Оборио рекорд, избушио 12.000 рупица на једно јаје!

Хамит Хаиран, турски уметник који се усавршио у резбарењу јаја недавно је поставио нови светски и гинисов рекорд са највише (избушених) урезаних рупица у једно кокошије јаје!

Занимљивости 04.03.2020 | 17:34
Оборио рекорд, избушио 12.000 рупица на једно јаје!

Тешко је замислити како неко може избоцкати кокошије јаје, десетине хиљада пута...

Али 62-годишњи турски уметник и стручњак за резбарење јаја Хамит Хаиран је успео у томе он је  једно обично кокошије јаје просечне величине избоцкао (избушио) 12.000 рупа!

Хамит је после незгоде на раду 1988. године, остао инвалид, тако је највец́и део свог времена посветио је резбарењу љуски кокошијих јаја, а од тада је постао један од најславнијих уметника резбарења јаја на свету.

Осим што је створио запањујуц́е уметничке радове уз помоћ кокошијих јаја, активно је радио и на усавршавању технике "боцканања јаја односо прављењу највише рупа у једном јајету.

Прво јаја са рупицама ( које је избоцкао) направио је са 8.708 рупа, срушивиши тако рекорд пакистанског уметника(7,500 рупа), затим је поставио светски рекод од  11.827 рупа на једном обичном кокошијем јајету .

Док је недавно поставио нови светски и вероватно гинисов рекорд са њавише (избоцканих) пробушених рупица на једном кокошијем јајету целих 12.000 !

Иначе Хаиран је први Турчин у Светској енциклопедији резбарјења јаја, а такође је и члан светске Фондације за уметност резбарења јаја.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар