U izolaciji su četiri pacijenta u UKC-u Banjaluka

U Republici Srpskoj nema novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, a trenutno je pod nadzorom 221 osoba, poručeno je iz Ministarstva zdravlja. Sve nadležne službe su u pripravnosti i stanje svih zaraženih se konstantno se prati. Građanima poručuju da nema razloga za paniku.

Republika Srpska 07.03.2020 | 14:52
U izolaciji su četiri pacijenta u UKC-u Banjaluka

U izolaciji na Univerzitetskom kliničkom centru trenutno su četiri osobe. Među njima je i muškarac iz Čelinca kod koga je utvđeno prisustvo virusa korona čije stanje je dobro, kao i svih zaraženih do sad. Trenutno se čekaju rezultati od osoba sa kojima je posljednji zaraženi bio u kontaktu.

Resorni ministar Alen Šeranić je objasnio šta je visoki, a šta niski rizik mogućnosti zaraze. 

"Svako onaj ko je boravio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na virus korona ili na prostoru gdje se može zaraziti je osoba koja će biti u kućnoj izolaciji i ona ide u bolničku izolaciju. Visok rizik podrazumijeva u ovom trenutku boravak sa osobom koja je bila pozitivna na virus korona u zatvorenom prostoru i shodno epiedmiološkoj analizi se procjenjjuje. Ukoliko vi sa nekim ko je pozitivan mimoiđete se u hodniku ne znači da ste bili u kontaktu", kaže Šeranić. 

Iz Instituta za javno zdravstvo poručuju da se redovno prati epidemiološka situacija i poručuju građanima da se pridržavaju preventivnih mjera koje su izdale zdravstvene ustanove.

"Što se tiče osoba koje dolaze iz drugih zemalja u kojima postoji mogućnost širenja virusa u RS preporučujemo da se obavezno jave svojim nadležnim domovima zdravlja. Nadležni doktor medicine ili epidemiolog će obaviti telefonski razgovor i preporučiti dalje epidemiološke mjere“, ističe Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Insititutu za javno zdravstvo RS.

Nadležni poručuju i da je u toku sezona običnog gripa, te da se pacijenti ne javljaju u dežurne ambulante bez prijeke potrebe kako se ne bi širili virusi, ali i da se ne bi stvarale gužve u ambulantama.

BN TV 

Komentari / 0

Ostavite komentar