Evropa pred talasom izbjeglica, rute vode preko BiH i Srbije!

Nakon što su prošle nedelje u Idlibu poginula 34 turska vojnika, Redžep Tajip Erdogan je zapretio dežurnim kecom u rukavu - izbeglicama. Otvorio je svoje granice i na desetine hiljada migranata već je stiglo do Grčke, prve od nekoliko stanica na dobro utabanim rutama ka zapadnoj Evropi. Jedna od tih stanica biće i Srbija, kojim god od dva pravca pokušaju da stignu na krajnji cilj.

Svijet 06.03.2020 | 21:49
Evropa pred talasom izbjeglica, rute vode preko BiH i Srbije!

Tačan broj migranata koji je krenuo iz različitih delova Turske ka granicama Grčke i Bugarske nije poznat. Grčka strana nije objavljivala te podatke, a jedini koji se oglasio bio je turski ministar unutrašnjih poslova koji je rekao da je "oko 100.000 ljudi krenulo ka Grčkoj".

Poslednji događaji u Siriji izazvali su manji talas izbeglica, ali od ranije je poznato da je na turskoj teritoriji 3,7 miliona migranata iz ratom poharanih bliskoistočnih i afričkih zemalja koji su u Turskoj zadržani na osnovu sporazuma koji je Erdogan postigao sa Briselom 2016. godine.

Taj sporazum je, očigledno, prošlost. Evropa je ponovo u pripravnosti, strepeći od reprize scenarija iz 2015. godine. Talas migranta koji je tada stigao na stari kontinent izazvao je krizu u EU čije se posledice osećaju i danas.

Kao i 2015, migranti su krenuli su ka Nemačkoj, Austriji i nordijskim zemljama, prvenstveno zbog njihovih socijalnih sistema i programa za azilante. Do boljeg života sada im predstoje dve moguće rute. Oba puta kojima će se kretati vode kroz našu zemlju.

RUTA BROJ JEDAN - Turska, Grčka, Severna Makedonija, Srbija, BiH ili Hrvatska, Slovenija, Austrija

Ova ruta je, kako stvari trenutno stoje, najverovatniji put kojim će se kretati migranti.

 

Desetine migranata koji su krenuli iz Turske ulaz u Grčku traži preko ostrva Lezbos ili manjeg dela kopnene granice dve zemlje. Kopneni deo granice dužine je oko 200 kilometara i deli zapadnu Trakiju u Grčkoj od Istočne Trakije u Turskoj. Najvećim delom granica je morska, zbog čega ju je teže čuvati.

Najdramatičnije je na ostrvima ostrva Lezbos, Samos i Hios gde su migrantski kampovi već godinama pretrpani i u jako lošem stanju, a nove grupe migranata pristižu iz sata u sat. Besni meštani Lezbosa juče su sprečili nekoliko grupa da se iskrca iz čamaca i poručili su im da se vrate u Tursku. Grčka granična policija koristi suzavac i dimne bombe u pokušaju da zaustavi talas migranata da uđu u zemlju, na šta su oni uzvratili kamenjem, metalnim šipkama i kanisterima.

One koji pređu ovu prepreku čeka ulazak u Severnu Makedoniju koja je najavila da je spremna da odbrani svoje granice od ulaza ilegalnih migranata.

Nakon Severne Makedonije čeka ih prolazak kroz Srbiju, na čijem severu je nepremostiva prepreka. Još 2015. godina je po naređenju Viktora Orbana na mađarskoj granici sa Srbijom postavljen je žičani zid, a i Austrija je danas najavila da će na granicu Srbije i Mađarske poslati policiju i pse kako bi pomogla u zaustavljanju migranata.

Kako bi bilo suludo pokušati ilegalan ulazak u Mađarsku, migranti će se najverovatnije uputiti Hrvatsku, direktno ili zaobilaznim putem preko Bosne i Hercegovine.

 

Bosnu i Hrvatsku deli dugačka granica koja je velikim delom u brdima, zbog čega je idealna za ilegalne prelaske. Međutim, na hrvatskoj strani patrolira veliki broj graničnih policajaca koji, prema izveštajima brojnih međunarodnih grupa za ljudska prava, nemilosrdno postupaju prema migrantima kojih se dokopaju.

Brojni migranti su svedočili da ih hrvatski graničari tuku i maltretiraju, zbog čega se ta zemlja našla na udaru kritika međunarodne zajednice.

Za one koji uspeju da se dokopaju Hrvatske, sledeća stanica je Slovenija, zatim Austrija, odakle ih samo korak deli do Nemačke.

DRUGA RUTA - Turska, Bugarska, Srbija, BiH i Hrvatska, Slovenija, Austrija

Ukoliko talas izbeglica stigne na Balkan, ovom rutom verovatno će doći najmanji broj njih.

Bugarske vlasti su još prošle nedelje, čak i pre Grčke, pojačale kontrolu granice i poslale jedinice vojske i žandarmerije na tu liniju.

Takođe, bugarsko-turska granica dužine 259 kilometara dobro je zaštićena žičanim ogradama i kamerama, a od petka poslato još 350 vojnika. Još hiljadu vojnika čeka u pripravnosti. Jasno je zbog čega se vrlo mali broj migranata odlučuje za tu rutu.

 

Bugarske vlasti tvrde da su do sada zabeleženi samo "izolovani pokušaji ilegalnog prelaska granice", ali kako tvrde, bez uspeha.

One migrante koji se ipak odluče za drugu rutu i uprkos svemu uspeju da se dokopaju Bugarske, nakon toga čeka prolazak kroz našu zemlju. Potom, putanja se poklapa sa prvom rutom - kroz Mađarsku se ne može, pa će preko Hrvatske pokušati da uđu u Austriju, a zatim dalje na zapad.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Deda

07.03.2020 08:23

Preko albanije crne gore pa u hrvatsku ona je evropa a evo sada ce i turisticls sezona mozda ima medju njima ugostiteljskih radnika. Pici brake u blagodeti evropske hrvatske

ODGOVORITE