Ево ко је обећао помоћ мањинским акционарима ЕРС-а

Секретаријат Енергетске заједнице понудио је помоћ мањинским акционарима Електропривреде Републике Српске који сматрају да су у процесу раздвајања дистрибуције и снабдијевања оштећени за десетине милиона марака.

Република Српска 06.03.2020 | 13:21
Ево ко је обећао помоћ мањинским акционарима ЕРС-а

Директор Секретаријата ове међународне организације Јанез Копач, казао је за портал ЦАПИТАЛ како је код њих могуће покренути истрагу и прекршајни поступак.

„Ако мали акционари имају осјећај да су били обманути или оштећени, а имају аргументе за то, увијек нам се могу обратити“, казао је Копач који је подсјетио како је раздвајање дистрибуције и снабдијевања обавеза према Енергетској заједници.

Подсјећамо, Трипко Крговић, члан Савјета Удружење мањинских акционара енергетског сектора Републике Српске (УМЕАС) је у недавном интервјуу за ЦАПИТАЛ најавио тужбу против ЕРС због штете од 30 милиона КМ.

Према рачуници овог удружења укупна штета за све акционаре дистрибутивних предузећа је између 100 и 150 милиона, а пропорционално удјелу за мањинске акционаре од 20 до 30 милиона КМ.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, каже како свака промјена изазива одређене поремећаје, што ће бити и у овом процесу.

„Надам се да то неће бити на некој дугорочној основи. Увјерен сам да ће након што усвојимо Закон о електричној енергији овај сектор бити далеко боље уређен и да ће мали акционари моћи да заштите своје интересе, а да сав сектор донесе много већу добит него што је до сада доносио“, казао Ђокић одговарајући на питање новинара ЦАПИТАЛ-а на паузи Самита енергетике у Требињу.

Да подсјетимо, како смо раније писали, Народна скупштина Републике Српске промијенила је прошле године Закон о привредним друштвима како би Електропривреди Републике Српске (ЕРС) уштедила стотине милиона КМ, а на штету свих малих акционара који нису сагласни са одлуком већинског власника.

Тим измјенама акционарима је одузето право да траже исплату за своје акције уколико нису сагласни са одлукама скупштине акционара, односно већинског власника, у овом случају Републике Српске.

Оцјена стручњака је да је Народна скупштина на овај начин обесправила мале акционаре а њихове удјеле у свим друштвима обезвриједила.

(Цапитал)

Коментари / 0

Оставите коментар