Evo ko je obećao pomoć manjinskim akcionarima ERS-a

Sekretarijat Energetske zajednice ponudio je pomoć manjinskim akcionarima Elektroprivrede Republike Srpske koji smatraju da su u procesu razdvajanja distribucije i snabdijevanja oštećeni za desetine miliona maraka.

Republika Srpska 06.03.2020 | 13:21
Evo ko je obećao pomoć manjinskim akcionarima ERS-a

Direktor Sekretarijata ove međunarodne organizacije Janez Kopač, kazao je za portal CAPITAL kako je kod njih moguće pokrenuti istragu i prekršajni postupak.

„Ako mali akcionari imaju osjećaj da su bili obmanuti ili oštećeni, a imaju argumente za to, uvijek nam se mogu obratiti“, kazao je Kopač koji je podsjetio kako je razdvajanje distribucije i snabdijevanja obaveza prema Energetskoj zajednici.

Podsjećamo, Tripko Krgović, član Savjeta Udruženje manjinskih akcionara energetskog sektora Republike Srpske (UMEAS) je u nedavnom intervjuu za CAPITAL najavio tužbu protiv ERS zbog štete od 30 miliona KM.

Prema računici ovog udruženja ukupna šteta za sve akcionare distributivnih preduzeća je između 100 i 150 miliona, a proporcionalno udjelu za manjinske akcionare od 20 do 30 miliona KM.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, kaže kako svaka promjena izaziva određene poremećaje, što će biti i u ovom procesu.

„Nadam se da to neće biti na nekoj dugoročnoj osnovi. Uvjeren sam da će nakon što usvojimo Zakon o električnoj energiji ovaj sektor biti daleko bolje uređen i da će mali akcionari moći da zaštite svoje interese, a da sav sektor donese mnogo veću dobit nego što je do sada donosio“, kazao Đokić odgovarajući na pitanje novinara CAPITAL-a na pauzi Samita energetike u Trebinju.

Da podsjetimo, kako smo ranije pisali, Narodna skupština Republike Srpske promijenila je prošle godine Zakon o privrednim društvima kako bi Elektroprivredi Republike Srpske (ERS) uštedila stotine miliona KM, a na štetu svih malih akcionara koji nisu saglasni sa odlukom većinskog vlasnika.

Tim izmjenama akcionarima je oduzeto pravo da traže isplatu za svoje akcije ukoliko nisu saglasni sa odlukama skupštine akcionara, odnosno većinskog vlasnika, u ovom slučaju Republike Srpske.

Ocjena stručnjaka je da je Narodna skupština na ovaj način obespravila male akcionare a njihove udjele u svim društvima obezvrijedila.

(Capital)

Komentari / 0

Ostavite komentar