PDP ne podržava Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa, Igor Crnadak, imenovan je na današnoj sjednici Glavnog odbora za šefa Glavnog izbornog štaba.

Republika Srpska 07.03.2020 | 17:22
PDP ne podržava Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Osim ove odluke, Glavni odbor PDP donio je i nekoliko zaključaka.

– Dosadašnji tok mandata koalicije SNSD-SDA-HDZ na BiH nivou je u potpunosti neuspješan. Tokom ovog perioda nije započet nijedan pozitivan proces, niti su vladajuće stranke pokazale sposobnost da riješe bilo koji od značajnijih problema u Republici Srpskoj i BiH – zaključeno je nakon sjednice.

Dodaju da je posebno zabrinjavajuće to što, neznanjem i političkom trgovinom SNSD, Republika Srpska izgubila sve ključne pozicije u bezbjednosnom sektoru.

– Glavni odbor PDP smatra da se u Republici Srpskoj dešava nastavak ekonomskog propadanja Republike Srpske pod upravljanjem SNSD i njihove koalicije, što se posebno ogleda u činjenici da investicija gotovo da nema, da se nastavlja proces nekontrolisanog zaduživanja, te da sve veći broj ljudi odlazi iz Republike Srpske, zbog potpune besperspektivnosti i nedostatka nade u bolje sutra – zaključili su u PDP.

Oni takođe smatraju da srpski član Predsjedništva BiH i SNSD “treba prestati sa iznošenjem neistina i da saopšti istinu o odluci Predsjedništva vezano za ANP”.

– Ne podržavamo Zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji su predložili SNSD i HDZ, jer predstavlja oduzimanje nadležnosti NSRS i nije u skladu sa dogovorom lidera političkih partija iz Republike Srpske.

Odluka Ustavnog suda BiH koja se odnosi na poljoprivredno zemljište u RS suprotna je interesima Srpske i pozivamo institucije Republike Srpske da, pored političkih stavova koji su zauzeti u prethodnom periodu, preduzmu sve neophodne pravne korake kako interesi Republike Srpske ne bi bili ugroženi – objasnili su u PDP.

Dodaju da  je stanje u pravosuđu RS i BiH neodrživo, da građani s pravom nemaju povjerenja u pravosudne institucije, te da je neophodno poduzeti hitne mjere da se stanje popravi.

Za Mektićev prijedlog

– Glavni odbor PDP podržava usvajanje Zakona o prestanku mandata članovima VSTS u PD PS BiH, jer se radi o najodgovornijoj i najvažnijoj instituciji za ostvarivanje poboljšanja stanja u pravosuđu – navode oni.

Među zaključcima su i, kako navode, čvrsta opredjeljnje ove partije da se protivi povećanju stope PDV, kao i najava da će se pred narodnim poslanicima ponovo naći inicijativi “samo jedno primanje iz budžeta po osobi”.

Jedan kandidat opozicije

– Glavni odbor PDP podržava sve aktivnosti koje su usmjerene na postizanje dogovora o jednom kandidatu opozicije u što većem broju opština u Republici Srpskoj, te je zadužio opštinske i gradske odbore da intenziviraju sve aktivnosti u okviru partijske infrastrukture, kao i razgovore sa svim potencijalnim partnerima iz opozicije – navode u PDP.

Dodaju da od svojih članova, funkcionera, a posebno kandidata na lokalnim izborima traže da se rukovode i snažno afirmišu stavove partije usvojene kroz Deklaraciju o lokalnoj samoupravi, usvojenoj na Saboru PDP.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Gagi Corona

07.03.2020 17:31

Zivio PDP

ODGOVORITE
Name

Boban

07.03.2020 17:39

Gotovo im je da politikom. Ne trebaju uopšte izlaziti na izbore.

ODGOVORITE
Name

Xx

07.03.2020 17:47

Bravo ljudi! Tako se cuva RS.

ODGOVORITE
Name

4d

07.03.2020 18:31

Netrebas da se cuvas ,nego da je pistujes

Name

Ana

07.03.2020 20:14

Logično , ista je situacija sa SDA , tako da je to i očekivano .

ODGOVORITE
Name

Rambo

07.03.2020 20:43

Zelim vam od srca da zajedno sa SDSom i ostalim koji hoce sa vama pocistite ovu nemoralnu,preletacku bagru!Na izborima naravno!

ODGOVORITE
Name

Re Rambo

08.03.2020 14:11

Samo da prije toga zajedno sa sds pociste stranku od preletaca, za sada i prvo ovog za stolom sa obrvama da ne bude problem ko sa Micom u sds

Name

prazna priča

07.03.2020 20:48

Gdje vam je odbor iz Istočnog Novog Sarajeva? Kad ste imali sabor, nedavno, negdje jesenas, i na njega ste zvali članove odbora koji su vam prešli u drugu stranku. Eto koliko vi snimate situaciju u širinu!

ODGOVORITE
Name

Re prazna prica

08.03.2020 14:09

Pa i ovaj obrvan iz Bn je zagazio u snsd samo sto ih jos nije obavijestio a i sa jeste bilo bi ko sa Mickom u sds..eto sirine

Name

Vjeciti opozicionar

07.03.2020 21:39

Dodik dogovara sa covicem, nešto što je bilo dogovoreno u NSRS i to ignoriše radi dogovora sa covicem, sramno, ni u kom slučaju ne podržati dodikove malverzacije. PDP samo hrabro dosta je dodika.

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

08.03.2020 08:47

UZ VA SMO ISPRAVNOOPET MANIPULACIJE VLADAJUCI BORCI ZA NAROD UZ VAS SMO RS

ODGOVORITE
Name

Tanja

08.03.2020 10:13

Prosli puta je bio Borenovic sef izbornog staba kada je tvrdio da ni ptica ne moze proci,a kamo li kakva prevara.To je tvrdio samo dok se nisu pojavili rezultati,a onda okrenu plocu.

ODGOVORITE