У овом тренутку БиХ недостаје 1200 граничара

Министар безбједности у Савјету министара БиХ Фахрудин Радончић боравио је данас у посјети Бањалуци, гдје се састао са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачом и чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком..

Босна и Херцеговина 06.03.2020 | 14:33
У овом тренутку БиХ недостаје 1200 граничара

Што се тиче састанка Лукач-Радончић највише пажње се обратило на ситуацију са мигрантском кризом.

Мишљења су да је БиХ у овом тренутку једини пут за прелаз миграната ка Европској унији и сагласни су да је неопходна пуна сарадња оба министарства, посебно по питању јачања капацитета Граничне полиције БиХ, за шта би требало пронаћи додатна новчана средства.

У овом тренутку БиХ недостаје 1.200 граничних полицајаца.

Лукач је још једном поновио да РС није за долазак ФРОНТЕX-а на границе са БиХ, што је потврдио и Радончић, а на састанку је усаглашена и сарадња са ЕУРОПОЛ-ом.

"Што се тиче ФРОНТЕX-а знате да је Влада РС заузела одређене ставове, а да је НС РС донијела одређене закључке по овом питању, да се не слажемо да припадници ФРОНТЕX-а изађу на границе између БиХ и Хрватске што би значило да ће штитити унутрашње границе ЕУ, а да ће БиХ остати један паркинг за мигранте, један својеврстан камп, гдје неће моћи даље да се крећу и да неће бити излаза из БиХ", рекао је Лукач.

Он је рекао да БиХ и Република Српска не може да приушти себи толики број миграната на својој територији и вјероватно би имали велике безбједоносне проблеме и нарушавање безбједности наших грађана и њихове имовине.

Радончић је рекао да слажу у томе да БиХ не треба да буде паркинг за мигранте.

"Слажемо се у томе да ЕУ и поготово сада након великог спора између Турске и Грчке треба да одговори једним свеевропским одговором и да заједнички штити, не само границе ЕУ него и свих другх земаља како се не би догодило да се цијела мигрантска ријека крене према Србији, Црној Гори и БиХ и да добије свој чеп у Хрватској и да ми овдје имамо проблем са стотинама хиљада миграната", казао је Радончић.

Видјећемо, каже он, колико ће тај проблем ескалирати.

"Оно што ме министар упознао и оно што ја знам, јесте да Влада РС, НС РС и локалне заједнице не дозвољавају да се на територији РС постављају центри за илегалне мигранте. Морамо знати да више нити један кантон у ФБИХ не жели мигранте на својој територији, па чак ни кантони са бошњачком већином, гдје су почетку прихватили те мигранте мислећи да се ради о ратним избјеглицама, међутим овдје се ради о нелегалним економским мигрантима", казао је Радончић.

Он је у вези Миграната разговарао и са чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Скептик

06.03.2020 13:51

Колико ће тек фалити граничара ако Баја одцјепи Републику Српску...Ићемо сви на границу да чувамо Бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ваља то цувати

06.03.2020 14:39

На Wикипедији лијепо писе да укупна дужина границе Републике Српске износи око 2170 км, од чега половица отпада на унутрасњу (међуентитетску) границу. Знаци око 1.080 км границе према Хрватској и Црној Гори (НАТО дрзаве) и Србији и око 1.080 км. према Федерацији

Name

Неовисан

06.03.2020 14:39

Скептник небој се нецете тај филм гледати да се оцјепите

Name

Сол зол

06.03.2020 14:26

Колике су плате и ти што раде, отићи ће, људи раде у никаквим условима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

06.03.2020 14:30

Јел мислите на граници измедју Федерације и Републике Српске или БиХ и Србије.Није ваљда да це те према мајци Србији да појацате границу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

06.03.2020 15:06

Види запети и озбиљних фаца јебот€!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

06.03.2020 15:19

А да формирамо ЈНА, она нај боље цува границу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

06.03.2020 15:40

Изведите ове ухљебе из институција и јавних предузеца .Тамам их је виска могу одбранити и европу цитаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

06.03.2020 16:04

Ојацавање Границне полиције? Зар то није ПРЕНОС НАДЛЕЗНОСТИ И ЈАЦАЊЕ БИХ??? А да то неко други казе одмах је ИЗДАЈНИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2020 17:29

Своју политичку оријентацију грађани Босне и Херцеговине потврђују тиме гдје се исељавају. Нико не подрзава Русију ни Турску..Него ...

ОДГОВОРИТЕ