Тек реконструисани електрофилтери у РиТЕ "Угљевик" у квару

Тек реконструисани електрофилтери у РиТЕ “Угљевик” су у квару због чега је у питање доведен цијели пројекат одсумпоравања, који је коштао око 160 милиона конвертибилних марака.

Република Српска 04.03.2020 | 08:16
Тек реконструисани електрофилтери у РиТЕ "Угљевик" у квару

Пројект менаџер за изградњу постројења ОДГ ТЕ Зоран Маловић прошле седмице је послао документ надлежнима под називом “Негативан утицај високе концентрације чврстих честица у димним гасовима на рад и животни вијек ОДГ постројења – проблем лошег рада електрофилтера Термоелектране”.

За ефикасан рад система ОДГ неопходно је да концентрација чврстих честица буде испод 50 мг/Нм3, а у појединим данима у јануару износила је два, па и три пута више. Чак је 12. фебруара забиљежен акцидент.

Синдикат

Синдикална организација РиТЕ “Угљевик” је затражила образложење од надлежних.

– Изражавамо забринутост у вези са проблемима у раду реконструисаног, готово новог електрофилтерског постројења РиТЕ Угљевик. Наиме, реконструкција електрофилтера била је услов за изградњу постројења система за одсумпоравање димних гасова.

Невоља је у томе што нови електрофилтери не задовољавају прописане услове, тј. концентрација чврстих честица је далеко изнад пројектоване – наводе у овој синдикалној организацији позивајући се на извјештај пројект менаџера.

Управо је циљ пројекта одсумпоравања у овој РиТЕ испуњавање европских еколошких стандарда и стабилну производњу струје у будућности.

– То је највећа инвестиција у овом дијелу РС у посљедњих 30 и више година, а процес одсумпоравања је био највећи и најсложенији проблем са којим се Термоелектрана суочавала.

Овим погоном је њен радни вијек продужен најмање до 2035. године, што доприноси и побољшању квалитета живота становништа овог краја – рекао је министар енергетике РС Петар Ђокић почетком децембра прошле године, када је постројење за одсумпоравање пуштено у пробни рад.

Гаранција

Међутим, у данима који су услиједили показало се да пројекат није урађен како треба.

– Потребно је предузети неопходне мјере на новим електрофилтерима, реконструисаним 2017. године, како би се смањио садржај чврстих честица на улазу у ОДГ вриједности испод оне дефинисане у ЗП. Све што је образложено имаће тренутно, али и у будућности велики негативни утицај на ОДГ постројење, које није пројектовано за тако високу концентрацију пепела – образлаже Маловић.

Углавном, постоји могућност, по њему, да се квар краткорочно поправи под гаранцијом, а дугорочно у току редовног ремонта у септембру.

У Синдикалној организацији РиТЕ “Угљевик” траже да се утврди одговорност за учињене пропусте, напомињући да је само реконструкција електрофилтерског постројења коштала око 20 милиона КМ.

Поправак

Милан Тасовац, извршни директор за послове производње електричне енергије и развоја електране у РиТЕ “Угљевик”, за Српскаинфо потврђује да је у квару један дио електрофилтера.

– То ће ускоро да буде отклоњено и моћи ће да се докаже капацитет одсумпоравања – каже Тасовац.

Наводи да је већ одржано неколико састанака и да се извођачи радова из Србије, који су и били ангажовани у оквиру пројекта, очекују до 8. марта.

– Све је то под гаранцијским роком. То ће да поправе они који су то радили. Дакле, причу око овога из синдиката преувеличавају – тврди Тасовац.

“Проблем у пројектовању”

Директор РиТЕ “Угљевик” Чедомир Стојановић каже за Српскаинфо да је упознат са овим проблемом. Увјерен је да ће квар бити отклоњен и да ће добити гаранције за пројекат постројења за одсумпоравање.

– Код нас су прије неколико дана били представници фирме који су то радили. Верујем да ћемо дугорочни проблем ријешити у току редовног ремонта у септембру – каже Стојановић.

Додаје да је очигледно био проблем у пројектовању, али каже да не би никога лично прозивао, јер је то рађено за вријеме претходне управе.

Највећи произвођач и загађивач

РиТЕ “Угљевик” је највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској, али и највећи емитер сумпорних оксида у Европи. Емисија чврстих честица досеже и до 1.000 мг по кубном метру, а пројектом одсумпоравања требало је да буде смањена испод 50 мг.

За овај посао Влада Јапана је још 2009. године одобрила кредит, али је уговор са извођачима радова потписан тек у јулу 2016. године. Извођач је био конзорцијум двије фирме из Јапана и Словеније, док су подизвођачи углавном били из региона.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

онетwо

04.03.2020 08:33

Нису изводјаци радова криви. Једноставно, пројекат није добро одрадјен од старта. Загадјење је превелико, а ми наравно да би заврнули који милион, у стању смо довест у питањр инвестицију од 100 милиона

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2020 11:07

Него ко је јрив?Струцњаци све попримани,пред изборе,ето вам сад!Тако је свуда!"струцнни кадар"

Name

Јаффа

04.03.2020 11:54

Јарић Арагоста стручност.

Name

Као у Гацку

04.03.2020 08:41

Пустите повремено по народу и супер, битно је да су паре узете, јесу ли и отпадне воде у функцији ка код нас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо од добоја

04.03.2020 09:22

Вазно је дасу паре узете

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

04.03.2020 09:48

мора даје неко из владајуце забацијо удицу на термоелектрану угљевик или неко њему близак паје треба продат по снизењу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

04.03.2020 10:55

Овјда траба Каран да изврси увидјај

Name

Песимиста са разлогом

04.03.2020 10:45

Гладеж и грабеж, бог је прво себи створио браду, ко не зна засе не зна ни за друге и сл., само се неке народне умотворине, изворна економска доктрина и филозофија стицања дубоко укоријењена у народу. Ови у власти, као прави родољуби, само слиједе овакве и сличне народне мудролије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свастароси

04.03.2020 11:27

Гдје сада Госп. ДЈОКИЦ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

04.03.2020 11:43

Како би овдје били позвани на одговорност,како би фрцале оставке а заврсили би и неки у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2020 13:19

Да је само 50% власти и закон у БИХ као у Шведској досад би затвори били тијесни и да жохара убациш у њега али на жалост ...

Name

Вито

04.03.2020 19:29

Битно је да се неко уградио у тај посао, шљам невиђен,покрадоше све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

04.03.2020 19:39

Ово руководство Термоелектране Угљевик, објективно, није способно управљати ни киоском за продају пљескавица икифли испред основне школе у Угљевику. Дакићеви послушници и јајаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

05.03.2020 08:07

Највећа муљажа на тендерима се врси у РиТЕ Угљевик, обратите само пазњу који спектар послова добију фирме Техносистем и Ромаx, од мјерења до испитивања испорука свега и свачега, кумовским везама наравно. Питам се шта ради сипа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

05.03.2020 09:11

А шта ради СИПА..?? Па не може СИПА. Нема зуба. Старе није дочекала а нове тек наручила, никако да стигну. Тако да није оперативна, како је то говорио један од претходних директора дотичне безубе установе за провођење закона. Никако да постане оперативна апропо корупције, системске и спорадичне, привредног и финансијског криминала, злоупотреба власти, тендера, јавних набавки, преговарачких поступака, узгоја хоботница, рекета и рекеташења, присвајања буџетских и јавних средстава, злочиначких удружења у вези набројаних инкриминација. Мијењају се директори, дијеле обећања, просипа оптимизам, баца прашина у очи народу. Џаба све. Пљачка до балчака.

ОДГОВОРИТЕ