Захвалност Србији на сталној подршци очувања Дејтона

Црнадак је изразио захвалност руководству Србије на подршци у очувању Дејтонског мировног споразума, те конкретној и реалној подршци бројним развојним пројектима.

Република Српска 04.03.2020 | 13:08
Захвалност Србији на сталној подршци очувања Дејтона

Делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске данас, другог дана посјете Скупштини Србије, разговарала је са члановима Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија о искуствима Србије на путу ка ЕУ и улози парламената у том процесу. 

Предсједник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија Владимир Орлић упознао је чланова Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу парламента Српске са задацима и пословима овог радног тијела задуженог за директну сарадњу и разговоре са Европским парламентом у процесу европских интеграција земље. 

Рекао је да је Србија у преговорима са ЕУ од 35 преговарачких поглавља отворила 18, те да је спремна за отварање још пет нових поглавља. 

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Игор Црнадак истакао је да је размјена искустава и информација о пословима у процесу европских интеграција са Скупштином Србије и њеним радним тијелима веома важна за парламент Српске. 

Истакао је да двије трећине реформских послова у процесу европских интеграција припада ентитетима у БиХ. 

„Зато је веома важно да интензивирамо сарадњу са Скупштином Србије и од ње преузмемо позитивна искуства“, рекао је он. 

Чланови  Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија  говорили су о усклађивању пољопривредне политике Србије са политиком ЕУ, те о важности директне и сталне комуникације са представницима Европског парламента о свим реформским питањима. 

Делегација Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске разговарала је данас и са члановима Одбора за спољну политику Скупштине Србије са предсједником Жарком Обрадовићем на челу. 

Обрадовић је на састанку истакао да су циљеви Републике Србије чланство у ЕУ, мир и стабилност региона и да је потребно у складу са Споразумом о специјалним и параленим везама наставити јачати сарадњу Републике Српске и Србије. 

Нагласио је да ће Србија наставити да пружа подршку Републици Српској у областима економије, инфраструктуре, науке, образовања и културе. 

Црнадак је изразио захвалност руководству Србије на подршци у очувању Дејтонског мировног споразума, те конкретној и реалној подршци бројним развојним пројектима.

Нагласио је да је веома важно да то што Србија и Република Српска имају идентичне ставове о важним питањима. 

Чланови делегације Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске упознали су колеге из Одбора за спољну политику Србије о актуелној политичкој кризи у БиХ након одлуке Уставног суда везане за Закон о пољопривредном земљишту.

Црнадак је рекао да проблем неформирања власти у Федерацији БиХ значајно успорава европски пут БиХ. 

У делегацији Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске поред Црнадка био је и члан Одбора Синиша Бундало и секретар Одбора Жељко Белина. 

Они су у Дому Народне скупштине присуствовали и чину потписивања одлуке о расписивању избора за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Републици Србији, коју је потписала предсједника парламента Маја Гојковић. 

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ДА ЦЕ БОГ

04.03.2020 13:48

Захвалите ви народу а не Србији ста она има са Дејтоном,Доцице дан кад це народ растурити ове Дејтонске подгузне мухе, и ткз. цуваре папира који је само зауставио рат, прихватали ми или не ово је БИХ, и проблеми се рјесавају у њој само нам политицари ниста не ваљају

ОДГОВОРИТЕ
Name

луд збуњен

04.03.2020 19:13

По том дејтону се стално несто цацка и истовремено га се цува

Name

Ре

04.03.2020 13:55

Јебо те Дејтон !!! Дејтон није било најбоље рјешење али је зауставио рат и на власт довео оне који не би ништа мијењали јер би тада се посакривали по мисијим рупама..Три ограде и стотинама оних којима те ограде одговарају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.03.2020 14:27

Не само оцувању Дејтона него и оцувању Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

04.03.2020 19:26

Теско је обоје истовремено цувати