Je li se smirila "bura" u SNSD-u na relaciji Jugović-Elek?

Kompanije „Galens invest“ i „Batagon International“ više nisu u igri za preuzimanje Fabrike glinice (FG) „Birač“, što im je bio cilj, te su zaprijetili odustajanjem od ulaganja u hotele na Jahorini. U uslovima za prodaju hotela „Bistrica“ i „Jahorina“ bile su definisane obaveze investitora, ali umijesto da se baziraju na to u Olimpijskom centru (OC) Jahorina su sve iskoristili za lokalni politički obračun.

Republika Srpska 06.03.2020 | 19:30
Je li se smirila "bura" u SNSD-u na relaciji Jugović-Elek?

Naime, nakon što je Vlada RS krajem 2018. godine objavila uslove pod kojim će prodati potraživanja u FG „Birač“ krenule su da pristižu ponude kompanija sa svih strana. Jedan od uslova za otkup potraživanja bilo je ulaganje u OC Jahorina.

Prvo se u igri našla kompanija „Batagon“ koja je zbog toga kupila hotel „Bistrica“, a kasnije i kompanija „Galens invest“ koja je kupila hotel „Jahorina“.

Oglasima su bile definisane obaveze kupaca hotela koje je definisao OC Jahorina, odnosno Vlada RS kao većinski vlasnik.

Svi zaboravili uslove pod kojima su hoteli prodati 

U uslovima za prodaju “Bistrice” pisalo je da kupac mora dokazati i da ima najmanje 30 miliona KM na računu za ulaganje u taj hotel, a iz OC su tvrdili da će „Batagon“ uložiti navedena sredstva i da rekonstrukcija počinje od aprila 2019. godine. Nakon što smo objavili da rekonstrukcije hotela ipak nema, iz OC su naveli da rok za rekonstrukciju i iznosi ulaganja nisu definisani ugovorom o prodaji. To je suprotno raspisanom oglasu o prodaji.

Slično je bilo i sa hotelom „Jahorina“, gdje se kupac „Galens invest“ obavezao da će na mjestu hotela „Jahorina“ sagraditi luksuzni hotel, da će i roku od godinu početi sa gradnjom i u roku od tri godine završiti gradnju novog hotela. Kupac je bio obavezan i da dostavi dokaz o postojanju finansijskih sredstava namijenjenih za gradnju u iznosu ne manjem od 30 miliona KM.

„Galens invest“ je čak i zatražio od opštine Pale izmjenu regulacionog plana za Jahorinu kako bi mogao da počne sa gradnjom luksuznog hotela, te su saopštili da će luksuzni objekat imati hotelski i apartmanski dio namijenjen za prodaju, sa više od 40.000 metara kvadratnih prostora.

Naprasni odustanak investitora nakon dogovora Dodika s Amerikancima

Američka kompanija „AluChem“ predala je prošle sedmice, 28. februara, u Vladu Republike Srpske pismo namjere o preuzimanju FG “Birač”, a isti dan je i srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da je postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom.

Time su svi drugi zainteresovani za preuzimanje FG “Birač” eliminisani iz igre, a među njima i “Batagon” i “Galens”, vlasnici hotela na Jahorini.

Nakon toga iz „Galensa“ poručuju da odustaju od investicija.

Istovemeno sa ovim dešavanjima bila je zakazana sjednica Skupštine opštine Pale na kojoj su razmatrane odluke o prodaju zemljišta na Jahorini i povećanju cijene zemljišta.

Za predsjednika Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljka Eleka to je bio povod za napad na aktuelnog načelnika opštine Pale Boška Jugovića, koga je optužio da tjera investitore među kojima i „Galens“. Jugović je odgovorio da je cijena zemljišta povećana po nalogu Pravobranilaštva RS.

Sve se dalje svelo na lokalni politički obračun SNSD-a, čiji su igrači i Elek i Jugović, te na borbu ko će biti kandidat za načelnika opštine Pale na predstojećim izborima, a ko direktor „Elektrodistribucije“.

Poštovanje obaveza investitora i odgovornost OC Jahorina i Vlade RS, kao većinskog vlasnika, za prodaju hotela pod uslovima koji neće biti ispunjeni, zanemareni su.

I „Batagon“ krivi opštinu koja tvrdi da je sve po nalogu Pravobranilaštva

„Batagon“ se, objavljeno je juče, dopisom obratio Eleku i Nadzornom odboru OC Jahorina navodeći da će biti prinuđeni da obustave investiciju od 50 miliona KM, ako opština Pale ne ukine odluke o podizanju visine rente i cijene uređenja građevinskog zemljišta.

Iz Opštinske uprave Pale saopštavaju da nisu „muzički džuboks pa da ispunjavaju kojekakve želje“ te da poštuju zakon i preporuke Pravobranilaštva RS.

