Је ли се смирила "бура" у СНСД-у на релацији Југовић-Елек?

Компаније „Галенс инвест“ и „Батагон Интернатионал“ више нису у игри за преузимање Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“, што им је био циљ, те су запријетили одустајањем од улагања у хотеле на Јахорини. У условима за продају хотела „Бистрица“ и „Јахорина“ биле су дефинисане обавезе инвеститора, али умијесто да се базирају на то у Олимпијском центру (ОЦ) Јахорина су све искористили за локални политички обрачун.

Република Српска 06.03.2020 | 19:30
Је ли се смирила "бура" у СНСД-у на релацији Југовић-Елек?

Наиме, након што је Влада РС крајем 2018. године објавила услове под којим ће продати потраживања у ФГ „Бирач“ кренуле су да пристижу понуде компанија са свих страна. Један од услова за откуп потраживања било је улагање у ОЦ Јахорина.

Прво се у игри нашла компанија „Батагон“ која је због тога купила хотел „Бистрица“, а касније и компанија „Галенс инвест“ која је купила хотел „Јахорина“.

Огласима су биле дефинисане обавезе купаца хотела које је дефинисао ОЦ Јахорина, односно Влада РС као већински власник.

Сви заборавили услове под којима су хотели продати 

У условима за продају “Бистрице” писало је да купац мора доказати и да има најмање 30 милиона КМ на рачуну за улагање у тај хотел, а из ОЦ су тврдили да ће „Батагон“ уложити наведена средства и да реконструкција почиње од априла 2019. године. Након што смо објавили да реконструкције хотела ипак нема, из ОЦ су навели да рок за реконструкцију и износи улагања нису дефинисани уговором о продаји. То је супротно расписаном огласу о продаји.

Слично је било и са хотелом „Јахорина“, гдје се купац „Галенс инвест“ обавезао да ће на мјесту хотела „Јахорина“ саградити луксузни хотел, да ће и року од годину почети са градњом и у року од три године завршити градњу новог хотела. Купац је био обавезан и да достави доказ о постојању финансијских средстава намијењених за градњу у износу не мањем од 30 милиона КМ.

„Галенс инвест“ је чак и затражио од општине Пале измјену регулационог плана за Јахорину како би могао да почне са градњом луксузног хотела, те су саопштили да ће луксузни објекат имати хотелски и апартмански дио намијењен за продају, са више од 40.000 метара квадратних простора.

Напрасни одустанак инвеститора након договора Додика с Американцима

Америчка компанија „АлуЦхем“ предала је прошле седмице, 28. фебруара, у Владу Републике Српске писмо намјере о преузимању ФГ “Бирач”, а исти дан је и српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да је постоји финални договор око „Алумине“ са једном америчко-канадском компанијом.

Тиме су сви други заинтересовани за преузимање ФГ “Бирач” елиминисани из игре, а међу њима и “Батагон” и “Галенс”, власници хотела на Јахорини.

Након тога из „Галенса“ поручују да одустају од инвестиција.

Истовемено са овим дешавањима била је заказана сједница Скупштине општине Пале на којој су разматране одлуке о продају земљишта на Јахорини и повећању цијене земљишта.

За предсједника Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељка Елека то је био повод за напад на актуелног начелника општине Пале Бошка Југовића, кога је оптужио да тјера инвеститоре међу којима и „Галенс“. Југовић је одговорио да је цијена земљишта повећана по налогу Правобранилаштва РС.

Све се даље свело на локални политички обрачун СНСД-а, чији су играчи и Елек и Југовић, те на борбу ко ће бити кандидат за начелника општине Пале на предстојећим изборима, а ко директор „Електродистрибуције“.

Поштовање обавеза инвеститора и одговорност ОЦ Јахорина и Владе РС, као већинског власника, за продају хотела под условима који неће бити испуњени, занемарени су.

И „Батагон“ криви општину која тврди да је све по налогу Правобранилаштва

„Батагон“ се, објављено је јуче, дописом обратио Елеку и Надзорном одбору ОЦ Јахорина наводећи да ће бити принуђени да обуставе инвестицију од 50 милиона КМ, ако општина Пале не укине одлуке о подизању висине ренте и цијене уређења грађевинског земљишта.

