Европа пред таласом избјеглица, руте воде преко БиХ и Србије!

Након што су прошле недеље у Идлибу погинула 34 турска војника, Реџеп Тајип Ердоган је запретио дежурним кецом у рукаву - избеглицама. Отворио је своје границе и на десетине хиљада миграната већ је стигло до Грчке, прве од неколико станица на добро утабаним рутама ка западној Европи. Једна од тих станица биће и Србија, којим год од два правца покушају да стигну на крајњи циљ.

Свијет 06.03.2020 | 21:49
Европа пред таласом избјеглица, руте воде преко БиХ и Србије!

Тачан број миграната који је кренуо из различитих делова Турске ка границама Грчке и Бугарске није познат. Грчка страна није објављивала те податке, а једини који се огласио био је турски министар унутрашњих послова који је рекао да је "око 100.000 људи кренуло ка Грчкој".

Последњи догађаји у Сирији изазвали су мањи талас избеглица, али од раније је познато да је на турској територији 3,7 милиона миграната из ратом похараних блискоисточних и афричких земаља који су у Турској задржани на основу споразума који је Ердоган постигао са Бриселом 2016. године.

Тај споразум је, очигледно, прошлост. Европа је поново у приправности, стрепећи од репризе сценарија из 2015. године. Талас мигранта који је тада стигао на стари континент изазвао је кризу у ЕУ чије се последице осећају и данас.

Као и 2015, мигранти су кренули су ка Немачкој, Аустрији и нордијским земљама, првенствено због њихових социјалних система и програма за азиланте. До бољег живота сада им предстоје две могуће руте. Оба пута којима ће се кретати воде кроз нашу земљу.

РУТА БРОЈ ЈЕДАН - Турска, Грчка, Северна Македонија, Србија, БиХ или Хрватска, Словенија, Аустрија

Ова рута је, како ствари тренутно стоје, највероватнији пут којим ће се кретати мигранти.

 

Десетине миграната који су кренули из Турске улаз у Грчку тражи преко острва Лезбос или мањег дела копнене границе две земље. Копнени део границе дужине је око 200 километара и дели западну Тракију у Грчкој од Источне Тракије у Турској. Највећим делом граница је морска, због чега ју је теже чувати.

Најдраматичније је на острвима острва Лезбос, Самос и Хиос где су мигрантски кампови већ годинама претрпани и у јако лошем стању, а нове групе миграната пристижу из сата у сат. Бесни мештани Лезбоса јуче су спречили неколико група да се искрца из чамаца и поручили су им да се врате у Турску. Грчка гранична полиција користи сузавац и димне бомбе у покушају да заустави талас миграната да уђу у земљу, на шта су они узвратили камењем, металним шипкама и канистерима.

Оне који пређу ову препреку чека улазак у Северну Македонију која је најавила да је спремна да <а ид="0ф582730-д8фф-4ф7б-а014-12е6б7д345б1" хреф="хттпс://www.блиц.рс/вести/свет/мигрантска-криза-македонска-полиција-спремна-после-десавања-на-грцко-турској-граници/ц23зк0q">одбрани своје границе од улаза илегалних миграната.

Након Северне Македоније чека их пролазак кроз Србију, на чијем северу је непремостива препрека. Још 2015. година је по наређењу Виктора Орбана на мађарској граници са Србијом постављен је жичани зид, а и Аустрија је данас најавила да ће на границу Србије и Мађарске <а ид="07а1ц89е-е0б5-49б0-аеф4-16б8ец655ба4" хреф="хттпс://www.блиц.рс/вести/свет/аустрија-саље-полицију-и-псе-на-српско-мадјарску-границу-курц-зестоко-оптузује/9х9л2х8">послати полицију и псе како би помогла у заустављању миграната.

Како би било сулудо покушати илегалан улазак у Мађарску, мигранти ће се највероватније упутити Хрватску, директно или заобилазним путем преко Босне и Херцеговине.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-03-06/03062020095150.пнг" алт="" wидтх="577" хеигхт="386" /> 

Босну и Хрватску дели дугачка граница која је великим делом у брдима, због чега је идеална за илегалне преласке. Међутим, на хрватској страни патролира велики број граничних полицајаца који, према извештајима бројних међународних група за људска права, немилосрдно поступају према мигрантима којих се докопају.

Бројни мигранти су сведочили да их <а ид="2а426еб5-е87д-4а09-бдд9-8ц5ф45ф30ф87" хреф="хттпс://www.блиц.рс/вести/свет/мигранти-о-насиљу-хрватске-полиције-скину-нам-обуцу-узму-новац-разбију-телефоне-и/9q4q5ле">хрватски граничари туку и малтретирају, због чега се та земља нашла на удару критика међународне заједнице.

За оне који успеју да се докопају Хрватске, следећа станица је Словенија, затим Аустрија, одакле их само корак дели до Немачке.

ДРУГА РУТА - Турска, Бугарска, Србија, БиХ и Хрватска, Словенија, Аустрија

Уколико талас избеглица стигне на Балкан, овом рутом вероватно ће доћи најмањи број њих.

Бугарске власти су још прошле недеље, чак и пре Грчке, појачале контролу границе и послале јединице војске и жандармерије на ту линију.

Такође, бугарско-турска граница дужине 259 километара добро је заштићена жичаним оградама и камерама, а од петка послато још 350 војника. Још хиљаду војника чека у приправности. Јасно је због чега се врло мали број миграната одлучује за ту руту.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-03-06/03062020095249.пнг" алт="" wидтх="577" хеигхт="334" /> 

Бугарске власти тврде да су до сада забележени само "изоловани покушаји илегалног преласка границе", али како тврде, без успеха.

Оне мигранте који се ипак одлуче за другу руту и упркос свему успеју да се докопају Бугарске, након тога чека пролазак кроз нашу земљу. Потом, путања се поклапа са првом рутом - кроз Мађарску се не може, па ће преко Хрватске покушати да уђу у Аустрију, а затим даље на запад.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Деда

07.03.2020 07:23

Преко албаније црне горе па у хрватску она је европа а ево сада це и туристицлс сезона мозда има медју њима угоститељских радника. Пици браке у благодети европске хрватске

ОДГОВОРИТЕ