Крали багере по Њемачкој, продавали их из Хрватске

Дјеловање "багер-банде" из јужне Њемачке, која је украла велики број грађевинских машина и багера, у потпуности је разјашњењо. Полиција још ради на откривању мреже учесника у овој криминалној организацији, која је проузроковала штету и до 50 милиона евра, пише "ДW

Регион 05.03.2020 | 21:02
Крали багере по Њемачкој, продавали их из Хрватске

Крали су багере и друге грађевинске машине у Њемачкој, потом их пребацивали у Хрватску, а одатле продавали по читавом свијету. Детектив једне приватне агенције објашњава како је дјеловала та "багер-банда".

"У међувремену су потпуно разјашњени путеви дјеловања банде", пишу новине Меркише алгемајне, којима је појединости о случају испричао детектив Хаген Штам из приватне детективске агенције "Инкогнито".

Банда је дјеловала из јужне Њемачке. Тамошња полиција још прати могуће учеснике у криминалној организацији.

"Штета коју је банда направила утајама и крађама, према наводима агенције 'Инкогнито', износи три до пет милиона евра. Радило се о десет багера и мноштву других грађевинских машина. Укупно су сличне групе криминалаца, према наводима те агенције, у Њемачкој проузроковале штету од око 50 милиона евра", пише немачки лист.

Заборавили да искључе ГПС

Криминалци су на име неке познате фирме, мобилним телефоном изнајмљивали грађевинске машине или их крали. Пребацивали су их у Словенију, а затим у Хрватску. Уз помоћ ГПС-система, којим су заштићене многе грађевински машине, четири грађевинске машине откривене су недавно у Хрватској. Криминалци су очигледно знали за заштиту ГПС-системом и одмах су га уклањали са машина, али изгледа да нису знали да су неке машине заштићене с више ГПС-одашиљача.

Према наводима детективске агенције "Инкогнито", чини се да има још криминалних банди које краду грађевинске машине при чему користе два поступка:

"Багере или краду, што се најчешће догађа суботом у ноћи, или их изнајмљују, што им пружа много више времена за припрему читаве трансакције", пише Меркише алгемајне.

(ДW)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хахаха

06.03.2020 06:32

Таквих машина има и код ПАВГОРДА у Фоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страбер

06.03.2020 17:20

Има и у Интегралу.... Гдје нема кад су повољни...

ОДГОВОРИТЕ