Četvoro učenika iz RS ide na evropsku olimpijadu iz fizike

Četvoro srednjoškolaca iz Republike Srpske, među kojima je i učenik Gimnazije Istočna Ilidža Jovan Potrebić, članovi su ekipe koja će predstavljati BiH na četvrtoj Evropskoj olimpijadi iz fizike, koja se ove godine održava u Rumuniji.

Bosna i Hercegovina 07.03.2020 | 09:45
Četvoro učenika iz RS ide na evropsku olimpijadu iz fizike

Potrebić se kvalifikovao na takmičenju održanom 22. i 23. februara na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Za takmičenje u Rumuniji, osim Potrebića, kvalifikovali su se Sergej Кrčmar i Marko Vučić učenici Gimnazije Banjaluka, Milica Sladaković iz Gimnazije u Gradišci i Sara-Medina Šehović iz Кoledža "Ričmond park" iz Federacije BiH.

Miloš Spasojević, profesor fizike u Gimnaziji Istočna Ilidža, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su u ovogodišnjem timu, koji predstavlja BiH na četvrtoj Evropskoj olimpijadi iz fizike, četiri učenika iz Republike Srpske i jedan iz Federacije BiH.

Spasojević je napomenuo da se u proteklih pet godina najčešće dešavalo da su se na olimpijade fizičara iz BiH kvalifikovali samo učenici iz Federacije BiH.

Četvrta Evropska olimpijada iz fizike biće održana od 2. do 6. juna u gradu Satu Mare u Rumuniji. Domaćin olimpijade je Univerzitet u Bukureštu, te lokalne gradske vlasti.

Evropska olimpijada iz fizike takmičenje je za srednjoškolce koje je počelo u Talinu 2017. godine u formatu kakav je danas i predstavlja regionalno takmičenje u okviru Međunarodne olimpijade iz fizike koja je prvi put održana 1967. godine.

(Srna) 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bosanko

07.03.2020 11:06

Svaka čast i sretno djeco

ODGOVORITE
Name

racic

07.03.2020 11:42

Bravo skolarci, dolazi novo vrijeme, ne treba nas biti strah da budemo hrabri, ucite Istinu i drzite se Istine, samo Istina nas moze osloboditi.

ODGOVORITE