Из Општинске управе Пале саопштавају да нису „музички џубокс па да испуњавају којекакве жеље“ те да поштују закон и препоруке Правобранилаштва РС.

„Општина Пале је и у конретном случају инвеститора „Батагон Интернешнл АГ“, који се, занимљиво, јуче дописом обратио Надзорном одбору ОЦ Јахорина, обавјештавајући их о тобож лошим одлукама општинских власти, поступила потпуно коректно, трудећи се да пружи максималну подршку“, наводе из општине Пале.

Додају да су позитивно одлучили о захтјеву „Батагона“ да им се додијели дио земљишта у непосредној близини хотела „Бистрица“, али да је Правобранилаштво РС дало негативно мишљење на то.

„`Батагон` се никада није појавио са захтјевом за реконструкцију, измјену регулационог плана, адаптацију, а поготову за проширење. Имајући у виду наведено, заиста не знамо разлог и питамо се на основу чега су инвеститори, односно ово друштво, већ донијели закључак да су оштећени“, истичу из општине Пале.

Додик све смирио, а о одговорности ни ријечи

Како би смирио страначке војнике на Пале је долазио и српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Пружио је подршку Југовићу, али не спомињући одговорност ОЦ Јахорина и обавезе инвеститора.

“Овдје сам да подржим општину Пале и начелника Југовића и његов тим који је радио на стабилизацији локалне заједнице у претходном периоду, да одбацим све спекулације које су се појавиле у посљедње вријеме као злонамјерне и које би требало да зауставе даљи рад”, рекао је Додик након састанка са Југовићем.

Додик је истакао да све оно што је до сада уложено на Јахорини највећим дијелом припада општини Пале и доприноси цијелом региону, а да турбуленције с тим у вези треба разумјети као неку врсту борбе за неке послове или привилегије које не припадају људима.

Он је демантовао наводе о повлачењу инвеститора са Јахорине.

“Знам да сутра овдје долази један инвеститор, а за којег се говори да одлази, и да ће сутра овдје потписати уговор о наставку изградње”, нагласио је Додик.

Југовић: С „Галенсом“ настављамо сарадњу

Југовић је рекао да би требало да се састане са представницима „Галенса“ да дефинишу даље кораке око градње хотела „Јахорина“.

„Ми идемо у том правцу да с њима закључимо договор, да добију папире и да могу ући у градњу и то је суштина“, рекао је Југовић и додао да ће то показати да је Елек обмањивао јавност.

Што се тиче оптужби да је свом пријатељу Аци Станишићу продао земљиште на Јахорини по мањој цијени, Југовић је рекао да је Станишић био од раније власник хотела „Младост“  и да је само искористио могућност по регулационом плану из 2008. године, који је он као начелник затекао, да покрене процес обликовања и припајања парцеле.

„Тај процес није завршен и ако правобранилац одлучи да није моменат и цијена да се прода, неће бити сагласности, он неће ни платити, то ништа не мијења ствар“, рекао је Југовић.

Додао је да се „Батагон“ као инвеститор није јављао ни са каквим захтјевима у вези са инвестирањем и да им он стоји на располагању.

Што се тиче обавеза инвеститора, Југовић каже да су хотели „Галенсу“ и „Батагону“ продати од стране ОЦ Јахорина и да не зна шта је дефинисано уговорима.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милос

06.03.2020 19:39

Добри ови олимпијски кругови. Само скупо плаћени 250 000 КМ Је пуно па нису од злата .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино Зец

06.03.2020 19:59

Није скупо кад туђим парама плаћас. Мрдина церка је наплатила ове знакове 230 000 КМ и цисто јој остало 200 000.

Name

Кокуз

07.03.2020 08:41

Да сам знао да је била та цијена и ја би купио плац на Јахорини, а сад ми је касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

07.03.2020 10:42

Никад се папуански лоповлук и насиље неће поклопити са опште друштвени интересом.!!жјош кад се упетљао Рудоња у ту причу,знак је да од тог неће остати ништа чиме ће се моћи подупријети прича у корист народа у Републици српској,а појединци ће свој безобразлук и себичност скупо наплаћивати до мафијашких обрачуна на крају приче.!.!.на жалост то је већ виђена прича,само ће сада имати озбиљнију умијешаност власти ..!поповске.!.!

ОДГОВОРИТЕ