„Opština Pale je i u konretnom slučaju investitora „Batagon Internešnl AG“, koji se, zanimljivo, juče dopisom obratio Nadzornom odboru OC Jahorina, obavještavajući ih o tobož lošim odlukama opštinskih vlasti, postupila potpuno korektno, trudeći se da pruži maksimalnu podršku“, navode iz opštine Pale.

Dodaju da su pozitivno odlučili o zahtjevu „Batagona“ da im se dodijeli dio zemljišta u neposrednoj blizini hotela „Bistrica“, ali da je Pravobranilaštvo RS dalo negativno mišljenje na to.

„`Batagon` se nikada nije pojavio sa zahtjevom za rekonstrukciju, izmjenu regulacionog plana, adaptaciju, a pogotovu za proširenje. Imajući u vidu navedeno, zaista ne znamo razlog i pitamo se na osnovu čega su investitori, odnosno ovo društvo, već donijeli zaključak da su oštećeni“, ističu iz opštine Pale.

Dodik sve smirio, a o odgovornosti ni riječi

Kako bi smirio stranačke vojnike na Pale je dolazio i srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Pružio je podršku Jugoviću, ali ne spominjući odgovornost OC Jahorina i obaveze investitora.

“Ovdje sam da podržim opštinu Pale i načelnika Jugovića i njegov tim koji je radio na stabilizaciji lokalne zajednice u prethodnom periodu, da odbacim sve spekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme kao zlonamjerne i koje bi trebalo da zaustave dalji rad”, rekao je Dodik nakon sastanka sa Jugovićem.

Dodik je istakao da sve ono što je do sada uloženo na Jahorini najvećim dijelom pripada opštini Pale i doprinosi cijelom regionu, a da turbulencije s tim u vezi treba razumjeti kao neku vrstu borbe za neke poslove ili privilegije koje ne pripadaju ljudima.

On je demantovao navode o povlačenju investitora sa Jahorine.

“Znam da sutra ovdje dolazi jedan investitor, a za kojeg se govori da odlazi, i da će sutra ovdje potpisati ugovor o nastavku izgradnje”, naglasio je Dodik.

Jugović: S „Galensom“ nastavljamo saradnju

Jugović je rekao da bi trebalo da se sastane sa predstavnicima „Galensa“ da definišu dalje korake oko gradnje hotela „Jahorina“.

„Mi idemo u tom pravcu da s njima zaključimo dogovor, da dobiju papire i da mogu ući u gradnju i to je suština“, rekao je Jugović i dodao da će to pokazati da je Elek obmanjivao javnost.

Što se tiče optužbi da je svom prijatelju Aci Stanišiću prodao zemljište na Jahorini po manjoj cijeni, Jugović je rekao da je Stanišić bio od ranije vlasnik hotela „Mladost“  i da je samo iskoristio mogućnost po regulacionom planu iz 2008. godine, koji je on kao načelnik zatekao, da pokrene proces oblikovanja i pripajanja parcele.

„Taj proces nije završen i ako pravobranilac odluči da nije momenat i cijena da se proda, neće biti saglasnosti, on neće ni platiti, to ništa ne mijenja stvar“, rekao je Jugović.

Dodao je da se „Batagon“ kao investitor nije javljao ni sa kakvim zahtjevima u vezi sa investiranjem i da im on stoji na raspolaganju.

Što se tiče obaveza investitora, Jugović kaže da su hoteli „Galensu“ i „Batagonu“ prodati od strane OC Jahorina i da ne zna šta je definisano ugovorima.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milos

06.03.2020 20:39

Dobri ovi olimpijski krugovi. Samo skupo plaćeni 250 000 KM Je puno pa nisu od zlata .

ODGOVORITE
Name

Dino Zec

06.03.2020 20:59

Nije skupo kad tuđim parama plaćas. Mrdina cerka je naplatila ove znakove 230 000 KM i cisto joj ostalo 200 000.

Name

Kokuz

07.03.2020 09:41

Da sam znao da je bila ta cijena i ja bi kupio plac na Jahorini, a sad mi je kasno.

ODGOVORITE
Name

Robin Hood

07.03.2020 11:42

Nikad se papuanski lopovluk i nasilje neće poklopiti sa opšte društveni interesom.!!žjoš kad se upetljao Rudonja u tu priču,znak je da od tog neće ostati ništa čime će se moći poduprijeti priča u korist naroda u Republici srpskoj,a pojedinci će svoj bezobrazluk i sebičnost skupo naplaćivati do mafijaških obračuna na kraju priče.!.!.na žalost to je već viđena priča,samo će sada imati ozbiljniju umiješanost vlasti ..!popovske.!.!

ODGOVORITE