ПДП не подржава Закон о избору судија Уставног суда БиХ

Потпредсједник Партије демократског прогреса, Игор Црнадак, именован је на данашној сједници Главног одбора за шефа Главног изборног штаба.

Република Српска 07.03.2020 | 17:22
ПДП не подржава Закон о избору судија Уставног суда БиХ

Осим ове одлуке, Главни одбор ПДП донио је и неколико закључака.

– Досадашњи ток мандата коалиције СНСД-СДА-ХДЗ на БиХ нивоу је у потпуности неуспјешан. Током овог периода није започет ниједан позитиван процес, нити су владајуће странке показале способност да ријеше било који од значајнијих проблема у Републици Српској и БиХ – закључено је након сједнице.

Додају да је посебно забрињавајуће то што, незнањем и политичком трговином СНСД, Република Српска изгубила све кључне позиције у безбједносном сектору.

– Главни одбор ПДП сматра да се у Републици Српској дешава наставак економског пропадања Републике Српске под управљањем СНСД и њихове коалиције, што се посебно огледа у чињеници да инвестиција готово да нема, да се наставља процес неконтролисаног задуживања, те да све већи број људи одлази из Републике Српске, због потпуне бесперспективности и недостатка наде у боље сутра – закључили су у ПДП.

Они такође сматрају да српски члан Предсједништва БиХ и СНСД “треба престати са изношењем неистина и да саопшти истину о одлуци Предсједништва везано за АНП”.

– Не подржавамо Закон о избору судија Уставног суда БиХ, који су предложили СНСД и ХДЗ, јер представља одузимање надлежности НСРС и није у складу са договором лидера политичких партија из Републике Српске.

Одлука Уставног суда БиХ која се односи на пољопривредно земљиште у РС супротна је интересима Српске и позивамо институције Републике Српске да, поред политичких ставова који су заузети у претходном периоду, предузму све неопходне правне кораке како интереси Републике Српске не би били угрожени – објаснили су у ПДП.

Додају да  је стање у правосуђу РС и БиХ неодрживо, да грађани с правом немају повјерења у правосудне институције, те да је неопходно подузети хитне мјере да се стање поправи.

За Мектићев приједлог

– Главни одбор ПДП подржава усвајање Закона о престанку мандата члановима ВСТС у ПД ПС БиХ, јер се ради о најодговорнијој и најважнијој институцији за остваривање побољшања стања у правосуђу – наводе они.

Међу закључцима су и, како наводе, чврста опредјељње ове партије да се противи повећању стопе ПДВ, као и најава да ће се пред народним посланицима поново наћи иницијативи “само једно примање из буџета по особи”.

Један кандидат опозиције

– Главни одбор ПДП подржава све активности које су усмјерене на постизање договора о једном кандидату опозиције у што већем броју општина у Републици Српској, те је задужио општинске и градске одборе да интензивирају све активности у оквиру партијске инфраструктуре, као и разговоре са свим потенцијалним партнерима из опозиције – наводе у ПДП.

Додају да од својих чланова, функционера, а посебно кандидата на локалним изборима траже да се руководе и снажно афирмишу ставове партије усвојене кроз Декларацију о локалној самоуправи, усвојеној на Сабору ПДП.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гаги Цорона

07.03.2020 16:31

Зивио ПДП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

07.03.2020 16:39

Готово им је да политиком. Не требају уопште излазити на изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

07.03.2020 16:47

Браво људи! Тако се цува РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

07.03.2020 17:31

Нетребас да се цувас ,него да је пистујес

Name

Ана

07.03.2020 19:14

Логично , иста је ситуација са СДА , тако да је то и очекивано .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

07.03.2020 19:43

Зелим вам од срца да заједно са СДСом и осталим који хоце са вама поцистите ову неморалну,прелетацку багру!На изборима наравно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рамбо

08.03.2020 13:11

Само да прије тога заједно са сдс поцисте странку од прелетаца, за сада и прво овог за столом са обрвама да не буде проблем ко са Мицом у сдс

Name

празна прича

07.03.2020 19:48

Гдје вам је одбор из Источног Новог Сарајева? Кад сте имали сабор, недавно, негдје јесенас, и на њега сте звали чланове одбора који су вам прешли у другу странку. Ето колико ви снимате ситуацију у ширину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре празна прица

08.03.2020 13:09

Па и овај обрван из Бн је загазио у снсд само сто их јос није обавијестио а и са јесте било би ко са Мицком у сдс..ето сирине

Name

Вјецити опозиционар

07.03.2020 20:39

Додик договара са цовицем, нешто што је било договорено у НСРС и то игнорише ради договора са цовицем, срамно, ни у ком случају не подржати додикове малверзације. ПДП само храбро доста је додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

08.03.2020 07:47

УЗ ВА СМО ИСПРАВНООПЕТ МАНИПУЛАЦИЈЕ ВЛАДАЈУЦИ БОРЦИ ЗА НАРОД УЗ ВАС СМО РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тања

08.03.2020 09:13

Просли пута је био Бореновиц сеф изборног стаба када је тврдио да ни птица не мозе проци,а камо ли каква превара.То је тврдио само док се нису појавили резултати,а онда окрену плоцу.

ОДГОВОРИТЕ