Вучић: Надам се да ће Приштина укинути таксе

Председник Србије Александар Вучић истакао је, у интервјуу америчком часопису "Форин полиси", да се нада да ће Приштина укинути таксе.

Србија 05.03.2020 | 07:14
Вучић: Надам се да ће Приштина укинути таксе

Он је додао да се нада да ће се то десити на притисак САД, и да ће бити настављен дијалог са циљем потраге за могућим решењем.

"“Надам се да ће повући таксе и то ће се десити због притиска САД. Без тога никада их не би укинули. Сматрам да је најважније да успоставимо, као што смо разговарали са америчком страном, летове између Београда и Приштине и фокусирамо се на све што смо већ постигли кроз преговарачки процес под покровитељством ЕУ. Не видим како ће се окончати читав процес, како ће изгледати могући коначни договор који би неко могао да нам предложи. Радујем се успостављању бољих економских веза, када ћемо почети боље да се разумемо. И потребан нам је дијалог да бисмо то постигли. Треба нам још разговора“", објаснио је Вучић.

Упитан да ли би могао замислити престанак лобирања за повлачење признања, ако Приштина укине таксе, Вучић је рекао да “не можете бити нахрађени ако намећете таксе Србији”.

“Не можете бити награђени да кажете „а сада су нам потребни неки уступци са ваше стране“. Неопходно је да се вратимо на оне позиције које су биле пре такси. Мислим да је то веома логично.Разумем потребу за реалним дијалогом и разумем потребу за решењем проблема, што за мене није лако рећи, јер ако питате већину грађана Србијеони би преферирали замрзнути конфликт. Ја не припадам тој великој већини", поручио је он.

Упитан шта би било решење за ситуацију са Косовом, које би било прихватљиво за обе стране и које би могло да се прода српској јавности, Вучић је казао да је неопходно наставити са дијалогом и свим потребним покушајима да се нађе компромис.

"И још једном, не знам како би то могло изгледати, али то се мора учинити на начин који би био пораз за обе стране, како би то била мала победа за обе стране. Обе стране би требало да добију гаранције за много бољу, много бољу будућност", поручио је он.

Говорећи о изасланику председника САД Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричарда Гренела рекао је да се ради о човеку  са великом енергијом, са великим радним ентузијазмом и да није срео до сада много таквих људи.

На констатацију да се ЕУ суочила са критикама експерата и бивших европских званичника због тога што се нису довољно фокусирали на Западни Балкан, Вучић је рекао да је потпуно посвећен да заједно с њима ради на проналажењу могућег решења, што неће бити лако достижно.

Нагласио је да би западни партнери требало да раде заједно у свему овоме, да не може бити два преговарачка процеса, један са Хашимом Тачијем у Вашингтону и други са Аљбином Куртијем у Бриселу.

"Зар не ? Не знате са ким да разговарате", подвукао је он.

Упитан да ли је на недавној Минхенској безбедносној конференцији срео Тачија и Куртија, Вучић је казао да их је видео обојицу, али да није било праве дискусије.

"То је био јавни састанак и тада је Курти желео да каже нешто не само против мене, већ и против Тачија. А ја сам рекао: "У реду, ти си Хегел, најбољи филозоф света. Ти знаш све." И то је крај приче. Ништа добро, рационално и ништа што стварно помаже процесу", казао је он.

(Тањуг) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ђорђе

05.03.2020 06:28

Када будемо мислили као Небојша Вукановић, Додик ће постати прошлост. До тада хвалите људе.... Додик опстаје и јача, на тим људима, јер сарађује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

05.03.2020 07:14

Поготово ако будемо ходали по Африки и плацали силне паре да повуку признаје. Пуно пара ефект никакав само се блемирамо код они кои нам могу помоци. Знаци пуно пара мало музике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

05.03.2020 08:09

Па теби таксе одговарају .Док таксе постоје мозес за замајавас народ са таксама и да мирно владас .Имас изговор да нецес да преговарс.Лијепо си то са Сиптарима договорио..

ОДГОВОРИТЕ