Otac i sin stabilno, nadležni tvrde da je sve pod kontrolom

Prema posljednjim podacima kojim raspolažu resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, nema novih zaraženih u Republici Srpskoj. Pregledani su uzorci 26 djece i 12 nastavnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim, i svi su nalazi negativni. Oni će ostati u izolaciji 14 dana.

Republika Srpska 05.03.2020 | 19:28
Otac i sin stabilno, nadležni tvrde da je sve pod kontrolom

Resorni ministar je pojasnio razlog testiranja djece i nastavnika.  

„Visoki rizik u smislu prenosa virusa podrazumijeva boravak u prostoriji sa onim ko je pozitivan ako prolazite u školi hodnikom to ne znači da je visok, to je nizak rizik načina prenosa, s obzirom da su djeca i nastavnici boravili u istoj prostoriji određen period oni su bili visoko rizični i zbog tog se ova kategorija odnosila na djecu i nastavnik", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

Potvrđeno je da  su muškarac i dijete kod kojih je utvrđen virus korona u dobrom stanju. Građanima poručuju da nema razloga za paniku.

„Dva pacijenta koji se nalaze na UKC RS su jako dobre kliničke slike imaju dobro zdravstveno stanje pod nadzorom su infektologa i u ovom trenutku nemamo razloga te vrste zabrinutosti, majka je negativna i ona je u izolaciji u kućnim uslovima", kaže Branislav Zeljković, v.d direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

„Podsjećam građane da slušaju ono što preporučujemo mi smo tu da slušamo građane i na njihove upite odgovaramo i mislim da to međusobno povjerenje je nešto što nam najviše treba i što nam može pomoći da iz ove situacije izađemo što bolji", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS. 

S obzirom da dijete koje je zaraženo virusom korona ide u banjalučku Osnovnu školu "Branko Ćopić", preduzete su sve neophodne mjere za sprečavanje širenja korona virusa te je škola ispražnjena i dezinfikovana. 

„Razloga za paniku nema iako razumijem i to da postoji među roditeljima đaci tog odjeljenja upućeni su u dom zdravlja da izvrše testiranje na korona virus“, kaže Branislava Pejašinović, direktor OŠ "Branko Ćopić".

Nakon zasjedanja Banjalučkog gradskog štaba za vanredne situacije, Igor Radojičić je poručio da će sva djeca iz odjeljenja kao i oni koji su bili u prvoj kontaktnoj liniji sa oboljelima biti u kućnom karantinu narednih 14 dana. 

„Moraju se raditi uzastopni testovi višestruka testiranja, današnji negativni ne znači da za 10 dana ili u periodu inkubacije da se ne pojavi novi pozitivan i slučno“, ističe Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Iz Banjalučkog Kliničkog centra poručuju da nema potrebe za panikom jer su, kako kažu, spremno dočekali virus korona ali preporučuju starijim osobama te onima sa hroničnim oboljenjima da smanje kretanje.

„ UKC RS je već imao razne kontakte i sa ustanovama i sa ministarstvom i inostranstvom koji imaju ovo iskustvo, mi smo već renovirali i sanirali klinku za plućne bolesti gdje imamo preko 50 kreveta spremnih za karantin pacijenata“, kaže Vlado Đajić, direktor UKC RS. 

Nadležni poručuju i da je u toku sezona običnog gripa, te da se pacijenti ne javljaju u dežurne ambulante bez prijeke potrebe kako se ne bi širili virusi, ali i da se ne bi zagušile ambulante.

BN TV 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ruska

05.03.2020 22:34

Moje dijete ide u tu skolu. Upravo je prelezala grip (necu ulaziti u detalje ali je bio tezi oblik gripe) ali ne samo ona vec pola skole je bilo bolesno. Sad se pojavljuje korona a oni kazu da ne treba da panicimo. Gospodjo ministarka, kako mislite odrzavati nastavu bez nastavnika aj nek mi neko objasni ako je moguce? Djeca idu na nastavu a nastavnici u izolaciju to ima samo u zemlji dembeliji.

ODGOVORITE