Отац и син стабилно, надлежни тврде да је све под контролом

Према посљедњим подацима којим располажу ресорно министарство и Институт за јавно здравство, нема нових заражених у Републици Српској. Прегледани су узорци 26 дјеце и 12 наставника који су били у контакту са зараженим, и сви су налази негативни. Они ће остати у изолацији 14 дана.

Република Српска 05.03.2020 | 19:28
Отац и син стабилно, надлежни тврде да је све под контролом

Ресорни министар је појаснио разлог тестирања дјеце и наставника.  

„Високи ризик у смислу преноса вируса подразумијева боравак у просторији са оним ко је позитиван ако пролазите у школи ходником то не значи да је висок, то је низак ризик начина преноса, с обзиром да су дјеца и наставници боравили у истој просторији одређен период они су били високо ризични и због тог се ова категорија односила на дјецу и наставник", каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС. 

Потврђено је да  су мушкарац и дијете код којих је утврђен вирус корона у добром стању. Грађанима поручују да нема разлога за панику.

„Два пацијента који се налазе на УКЦ РС су јако добре клиничке слике имају добро здравствено стање под надзором су инфектолога и у овом тренутку немамо разлога те врсте забринутости, мајка је негативна и она је у изолацији у кућним условима", каже Бранислав Зељковић, в.д директор Института за јавно здравство РС.

„Подсјећам грађане да слушају оно што препоручујемо ми смо ту да слушамо грађане и на њихове упите одговарамо и мислим да то међусобно повјерење је нешто што нам највише треба и што нам може помоћи да из ове ситуације изађемо што бољи", каже Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС. 

С обзиром да дијете које је заражено вирусом корона иде у бањалучку Основну школу "Бранко Ћопић", предузете су све неопходне мјере за спречавање ширења корона вируса те је школа испражњена и дезинфикована. 

„Разлога за панику нема иако разумијем и то да постоји међу родитељима ђаци тог одјељења упућени су у дом здравља да изврше тестирање на корона вирус“, каже Бранислава Пејашиновић, директор ОШ "Бранко Ћопић".

Након засједања Бањалучког градског штаба за ванредне ситуације, Игор Радојичић је поручио да ће сва дјеца из одјељења као и они који су били у првој контактној линији са обољелима бити у кућном карантину наредних 14 дана. 

„Морају се радити узастопни тестови вишеструка тестирања, данашњи негативни не значи да за 10 дана или у периоду инкубације да се не појави нови позитиван и случно“, истиче Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Из Бањалучког Клиничког центра поручују да нема потребе за паником јер су, како кажу, спремно дочекали вирус корона али препоручују старијим особама те онима са хроничним обољењима да смање кретање.

„ УКЦ РС је већ имао разне контакте и са установама и са министарством и иностранством који имају ово искуство, ми смо већ реновирали и санирали клинку за плућне болести гдје имамо преко 50 кревета спремних за карантин пацијената“, каже Владо Ђајић, директор УКЦ РС. 

Надлежни поручују и да је у току сезона обичног грипа, те да се пацијенти не јављају у дежурне амбуланте без пријеке потребе како се не би ширили вируси, али и да се не би загушиле амбуланте.

БН ТВ 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

руска

05.03.2020 22:34

Моје дијете иде у ту сколу. Управо је прелезала грип (нецу улазити у детаље али је био тези облик грипе) али не само она вец пола сколе је било болесно. Сад се појављује корона а они казу да не треба да паницимо. Господјо министарка, како мислите одрзавати наставу без наставника ај нек ми неко објасни ако је могуце? Дјеца иду на наставу а наставници у изолацију то има само у земљи дембелији.

ОДГОВОРИТЕ