У изолацији су четири пацијента у УКЦ-у Бањалука

У Републици Српској нема нових потврђених случајева заразе вирусом корона, а тренутно је под надзором 221 особа, поручено је из Министарства здравља. Све надлежне службе су у приправности и стање свих заражених се константно се прати. Грађанима поручују да нема разлога за панику.

Република Српска 07.03.2020 | 14:52
У изолацији су четири пацијента у УКЦ-у Бањалука

У изолацији на Универзитетском клиничком центру тренутно су четири особе. Међу њима је и мушкарац из Челинца код кога је утвђено присуство вируса корона чије стање је добро, као и свих заражених до сад. Тренутно се чекају резултати од особа са којима је посљедњи заражени био у контакту.

Ресорни министар Ален Шеранић је објаснио шта је високи, а шта ниски ризик могућности заразе. 

"Свако онај ко је боравио у контакту са особом која је позитивна на вирус корона или на простору гдје се може заразити је особа која ће бити у кућној изолацији и она иде у болничку изолацију. Висок ризик подразумијева у овом тренутку боравак са особом која је била позитивна на вирус корона у затвореном простору и сходно епиедмиолошкој анализи се процјењјује. Уколико ви са неким ко је позитиван мимоиђете се у ходнику не значи да сте били у контакту", каже Шеранић. 

Из Института за јавно здравство поручују да се редовно прати епидемиолошка ситуација и поручују грађанима да се придржавају превентивних мјера које су издале здравствене установе.

"Што се тиче особа које долазе из других земаља у којима постоји могућност ширења вируса у РС препоручујемо да се обавезно јаве својим надлежним домовима здравља. Надлежни доктор медицине или епидемиолог ће обавити телефонски разговор и препоручити даље епидемиолошке мјере“, истиче Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Инсититуту за јавно здравство РС.

Надлежни поручују и да је у току сезона обичног грипа, те да се пацијенти не јављају у дежурне амбуланте без пријеке потребе како се не би ширили вируси, али и да се не би стварале гужве у амбулантама.

БН ТВ 

Коментари / 0

Оставите коментар