Zahvalnost Srbiji na stalnoj podršci očuvanja Dejtona

Crnadak je izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije na podršci u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te konkretnoj i realnoj podršci brojnim razvojnim projektima.

Republika Srpska 04.03.2020 | 13:08
Zahvalnost Srbiji na stalnoj podršci očuvanja Dejtona

Delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske danas, drugog dana posjete Skupštini Srbije, razgovarala je sa članovima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija o iskustvima Srbije na putu ka EU i ulozi parlamenata u tom procesu. 

Predsjednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Vladimir Orlić upoznao je članova Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju parlamenta Srpske sa zadacima i poslovima ovog radnog tijela zaduženog za direktnu saradnju i razgovore sa Evropskim parlamentom u procesu evropskih integracija zemlje. 

Rekao je da je Srbija u pregovorima sa EU od 35 pregovaračkih poglavlja otvorila 18, te da je spremna za otvaranje još pet novih poglavlja. 

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Igor Crnadak istakao je da je razmjena iskustava i informacija o poslovima u procesu evropskih integracija sa Skupštinom Srbije i njenim radnim tijelima veoma važna za parlament Srpske. 

Istakao je da dvije trećine reformskih poslova u procesu evropskih integracija pripada entitetima u BiH. 

„Zato je veoma važno da intenziviramo saradnju sa Skupštinom Srbije i od nje preuzmemo pozitivna iskustva“, rekao je on. 

Članovi  Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija  govorili su o usklađivanju poljoprivredne politike Srbije sa politikom EU, te o važnosti direktne i stalne komunikacije sa predstavnicima Evropskog parlamenta o svim reformskim pitanjima. 

Delegacija Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske razgovarala je danas i sa članovima Odbora za spoljnu politiku Skupštine Srbije sa predsjednikom Žarkom Obradovićem na čelu. 

Obradović je na sastanku istakao da su ciljevi Republike Srbije članstvo u EU, mir i stabilnost regiona i da je potrebno u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralenim vezama nastaviti jačati saradnju Republike Srpske i Srbije. 

Naglasio je da će Srbija nastaviti da pruža podršku Republici Srpskoj u oblastima ekonomije, infrastrukture, nauke, obrazovanja i kulture. 

Crnadak je izrazio zahvalnost rukovodstvu Srbije na podršci u očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te konkretnoj i realnoj podršci brojnim razvojnim projektima.

Naglasio je da je veoma važno da to što Srbija i Republika Srpska imaju identične stavove o važnim pitanjima. 

Članovi delegacije Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske upoznali su kolege iz Odbora za spoljnu politiku Srbije o aktuelnoj političkoj krizi u BiH nakon odluke Ustavnog suda vezane za Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Crnadak je rekao da problem neformiranja vlasti u Federaciji BiH značajno usporava evropski put BiH. 

U delegaciji Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske pored Crnadka bio je i član Odbora Siniša Bundalo i sekretar Odbora Željko Belina. 

Oni su u Domu Narodne skupštine prisustvovali i činu potpisivanja odluke o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji, koju je potpisala predsjednika parlamenta Maja Gojković. 

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

DA CE BOG

04.03.2020 13:48

Zahvalite vi narodu a ne Srbiji sta ona ima sa Dejtonom,Docice dan kad ce narod rasturiti ove Dejtonske podguzne muhe, i tkz. cuvare papira koji je samo zaustavio rat, prihvatali mi ili ne ovo je BIH, i problemi se rjesavaju u njoj samo nam politicari nista ne valjaju

ODGOVORITE
Name

lud zbunjen

04.03.2020 19:13

Po tom dejtonu se stalno nesto cacka i istovremeno ga se cuva

Name

Re

04.03.2020 13:55

Jebo te Dejton !!! Dejton nije bilo najbolje rješenje ali je zaustavio rat i na vlast doveo one koji ne bi ništa mijenjali jer bi tada se posakrivali po misijim rupama..Tri ograde i stotinama onih kojima te ograde odgovaraju

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

04.03.2020 14:27

Ne samo ocuvanju Dejtona nego i ocuvanju Dodika.

ODGOVORITE
Name

ha ha

04.03.2020 19:26

Tesko je oboje istovremeno cuvati