ne prolazi ni jedna odluka.

Portal također podsjeća da Republika Srpska nije dobila još jednu poziciju u Savjetu ministara – zamjenika ministra bezbjednosti.

Prvi kandidat SP za tu poziciju Vladimir Mijatović nije prošao provjere zbog sporne diplome, a drugo ime koga su socijalisti predložili, Nedeljko Jović iz Zvornika, dobio je zeleno svjetlo CIK, ali još nije imenovan.

Međutim, situacija sa ministrom je mnogo ozbiljnija jer se dešava da zamjenik ministra, kadar SDA, Bošnjak po nacionalnosti, Dževad Mahmutović, više od dva mjeseca obavlja funkciju ministra na kojoj bi trebalo da bude ministar iz RS, Mlađen Božović koji se izjasnio kao pripadnik nacionalne manjine, Crnogorac, prijedlog DNS.

Znajući odnose u BiH, lako se može desiti da tako ostane sve do kraja mandata Savjeta ministara, odnosno da SDA zadrži upravljanje Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prema informacijama sa sajta ministarstva, Mahmutović ide na sjednice Savjeta ministara, obavlja diplomatske aktivnosti, dijeli na korištenje stambene jedinice, čestita „Dan nezavisnosti BiH“…

Srpskainfo navodi da su Službi za odnose s javnošću Savjeta ministara BiH još 10. februara uputili pitanje koje glasi:

- S obzirom da još nije imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, ko u ovom trenutku vodi i predstavlja Ministarstvo, prisustvuje sjednicama Saveta ministra BiH i na osnovu koje zakonske odredbe? Odgovor do sada nije stigao, ali se na fotografijama vidi Mahmutovićevo prisustvo na sjednicama Savjeta ministara.

Prema nezvaničnim informacijama, Mahmutović je dobio prešutnu saglasnost da se ponašao kao ministar, jer se ovakve situacije rijetko dešavaju. 

– Ovakva situacija nije predviđena Zakonom o Savjetu ministara BiH. Međutim, na osnovu nekih tumačenja, Mahmutoviću je dozvoljeno da vodi ministarstvo, da ga predstavlja u javnosti i da učesvuje na sjednicama Savjeta ministara BiH – tvrdi anonimni sagovornik Srpskainfo. 

Portal navodi da je Dževad Mahmutović "jedan od najodaniji kadrova lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je kao donedavni šef Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, bio na čelu tima koji je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, na osnovu koje je proglašen neustavnim ključni član Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS".

Vršilac dužnosti predsjednika DNS Nenad Nešić, čiji kandidat već mjesecima čeka imenovanje u Savjetu ministara, smatra da je riječ o čistoj zloupotrebi položaja od strane Mahmutovića.

– Ko ga je mogao ovlastiti da radi to što tradi, ako ne postoji ministar? Prema informacijama koje imam, Mahmutović to radi po ovlaštenju prethodnog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, iako on nije mogao to da uradi. Mahmutović uredno zapošljava ljude, i to kadrove SDA – kaže Nešić za Srpskainfo.

Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, zamjenik ministra privremeno obavlja dužnosti ministra tokom perioda između: dana kada ministar podnese ostavku i dana kada nasljednik navedenog ministra preuzme dužnost, ili dana kada se ustanovi da je ministar trajno spriječen da vrši svoju dužnost i dana kada nasljednik navedenog ministra prezume dužnost.

Kada je riječ o glasanju zamjenika ministra, u zakonu piše: „Prilikom računanja većine, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda“.

Bosić: Dodikovi autogolovi

Bivši predsjednik SDS i aktuelni delegat i Domu naroda BiH Mladen Bosić smatra da su se predstavnici RS u institucijama BiH „pokazali nesposobnost“ da pariraju svojim koalicionim partnerima i da je na samom startu reprezentacija, koju predvodi Milorad Dodik, dobila „pet golova, od kojih su većina bili autogolovi“.

Prema Bosiću, dva autogola odnosi se upravo na manjak dva predstavnika RS u Savjetu ministara BiH.

– Ministarstvo za ljudska prava sada vodi kadar SDA, koji je, kako navode iz njegove stranke, jedan od najzaslužnijih za odluku Ustavnog suda BiH oko poljoprivrednog zemljišta RS – pojašnjava Bosić.

Vlast na nivou BiH drže SNSD, SDA i HDZ.

(Agencije)

 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Budale

08.03.2020 11:16

A ste ce budale igrati. Tu treba staviti 10 Srba koji su zavrsili Stenford a ne 10 seljacina koji su ljige Kleptomana.

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2020 12:06

Teško da ćeš naći a da nisu ljige..

