U ovom trenutku BiH nedostaje 1200 graničara

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Fahrudin Radončić boravio je danas u posjeti Banjaluci, gdje se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačom i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom..

Bosna i Hercegovina 06.03.2020 | 14:33
U ovom trenutku BiH nedostaje 1200 graničara

Što se tiče sastanka Lukač-Radončić najviše pažnje se obratilo na situaciju sa migrantskom krizom.

Mišljenja su da je BiH u ovom trenutku jedini put za prelaz migranata ka Evropskoj uniji i saglasni su da je neophodna puna saradnja oba ministarstva, posebno po pitanju jačanja kapaciteta Granične policije BiH, za šta bi trebalo pronaći dodatna novčana sredstva.

U ovom trenutku BiH nedostaje 1.200 graničnih policajaca.

Lukač je još jednom ponovio da RS nije za dolazak FRONTEX-a na granice sa BiH, što je potvrdio i Radončić, a na sastanku je usaglašena i saradnja sa EUROPOL-om.

"Što se tiče FRONTEX-a znate da je Vlada RS zauzela određene stavove, a da je NS RS donijela određene zaključke po ovom pitanju, da se ne slažemo da pripadnici FRONTEX-a izađu na granice između BiH i Hrvatske što bi značilo da će štititi unutrašnje granice EU, a da će BiH ostati jedan parking za migrante, jedan svojevrstan kamp, gdje neće moći dalje da se kreću i da neće biti izlaza iz BiH", rekao je Lukač.

On je rekao da BiH i Republika Srpska ne može da priušti sebi toliki broj migranata na svojoj teritoriji i vjerovatno bi imali velike bezbjedonosne probleme i narušavanje bezbjednosti naših građana i njihove imovine.

Radončić je rekao da slažu u tome da BiH ne treba da bude parking za migrante.

"Slažemo se u tome da EU i pogotovo sada nakon velikog spora između Turske i Grčke treba da odgovori jednim sveevropskim odgovorom i da zajednički štiti, ne samo granice EU nego i svih drugh zemalja kako se ne bi dogodilo da se cijela migrantska rijeka krene prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH i da dobije svoj čep u Hrvatskoj i da mi ovdje imamo problem sa stotinama hiljada migranata", kazao je Radončić.

Vidjećemo, kaže on, koliko će taj problem eskalirati.

"Ono što me ministar upoznao i ono što ja znam, jeste da Vlada RS, NS RS i lokalne zajednice ne dozvoljavaju da se na teritoriji RS postavljaju centri za ilegalne migrante. Moramo znati da više niti jedan kanton u FBIH ne želi migrante na svojoj teritoriji, pa čak ni kantoni sa bošnjačkom većinom, gdje su početku prihvatili te migrante misleći da se radi o ratnim izbjeglicama, međutim ovdje se radi o nelegalnim ekonomskim migrantima", kazao je Radončić.

On je u vezi Migranata razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Skeptik

06.03.2020 13:51

Koliko će tek faliti graničara ako Baja odcjepi Republiku Srpsku...Ićemo svi na granicu da čuvamo Baju.

ODGOVORITE
Name

valja to cuvati

06.03.2020 14:39

Na Wikipediji lijepo pise da ukupna dužina granice Republike Srpske iznosi oko 2170 km, od čega polovica otpada na unutrasnju (međuentitetsku) granicu. Znaci oko 1.080 km granice prema Hrvatskoj i Crnoj Gori (NATO drzave) i Srbiji i oko 1.080 km. prema Federaciji

Name

Neovisan

06.03.2020 14:39

Skeptnik neboj se necete taj film gledati da se ocjepite

Name

Sol zol

06.03.2020 14:26

Kolike su plate i ti što rade, otići će, ljudi rade u nikakvim uslovima...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

06.03.2020 14:30

Jel mislite na granici izmedju Federacije i Republike Srpske ili BiH i Srbije.Nije valjda da ce te prema majci Srbiji da pojacate granicu.

ODGOVORITE
Name

Grga

06.03.2020 15:06

Vidi zapeti i ozbiljnih faca jebot€!

ODGOVORITE
Name

He He

06.03.2020 15:19

A da formiramo JNA, ona naj bolje cuva granicu.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

06.03.2020 15:40

Izvedite ove uhljebe iz institucija i javnih preduzeca .Tamam ih je viska mogu odbraniti i evropu citavu.

ODGOVORITE
Name

Ovako

06.03.2020 16:04

Ojacavanje Granicne policije? Zar to nije PRENOS NADLEZNOSTI I JACANJE BIH??? A da to neko drugi kaze odmah je IZDAJNIK.

ODGOVORITE
Name

re

06.03.2020 17:29

Svoju političku orijentaciju građani Bosne i Hercegovine potvrđuju time gdje se iseljavaju. Niko ne podrzava Rusiju ni Tursku..Nego ...

ODGOVORITE