Vučić: Nadam se da će Priština ukinuti takse

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu američkom časopisu "Forin polisi", da se nada da će Priština ukinuti takse.

Srbija 05.03.2020 | 07:14
Vučić: Nadam se da će Priština ukinuti takse

On je dodao da se nada da će se to desiti na pritisak SAD, i da će biti nastavljen dijalog sa ciljem potrage za mogućim rešenjem.

"“Nadam se da će povući takse i to će se desiti zbog pritiska SAD. Bez toga nikada ih ne bi ukinuli. Smatram da je najvažnije da uspostavimo, kao što smo razgovarali sa američkom stranom, letove između Beograda i Prištine i fokusiramo se na sve što smo već postigli kroz pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU. Ne vidim kako će se okončati čitav proces, kako će izgledati mogući konačni dogovor koji bi neko mogao da nam predloži. Radujem se uspostavljanju boljih ekonomskih veza, kada ćemo početi bolje da se razumemo. I potreban nam je dijalog da bismo to postigli. Treba nam još razgovora“", objasnio je Vučić.

Upitan da li bi mogao zamisliti prestanak lobiranja za povlačenje priznanja, ako Priština ukine takse, Vučić je rekao da “ne možete biti nahrađeni ako namećete takse Srbiji”.

“Ne možete biti nagrađeni da kažete „a sada su nam potrebni neki ustupci sa vaše strane“. Neophodno je da se vratimo na one pozicije koje su bile pre taksi. Mislim da je to veoma logično.Razumem potrebu za realnim dijalogom i razumem potrebu za rešenjem problema, što za mene nije lako reći, jer ako pitate većinu građana Srbijeoni bi preferirali zamrznuti konflikt. Ja ne pripadam toj velikoj većini", poručio je on.

Upitan šta bi bilo rešenje za situaciju sa Kosovom, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i koje bi moglo da se proda srpskoj javnosti, Vučić je kazao da je neophodno nastaviti sa dijalogom i svim potrebnim pokušajima da se nađe kompromis.

"I još jednom, ne znam kako bi to moglo izgledati, ali to se mora učiniti na način koji bi bio poraz za obe strane, kako bi to bila mala pobeda za obe strane. Obe strane bi trebalo da dobiju garancije za mnogo bolju, mnogo bolju budućnost", poručio je on.

Govoreći o izaslaniku predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela rekao je da se radi o čoveku  sa velikom energijom, sa velikim radnim entuzijazmom i da nije sreo do sada mnogo takvih ljudi.

Na konstataciju da se EU suočila sa kritikama eksperata i bivših evropskih zvaničnika zbog toga što se nisu dovoljno fokusirali na Zapadni Balkan, Vučić je rekao da je potpuno posvećen da zajedno s njima radi na pronalaženju mogućeg rešenja, što neće biti lako dostižno.

Naglasio je da bi zapadni partneri trebalo da rade zajedno u svemu ovome, da ne može biti dva pregovaračka procesa, jedan sa Hašimom Tačijem u Vašingtonu i drugi sa Aljbinom Kurtijem u Briselu.

"Zar ne ? Ne znate sa kim da razgovarate", podvukao je on.

Upitan da li je na nedavnoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji sreo Tačija i Kurtija, Vučić je kazao da ih je video obojicu, ali da nije bilo prave diskusije.

"To je bio javni sastanak i tada je Kurti želeo da kaže nešto ne samo protiv mene, već i protiv Tačija. A ja sam rekao: "U redu, ti si Hegel, najbolji filozof sveta. Ti znaš sve." I to je kraj priče. Ništa dobro, racionalno i ništa što stvarno pomaže procesu", kazao je on.

(Tanjug) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đorđe

05.03.2020 06:28

Kada budemo mislili kao Nebojša Vukanović, Dodik će postati prošlost. Do tada hvalite ljude.... Dodik opstaje i jača, na tim ljudima, jer sarađuje...

ODGOVORITE
Name

Mrki

05.03.2020 07:14

Pogotovo ako budemo hodali po Afriki i placali silne pare da povuku priznaje. Puno para efekt nikakav samo se blemiramo kod oni koi nam mogu pomoci. Znaci puno para malo muzike?

ODGOVORITE
Name

RE

05.03.2020 08:09

Pa tebi takse odgovaraju .Dok takse postoje mozes za zamajavas narod sa taksama i da mirno vladas .Imas izgovor da neces da pregovars.Lijepo si to sa Siptarima dogovorio..

ODGOVORITE