Name

Semberija

08.03.2020 13:09

Moj narode, Milica Marković će biti imenovana za direktora FIPA - Agencije za unapređenje stranih investicija. Bajni stručnjak i ponovo plata 5.000 KM. Al' im Sarajevo teško pada.

Name

Re Budale

08.03.2020 14:17

Narod vise voli Klosarca, Spirica, Dodika. Skolovani i pametni ljudi nemaju sanse.

Name

ВРС

08.03.2020 14:22

20 год једна те иста “ репрезентацика” у секти снсд- е игра, Додик, Мајкић, Шпирић, Тегелтија, Марковић, Вишковић, учитељица ... Просијек старости преко 60 год.., ако се то може назвати неком репрезентацијом ,онда ми боље и не заслужујемо. ааа дефинитивно и не заслужујемо!!! народ паметан види куда то води ,диже сидро и напушта овај “стадион” заувијек!!! Та “репрезентација” ће још мало “ играти “ пред празним трибинама !!! Боље и ме задлужују!!!

Name

BANJA LUKA

08.03.2020 11:39

BANDA, BANDA, BANDA... SVEMU DOĐE KRAJ.

ODGOVORITE
Name

!!!

08.03.2020 14:23

Али долази и нама крај... у том је квака!!!

Name

borac

08.03.2020 11:46

Sta se to promijenilo od kad imamo savjet ministara.

ODGOVORITE
Name

Ali bas

08.03.2020 16:07

Nikakve koristi mi od njih nemamo, taman da su svi Srbi, za sta je odlican primjer RS. Kontinuirano nam proizvode tenzije, stres, nekakve sukobe, prijetnje ratom..., a na stranu unistena privreda, zdravstvo, skolstvo,sve,... ovdje se oni iskljucivo bore za svoje licne interese, svoje bogacenje, grabljenje miliona, sto je postalo besmisleno,... dok vecina naroda jedva prezivljava, umire prije vremena, mladji bjeze vani. Ovo vazi za sve tri strane, tj nacije.

Name

Nole

08.03.2020 11:54

Pa zna se ko trguje, najveći švercera regiona. Aj sad pogodite ko je to.....

ODGOVORITE
Name

Smotankoo

08.03.2020 12:27

Ko je kriv sto SDS i PDP ne znaju da odgovore Dodiku da ON razvlascuje Republiku Srpsku..jer da je obrnuta situacija Dodik bi ih na drvo objesio kako oni sluze Bakiru i Sarajevu..zato nek malo razmisle o onome sta Dodik radi i plasiraju u javnost...pa nek onda on(Dodik) bude IZDAJNIK kao sto i jeste...

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2020 14:19

Glupom covjelu ne mozes objasniti nista. Samo kad se sjetim kako su ciktali na SDS i nazivali ih bakirovcima a ovo sad sve prolazi glatko bez komentara.

Name

!!!

08.03.2020 14:32

Тако је!!! Све си у праву друже, овај је њи оптуживао за “баналне” ствари и небитне, у јавности створио слику да су “ издајници” , а он сад ради 10 пута горе по РС... Само Нато је довољно и АНП, о томе се несмије престати причати ... наш народ брзо заборавља све!!!

Name

Re re

08.03.2020 16:04

SIPA, AID, OSA... sve sluzbe su pod kontrolom Bakirovih ljudi. Zauzvrat, oni su dali Tegeltiji funkciju na kojoj on i baja mogu ponesto ukrasti. Taman da ih kasnije uhapse.

Name

Goran

08.03.2020 13:47

Tako nam i treba kad posaljem konje u Sarajevo, najbitnije je bilo smaketi Sarovica i Mektica udomiti Tegeltiju i Kosarca a ove funkcije koje su bitne prepustiti muslimanima, Dodik ne spominje uopste te pozicije kao da ih se odrekao. Pa narode vidite sad kome je bilo samo do fotelja a sto se prodaju pozicije Republike Srpske boli njih uvo za to

ODGOVORITE
Name

Рв

08.03.2020 14:13

Е ако се ико надавао аутоголова онда си то управо ти. 10 година си тамо неђе у врху тих некаквих БХ институција и шта си урадио за то вријеме. Ништа. 10 година само кмечиш о Додику.

ODGOVORITE
Name

drina

08.03.2020 14:51

Samo izlazak na izborima narod spasava.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

08.03.2020 18:19

Snsd i dodik trguju srpskim mjestima u Sarajevu, dodiku je bitno da tegeltija ostane na čelu VSTV da ga čuva od kriminala koji je napravio, a što će nestati Republike Srpske i što nemamo predstavnike u Sarajevu, nije njemu važno, važno je sačuvati pokradeno.

ODGOVORITE