Четворо ученика из РС иде на европску олимпијаду из физике

Четворо средњошколаца из Републике Српске, међу којима је и ученик Гимназије Источна Илиџа Јован Потребић, чланови су екипе која ће представљати БиХ на четвртој Европској олимпијади из физике, која се ове године одржава у Румунији.

Босна и Херцеговина 07.03.2020 | 09:45
Четворо ученика из РС иде на европску олимпијаду из физике

Потребић се квалификовао на такмичењу одржаном 22. и 23. фебруара на Природно-математичком факултету Универзитета у Сарајеву.

За такмичење у Румунији, осим Потребића, квалификовали су се Сергеј Крчмар и Марко Вучић ученици Гимназије Бањалука, Милица Сладаковић из Гимназије у Градишци и Сара-Медина Шеховић из Колеџа "Ричмонд парк" из Федерације БиХ.

Милош Спасојевић, професор физике у Гимназији Источна Илиџа, изразио је задовољство чињеницом да су у овогодишњем тиму, који представља БиХ на четвртој Европској олимпијади из физике, четири ученика из Републике Српске и један из Федерације БиХ.

Спасојевић је напоменуо да се у протеклих пет година најчешће дешавало да су се на олимпијаде физичара из БиХ квалификовали само ученици из Федерације БиХ.

Четврта Европска олимпијада из физике биће одржана од 2. до 6. јуна у граду Сату Маре у Румунији. Домаћин олимпијаде је Универзитет у Букурешту, те локалне градске власти.

Европска олимпијада из физике такмичење је за средњошколце које је почело у Талину 2017. године у формату какав је данас и представља регионално такмичење у оквиру Међународне олимпијаде из физике која је први пут одржана 1967. године.

(Срна) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

босанко

07.03.2020 11:06

Свака част и сретно дјецо

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

07.03.2020 11:42

Браво сколарци, долази ново вријеме, не треба нас бити страх да будемо храбри, уците Истину и дрзите се Истине, само Истина нас мозе ослободити.

ОДГОВОРИТЕ