Oborio rekord, izbušio 12.000 rupica na jedno jaje!

Hamit Hairan, turski umetnik koji se usavršio u rezbarenju jaja nedavno je postavio novi svetski i ginisov rekord sa najviše (izbušenih) urezanih rupica u jedno kokošije jaje!

Zanimljivosti 04.03.2020 | 17:34
Oborio rekord, izbušio 12.000 rupica na jedno jaje!

Teško je zamisliti kako neko može izbockati kokošije jaje, desetine hiljada puta...

Ali 62-godišnji turski umetnik i stručnjak za rezbarenje jaja Hamit Hairan je uspeo u tome on je  jedno obično kokošije jaje prosečne veličine izbockao (izbušio) 12.000 rupa!

Hamit je posle nezgode na radu 1988. godine, ostao invalid, tako je najveći deo svog vremena posvetio je rezbarenju ljuski kokošijih jaja, a od tada je postao jedan od najslavnijih umetnika rezbarenja jaja na svetu.

Osim što je stvorio zapanjujuće umetničke radove uz pomoć kokošijih jaja, aktivno je radio i na usavršavanju tehnike "bockananja jaja odnoso pravljenju najviše rupa u jednom jajetu.

Prvo jaja sa rupicama ( koje je izbockao) napravio je sa 8.708 rupa, srušiviši tako rekord pakistanskog umetnika(7,500 rupa), zatim je postavio svetski rekod od  11.827 rupa na jednom običnom kokošijem jajetu .

Dok je nedavno postavio novi svetski i verovatno ginisov rekord sa njaviše (izbockanih) probušenih rupica na jednom kokošijem jajetu celih 12.000 !

Inače Hairan je prvi Turčin u Svetskoj enciklopediji rezbarjenja jaja, a takođe je i član svetske Fondacije za umetnost rezbarenja jaja.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar